NavMenu

Raspisan tender za projektovanje i gradnju preostalih celina beogradskog Linijskog parka - Čelična skulptura od 10 metara, urbane bašte, ekološki centar, podzemna garaža...

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.10.2022. 11:52
Komentari
Podeli
(Foto: Beograd.rs)
Grad Beograd raspisao je tender za izradu tehničke dokumentacije i izvođenje radova na izgradnji Linijskog parka.

Ukupna vrednost okvirnog sporazuma iznosi 8.27 milijardi dinara bez PDV-a, odnosno oko 70,7 mil EUR.

Nabavka obuhvata izradu prethodne dokumentacije, tehničke dokumentacije i izvođenje radova na uređenju Linijskog parka i podzemne garaže sa pripadajućom saobraćajnom infrastrukturom, pešačke površine ispred SRPC "25. maj – Milan Gale Muškatirović" i prostora oko Spomenika braniocima Beograda 1915. godine

Odnosi se na dve lokacije, od kojih je prva podeljena na 9 podcelina, a druga podrazumeva podzemnu garažu.

Projektni zadatak, između ostalog, podrazumeva istraživačke radove i izradu konzervatorsko-restauratorskog projekta obnove i prezentacije priobalnog bedema Beogradske tvrđave, ozelenjavanje uz očuvanje postojeće vegetacije i uklapanje vrtnih elemenata sa stilom pejzažno-arhitektonskog uređenja parka, osvetljenje i instalacije.

(Foto: Grad Beograd/Projektni zadatak, screenshot)


U projektnom zadatku se podseća da su u prvoj podcelini Linijskog parka radovi već započeti.

Kako se navodi, kroz rekonstrukciju priobalnog bedema treba planirati izradu projekta odbrane tvrđavskog priobalja od visokih voda, što u drugoj podcelini uključuje uklanjanje postojećeg pružnog nasipa i pomeranje linije odbrane na priobalni bedem Beogradske tvrđave. Ovde je potrebno predvideti nabavku i postavljanje čelične skulpture visine oko 10 metara.

Treća podcelina obuhvataće parkovsku površinu iznad podzemne garaže.

U podcelinama 4 i 6. implementiraće se "prirodom inspirisana rešenja projekta Eupolis", koja imaju za cilj kreiranje otporne, humane prirodne sredine koja ima niže troškove održavanja, dokazivo pozitivan uticaj na zdravlje i dobrobit ljudi i zajednice

To podrazumeva prikupljanje i kontrolu površinskih voda izgradnjom retenzionog bazena za vodu površine veće od 100 m2, koji je ozelenjen i uklopljen u pejzažno uređenje zone, zatim, formiranje infiltracionog bazena i biofiltera za kontrolu zagađenja, kao i ugradnju rezervoara naspram najbliže stambene zgrade, za skladištenje kišnice za zalivanje
zelenila tokom letnjih dana.

U ovim podcelinama u planu je i 6 džepnih urbanih bašti, odnosno izdignutih kutija za sadnju, i vertikalna urbana bašta sa aromatičnim i biljem koje odbija komarce.

Radovi u podcelini 6 iz projekta EUpolis obuhvatiće izgradnju multi-funkcionalnog objekta ekološko-edukativnog centra, koji, navodi se, treba da predstavlja atraktivni sadržaj za posetioce sa ciljem edukacije o primeni prirodom inspirisanih rešenja, cirkularne ekonomije, biofoličnog dizajna, inovativnih tehnologija.

U prizemlju objekta nalaziće multifunkcionalna prostorija za prezentacije i izložbe i prostorija za data centar za EUpolis projekat (oprema data centra nije deo ove javne nabavke), a krov će biti ravan zeleni sa krovnom baštom, za boravak posetilaca na otvorenom. Fasade objekta biće urađene kao "zeleni zid".

Na podcelini 7 treba potrebno je planirati prekid zelene površine, a ukrštanje sa saobraćajnicom Žorža Klemensoa izraditi u postojećoj regulaciji sa platformom za usporavanje saobraćaja i prelaz obezbediti vertikalnom i horizontalnom signalizacijom Za završni zastor neophodno je upotrebiti lomljene kamene kocke.


Za podceline 5 i 8 nema posebnih napomena, a u delu devete podceline je planirana metro stanica "Dunav stanica" koje je u fazi izrade projektne dokumetacije, a u neposrednoj blizini stanice, u produžetku Cvijićeve ulice Grad planira izgradnju podvožnjaka i nastavka Cvijićeve ulice u skladu sa PDR-om za Linijski park.


Podzemna garaža sa 550 parking mesta

(Foto: PDR Linijski park, screenshot)

Kada je reč o podzemnoj garaži, planirane su dve podzemne etaže sa ukupno 550 parking mesta, na više od 1.500 m2, na mestu postojećeg otvorenog parkirališta. Pristup je planiran iz Ulice nova 1, iznad garaže. Planirana je rekonstrukcijuapostojeće okretnice javnog gradskog prevoza i pristupne
saobraćajnice.

Dodaje se da tehničku dokumentaciju za izgradnju podzemne garaže treba izraditi na osnovu Projektnog zadatka za izradu tehničke dokumentacije i izvođenje radova na izgradnji podzemne garaže SA-1, prema PDR "Linijski park – Beograd". Za ovu lokaciju je obavezna izrada urbanističkog projekta.

Tender je otvoren do 7. novembra, o detaljima OVDE.

Podsetimo, Linijski park u Beogradu osmišljen je po ugledu na njujorški High Line park.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

01.12.2023.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Kapiten fudbalske reprezentacije Dušan Tadić jedan od investitora gradnje na mestu novosadskog hotela Sajam

Kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Dušan Tadić je još jedan poznati sportista koji je uplovio u investitorske vode. Kako otkriva 021.rs, firma iza koje stoji Tadić gradiće i u Novom Sadu. Poslovnu zgradu na mestu hotela Sajam, koji je predviđen za rušenje, gradiće firma u kojoj polovinu vlasničkog udela ima poznati fudbaler Dušan Tadić. Kapiten "Orlova" je, zajedno sa svojim poslovnim partnerom, saigračem i prijateljem Milkom

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.