NavMenu

Tri nemačke kompanije popunile 75 hektara kod Pančeva - Naval box CAL uskoro počinje gradnju pogona, nova industrijska zona Sever 3 u pripremi

Izvor: Dnevnik Petak, 07.10.2022. 12:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/marcinjozwiak)Ilustracija
Kako u pančevačkoj industrijskoj zoni Sever, odnosno Sever 1 i Sever 2, ponestaje mesta, budući da su poslednja 23 slobodna hektara rezervisana za nemačku kompaniju Naval Box - CAL doo Beograd, od prošle godine Grad Pančevo intenzivno radi na formiranju nove zone Sever 3, koja će se nalaziti prekoputa prve dve.

Naime, filijala pomenute firme - MK – Kliniken AG je investicija vredna deset miliona evra koja podrazumeva izgradnju fabrike na površini od deset hiljada kvadratnih metara sa postrojenjem za dizajniranje i razvoj specijalizovanih transportnih kontejnera.

Ovaj investitor iz Nemačke je još pre dve godine dostavio Razvojnoj agenciji Srbije pismo o namerama u kom su naveli da im je plan da ulože u zemljište, objekte, materijal, opremu i delove, i u prve dve godine zaposle oko 50 radnika s punim radnim vremenom. Takođe, njihova procena je da će realizacijom ovog projekta u narednih deset godina dovesti do dodatnih 60 mil EUR ulaganja, kao i da će do 2030. godine zaposliti hiljadu ljudi.

- Formiranje Severne industrijske zone od 75 hektara predstavlja novi ciklus industalizacije našeg grada, a mi smo u prethodnoj godini radili pre svega na pripremi planskog dokumenta, odnosno na izradi i usvajanju planskog dokumenta koji se odnosi na treći deo Severne industrijske zone – kaže gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

- Uradili smo poseban plan detaljne regulacije koji smo nazvali Sever 3. To je poslovna zona koja se prostire na 55 hektara i za koju sada pripremamo dalju razradu u vidu izrade komunalne infrastrukture, elektroenergetske i putne infrastrukture, te na taj način želimo da sve pripremimo da bismo spremno dočekali nove investicije u našem gradu. Naravno, pored ovih poslova koje radimo, mi smo u stalnom kontaktu, pre svega sa Razvojnom agencijom Srbije sa kojom pričamo o tome što Pančevo ima i što može da ponudi kompanijama koje žele da ulažu u Republici Srbiji. Nadamo se da ćemo uskoro u Severnoj zoni 3 i imati investitora koji će biti u rangu kompanija koje već posluju u našem gradu, kao što su ZF, Brose i nova Naval Box - CAL.

Otvaranje novih firmi u Pančevu dovodi do otvaranja novih radnih mesta, dodaje Stevanović posebno aludirajući na najnoviju kompaniju Naval Box CAL koja će uskoro početi izgradnju svog proizvodnog pogona, ali ne samo za Pančevce i žitelje južnog Banata, već za sve građane Republike Srbije.

- Videli smo na osnovu prethodnih investicija da mobilnost u potrazi za poslom u našoj zemlji uopšte nije problem. Mnogi građani Republike Srbije su postali naši sugrađani upravo ostvarujući svoje radno pravo u nekim od novootvorenih fabrika u Pančevu – navodi gradonačelnik.

U industrijskoj zoni Sever trenutno je u toku realizacija četvrte faze investicije ZF-a, dok je kompanija Brose počela sa radom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.