NavMenu

Konferencija "Put ka oporavku: Budućnost globalnog lanca snabdevanja" - Jedna od ključnih tema poslovanja i spajanja proizvođača, prevoznika, maloprodajnih lanaca i krajnjih kupaca

Izvor: eKapija+ Sreda, 05.10.2022. 13:38
Komentari
Podeli
Aleksandar Antić, Romano Rosi, Luka Gori, Danijela Fišakov, Mihailo Vesović, Damjan Bergant, Irena Brajović (Foto: Jadranka Ilić)Aleksandar Antić, Romano Rosi, Luka Gori, Danijela Fišakov, Mihailo Vesović, Damjan Bergant, Irena Brajović
Konferenciju "Put ka oporavku: Budućnost globalnog lanca snabdevanja" organizovali su Confindustrija Srbija, Slovenački poslovni klub i Privredna komora Srbije sa ciljem unapređenja privrednih i ekonomskih odnosa između tri zemlje i podizanja na viši nivo transportnog, industrijskog i logostičkog sektora.

Kroz učešće na velikoj logističkoj konferenciji, u okviru četiri panela, eksperti i renomirani internacionalni stručnjaci iz različitih oblasti su imali mogućnost da kroz otvoreni razgovor razmene mišljenja na temu sveukupnog uticaja pandemije i aktuelnih geopolitičkih zbivanja na svetsku logistiku, kao i mogućnost daljeg ekonomskog razvoja, fokusirajući se na pitanja koja se tiču novih pravila u poslovanju, infrastrukturi, aktuelnog pristupa u upravljanju ljudskim resursima, novih tehnologija i specifičnih situacija za industriju.

Konferenciju su otvorili visoki zvaničnici Privredne komore Srbije, Confindustrije Srbije, Slovenačkog poslovnog kluba, ambasadori Italije i Slovenije i direktor Koridora Srbije.

Srpska privreda je internacionalizovana i svaki problem evropske ekonomije jeste i domaći problem, i obrnuto zbog velikog broja evropskih kompanija u našoj zemlji, izjavio je direktor sektora za strateške analize i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović.

Zato Srbija samo saradnjom sa evropskim zemljama i razmenom iskustava može da prevaziđe globalnu krizu, poručio je Vesović.

Vesović je ocenio da je svaka privreda izuzetno osetljiva na bilo kakav poremćaj logističkih puteva i svega onoga što prati privredu, ističući da se svet danas suočava kako sa postpandemijskom krizom, tako i sa potresima izazvanim ratom u Ukrajini.

- Transport je krvotok privrednog sistema i mislim da je od presudnog značaja razgovor sa kompanijama i donosiocima odluka da se prevaziđe ova kriza sa kojom se suočava ceo transportni i logistički sektor, a samim tim i cela privreda - rekao je Vesović.

Smatra da će biti potrebno puno napora da se prevaziđu energetski, inflatorni, ekonomski i privredni izazovi sa kojima se suočava i region i čitava Evropa. Naglasio je da je konferencija idealna prilika da se čuju problemi sa kojima se suočavaju privrednici u Srbiji, Sloveniji i Italiji i da se zajedničkim snagama dođe do rešenja i prebrođavanja izazova.

Potpredsednik Konfindustrije Srbije Romano Rosi rekao je da je ovaj skup način da se prevaziđu izazovi u kontekstu globalne krize koja je zahvatila čitav svet. Prema njegivim rečima, preduzetnici i investitori moraju da se suoče sa novom realnošću.

- Vidimo da lanci snabdevanja imaju mnogo problema pogotovu kada se radi o snabedevanju sirovinama. Vidimo da se moramo suočiti sa mnogim nepoznanicama i nadam se da ćemo danas doći do zajedničkih zaključaka i rešenja - rekao je Rosi.

Predsednica Slovenačkog poslovnog kluba, Danijela Fišakov rekla je da je bio veliki izazov okupiti na jednom mestu i u isto vreme preko 30 vrhunski značajnih govornika, odnosno stručnjaka za ovu oblast, koji će pružiti odgovore na najvažnija pitanja o budućnosti globalnih lanaca snabdevanja i dati smernice za put ka njihovom oporavku.

