NavMenu

Ukrajina namerava da započne sopstvenu proizvodnju bespilotnih letelica Bajraktar

Izvor: Tangosix Četvrtak, 06.10.2022. 17:37
Komentari
Podeli
(Foto: sibsky2016/shutterstock)
Kako je juče preneo Flightglobal, Ukrajina i turska kompanija Baykar Technologies nastavljaju da rade na uspostavljanju proizvodnje bespilotnih letelica u Ukrajini. O ovim planovima razgovaralo se tokom nedavne posete šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Andrija Jermaka Bajkarovoj fabrici u Turskoj.

Za ukrajinsku ambiciju da lokalno proizvodi bespilotne letelice kompanije Baykar saznali smo još 10. septembra kada je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na svojoj Fejsbuk stranici objavio da je tokom sastanka sa izvršnim direktorom Baykar Technologies Halukom Bajraktarom tema broj jedan bila domaća proizvodnja Bajkarovih bespilotnih letelica.

U svom saopštenju o poseti šefa kancelarije ukrajinskog predsednika, koje je objavljeno 4. oktobra, kompanija Baykar citira ukrajinskog ministra odbrane Oleksija Reznikova koji je rekao da je njegova zemlja od početka rata primila 50 Bajkarovih naoružanih bespilotnih letelica. Ono što je još važno istaći je da se u saopštenju nagoveštava da je Bajkar u Ukrajini već pronašao lokaciju za proizvodnju bespilotnih letelica.

Iz turske kompanije su takođe napomenuli da je u Azerbejdžanu, Kataru, Turskoj i Ukrajini trenutno aktivno 257 izviđačko-borbenih bespilotnih letelica TB2 Bajraktar. Međutim nije navedeno koliko ovih letelica ukupno ima u svetu jer ovu letelicu trenutno, osim 4 pomenute države, koristi još 12 zemalja, prenosi Tangosix.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Air Serbia: U Beograd stigao osmi ATR 72-600, uskoro ulazi u saobraćaj

Aviokompanija Er Srbija (Air Serbia) saopštila je da je u Beograd stigao osmi avion ATR 72-600, koji bi posle obaveznih procedura trebalo da uđe u saobraćaj te kompanije u narednim danima. Nova letelica ima devet godina i nosi registarsku oznaku YU-ASF. U boje i oznake srpske nacionalne avio-kompanije avion je ofarban u Tuluzu, a od 10. marta bio je u proceduri primopredaje i tehničkih kontrola u Francuskoj, navodi se u saopštenju. Izvršni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.