NavMenu

Upotreba FIDIC modela ugovora afirmiše najviše etičke standarde i delotvorno učestvuje u borbi protiv korupcije u građevinskoj industriji

Izvor: eKapija Sreda, 16.11.2022. 08:35
Komentari
Podeli
Upotreba FIDIC modela ugovora važna je za oblast usluga u građevinarstvu zbog toga što afirmiše najviše etičke standarde koji se primenjuju u radu inženjera konsultanata kao sto su kvalitet, veština, iskustvo, inovativnost, integritet, održivost i najbolja poslovna praksa, kažu u Udruženju inženjera konsultanata Srbije, ACES.

Pojašnjavaju da se korišćenjem FIDIC modela ugovora delotvorno učestvuje u borbi protiv korupcije u građevinskoj industriji i doprinosi promociji procedura koje obezbeđuju transparentnost.

- Upotreba FIDIC uslova ugovaranja preporuka je od strane međunarodnih finansijskih institucija, razvojnih banaka (Svetska banka, EBRD) vodećih međunarodnih komercijalnih banaka i investicionih fondova, kao i ostalih velikih investitora - ističu.

Upotreba FIDIC modela ugovaranja svakim danom se povećava u Srbiji. Sve građevinske kompanije, koje žele da budu globalno konkurentne, moraju prilagoditi svoje proizvode i usluge uslovima svetskog tržišta. Otvaranjem tržišta, pojačana je i konkurencija među građevinskim kompanijama.

- Veliki broj ulaganja u građevinskoj industriji u Srbiji dolazi iz fondova EU i svetskih finansijskih institucija, pa se insistira na realizaciji projekata primenom FIDIC standardizovanih uslova ugovaranja. Najčešće u praksi nailazimo na primenu Crvene i Žute knjige - dodaju u ACES-u.


Početak Centra za alternativno rešavanje sporova očekuje se uskoro

Udruženje je osnovalo Centar za alternativno rešavanje sporova CDRC, a početka rada očekuje se uskoro. Kako navode, postoji nekoliko eminentnih i renomiranih institucija na globalnom nivou koje se bave rešavanjem sporova primenom arbitražnih usluga (između ostalih metoda), kao što su, između ostalih, međunarodni centri za arbitražu u Parizu, Njujorku, Singapuru, Londonu i Beču.

- Međutim, nijedna od ovih institucija nije usko specijalizovana za pružanje usluga rešavanja sporova u oblasti građevinarstva, što znači da svaki predmet koji dolazi iz ove oblasti mora da deli sudske resurse sa drugim industrijama. Iz tog razloga smo osnovali Centar za rešavanje sporova samo u oblasti građevinarstva (CDRC), koji ima sedište u Beogradu i koji bi u početku pokrivao ceo region Balkana, da bi konačno od 2026. godine dobio međunarodnu dimenziju - objašnjavaju.

Centar će raditi kao neprofitna organizacija uz podršku vrhunskih profesionalaca iz ACES-a, čije bogato iskustvo, kako u pravnoj areni, tako i na nekim od najvećih gradilišta u Evropi, omogućava da se izvrši analiza i donese brza, troškovno konkurentna i iznad svega poštena i nepristrasna presuda, u cilju ubrzavanja rešavanja sporova isključivo u oblasti građevinarstva.

- Cilj rada centra je pružanje efikasnih, ekonomičnih i stručnih usluga arbitraže, posredovanja i adjudikacije, kao i postupaka veštačenja specijalizovanih za sporove u oblasti građevinarstva - kažu u ACES-u.



Četiri modula internacionalnih FIDIC obuka

ACES, kao nacionalna FIDIC asocijacija u Srbiji, održava treninge u saradnji sa samim FIDIC-om (centralom u Ženevi). Za njih je specifično da su predavači strani eksperti u domenu primene FIDIC ugovora širom sveta, koji su tu da prenesu svoja iskustva i primere, kao i da u interakciji sa polaznicima odgovore na sva pitanja, nedoumice i dileme koje polaznici imaju prilikom sastavljanja i sprovođenja ugovora koncipiranih na FIDIC-ovim modelima.

Postoje četiri modula internacionalnih FIDIC obuka:

- Modul 1 - Praktična upotreba FIDIC uslova ugovora;
- Modul 2 - Upravljanje odštetnim zahtevima i rešavanje sporova po FIDIC uslovima ugovora;
- Modul 3 - Razumevanje DAB-a;
- Modul 4 - Upravljanje i administracija FIDIC ugovora.

- Lokalne FIDIC obuke se bave primenom FIDIC ugovora na našim prostorima i drže ih domaći predavači. Imajući u vidu da sastavljanje i sprovođenje svakog FIDIC ugovora mora da se prilagodi lokalnom zakonodavstvu u kojem se projekat izvodi, ove obuke su veoma značajne za uspešno sprovođenje FIDIC ugovora u Srbiji/regionu. Ukoliko klijent ima veće timove u okviru preduzeća, ACES je u mogućnosti da organizuje i tzv. "in-house" obuke koje su zatvorenog tipa i organizuju se u dogovoru sa klijentom - navode u Udruženju.

Takođe, ACES je u stalnom kontaktu sa predstavnicima državne uprave, razvojnim projektima i međunarodnim finansijskim institucijama kako bi identifikovao aktivnosti kojima se zajedničkim snagama podiže konkurentnost građevinske industrije na lokalnom i globalnom nivou.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.