NavMenu

Niš postaje centar poljoprivredne veletrgovine i distribucije - Gradi se kvantaš sa logističkim centrom i autopijacom na 6 ha, potreban projektant

Izvor: eKapija Ponedeljak, 10.10.2022. 12:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Adisa/shutterstock.com)Ilustracija
JKP Tržnica Niš raspisao je tender za projektovanje kompleksa logističkog centra i kvantaške pijace.

Kako je navedeno u projektnom zadatku, budući kompleks biće lociran nadomak naplatne stanice Niš – Jug, u KO Novo Selo, na parcelama površine 61.681m2. Projektom se predviđa urbanizacija i uvođenje novog sadržaja u ovaj već dugo zapušten deo grada, stoji u dokumentu.

Gradnja novog poslovno-trgovinskog kompleksa predviđena je u režiji JKP Tržnica Niš i Grada Niša sa stranim i domaćim investitorima.

Cilj je ojačavanje i unapređenje prodaje pre svega polјoprivrednih proizvoda velikih proizvođača iz bliže ili dalјe okoline Niša, kao i distribucija uvozne i domaće robe kroz logistički centar radi centralizacije trgovine na veliko.

- Zbog blizine autoputa, ova lokacija će biti jako interesantna prodavcima i distributerima. Izgradnjom logističkog centra i kvantaške pijace doći će do do velike mogućnosti da Niš postane jedan od glavnih centara za distribuciju – stoji u tenderskoj dokumentaciji.

U okviru kompleksa predviđena površina pogodna za trgovinu, distribuciju i izlaganje robe za velikoprodaju polјoprivrednih proizvoda i distribuciju istih južno i severno od Niša.

U krugu kompleksa planiran je objekat logističkog centra na 4.800 m2, uprevne zgrade tržnice i logističkog centra, lokali i hangari za prodaju sa istovarnom rampom i delom za izlaganje, prostori za prodaju robe van hangara i iz transportnih vozila, parkinzi za 5 šlepera i 50 putničkih vozila, zgrada sa tuševima, sanitarnim čvorovima i marketom u funkciji parkinga i kvantaške pijace, i autopijaca za 100 vozila.

U kompleksu je takođe predviđen i parking za TIR kamione, korisnike pijace i logističkog centra, kao i parking za automobile koji će delom biti besplatan a delom naplativ u zavisnosti od korisnika i u zavisnosti od odluke investitora i uprave samog kompleksa. Pored logističkog centra predviđena je upravna zgrada za zaposlene u kompleksu gde će se nalaziti kancelarije zaposlenih, inspektora i nadzora neophodnog za neometano funkcionsanje svih sadržaja.

Objekat Logističkog centra sa upravnom zgradom planiran je na samom ulazu u kompleks približne površine 5.500m2,(upravna zgrada č700,00m2, zgrada logističkog centra č4.800,00m2) saobraćajnica uz logistički centar ima duplu traku za neometan ulaz i zadržavanje teretnih vozila.

Objekat logističkog centra potrebno je projektovati sa mogućnošću postavljanja solarnih panela na krovu, kako bi se obezbedila energija za sopstvene potrebe. Veza sa transportnim vozilima predviđena je preko utovarnih rampi sa automatskim vratima.

Zoni kvantaške pijace je koncipirana po principu hangarskih montažno-demontažnih objekata (40m2 po "polјu"), sa istovarnom rampom i prostorom za smeštaj, prodaju i izlaganje unutar objekta, kao i prodajnim deo sa frontalne strane objekata.

U centru hangarskog dela predviđen je plato za izlaganje robe sa kružnim putem za pristup kupaca i distributera sa prostorom za privremeno zaustavlјanje prilikom kupovine.

U severnom delu kvantaške celine, predviđena je prodaja iz transportnih vozila za prodavce koji nisu u mogućnosti i kojima nije potrebno da zakupe hangarsko mesto. Ulaz u zonu kvantaške pijace je kontrolisan i potrebno je planirati prostor za kolsku vagu sa kontrolnom kućicom.

Parking za putnička vozila nalaziće se u centralnoj zoni kompleksa i zamišlјen je kao besplatan parking na određeni vremenski interval.

Autopijaca predvićena je na krajnjoj tački kompleksa, a cilj njene izgradnje je udalјavanje pijace iz centralnog gradskog jezgra.

Svi objekti će biti montažnog tipa, osim upravnih zgrada.

Tender je otvoren do 26. oktobra, o ostalim detaljima OVDE.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.06.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Rebec 2024: Troškovi gradnje u Evropi rastu 20-30% godišnje, Srbija će uvoziti radnike iz Nepala i Indije

Srbija će uvoziti radnike iz Nepala i Indije, troškovi gradnje u Evropi rastu 20-30% godišnje, železnički transport je jedino održivo rešenje za budućnost, Balkan je spreman za zelenu energiju, ali mora biti u EU, da bi ona zaživela - neke su od poruka panela o logistici održanog na nedavno završenoj konferenciji o nekretninama Rebec 2024. Učesnici su govorili i o tome zašto su Crno more i Konstanca pravo mesto gde logističke

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.