- S obzirom na to da je umrežavanje jedna od osnovnih aktivnosti Slovenačkog poslovnog kluba očekujem da će ova konferencija, između ostalog, pokazati i koliko ekstenzivno umrežavanje uz izgradnju partnerskih odnosa punih zasluženog poverenja između svih učesnika, naravno i uz uvođenje novih poslovnih operacija i tehnoloških procesa, doprinosi ne samo oporavku nego i održivosti pa i napretku globalnih lanaca snabdevanja - rekla je Fišakov.

Ambasador Slovenije u Srbiji Damjan Bergant istakao je da Slovenija i Srbija imaju izuzetno razvijene odnose pogotovu na području privrede i dodao da je njegova zemlja otvorena da pruži podršku u prevazilaženju kriznog perioda ne samo Srbiji, već i čitavom regionu.

- Slovenija je na raskršću severa i juga, istoka i zapada, pa su logistika i transport veoma bitni za našu zemlju. Sa našim iskustvom želeo bih da damo svoj doprinos tome da se ekonomija na ovom području razvija u pravom pravcu - poručio je Bergant.

Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori kazao je da Srbija, Italija i Slovenija moraju da iskoriste prilike koje im se pružaju i učine sve da se skrati lanac snabdevanja. Naglasio je da se sva preduzeća ove tri zemlje, ali i otala širom Evrope moraju integrisati, jer je to jedini put da se prevaziđe kriza koja će potrajati narednih meseci. Gori je rekao da je Italija jedan od najvažnijih partnera Srbije.

- Naša uloga je ne samo da ostvarimo investicije u tradicionalnim sektorima, već i u onima u kojima ključnu ulogu igraju visoke tehnologije, a to su pre svega zelena tranzicija, digitalizacija i makro-ekonomski sektor - naveo je Gori.

Direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić rekao je da je ključno u ovom trenutku da tri zemlje udruženo pristupe iznalaženju rešenja za prevazilaženje krize. Naveo je da najveće izazove trenutno predstavljaju obezbeđivanje energetske stabilnosti i snabdevanje energentima, ekonomska, politička i finansijska stabilnost i snažna regionalna saradnja.
(Foto: Jadranka Ilić)
Na panelu pod nazivom "Infrastruktura: mreža za novi lanac snabdevanja" moderator je bio Radivoje Petrikić, CMS, dok su panelisti Melita Rozman Dacar (SŽ Tovarni promet), Željko Tadić (Srbija Kargo), Ivica Vrankić (Adria Rail), Dubravka Đedović (NLB Komercijalna banka) i Claudiu George Negreanu (DP World Novi Sad) govorili na tu temu.

Na drugom panelu "Transport i logistika: Put koji je pred nama" (moderator Liliana Lapadatoni, Marsh Adria) govorili su panelisti Nebojša Mandić (Intereuropa), Vladimir Stojković (Gorenje), Duško Radović (Transfera), Uroš Bider (Petrol), Vuk Mijanović (Nelt) i Ogla Protić (Uprava carine). Bilo je reči o izazovima u lancu snabdevanja kao što su kašnjenja tereta, zakrčenost infrastrukture, post-kovid propisi i povećana potražnja u odnosu na manje resursa.
Na trećem panelu "Održivi transport: zeleniji lanac snabdevanja" (moderator Maja Suđicki Trzin, Samer&Co Shipping) obratili su se Angelo Aulicino (Alpe Adria), Ivić Vodopija (Moller Maersk), Bartlomiej Pastwa (Luka Rijeka), Bine Štancar (CMA CGM) i Ksenija Hajduković (Agencija za upravljanje lukama).
Četvrti panel "Izazovi isoporuka i globalnog lanca snabdevanja" bio je posvećen pitanjima globalnih zakrčenja luka i terminala, uticaju okeanske vozarine na celokupnu industriju, lance snabdevanja i inflaciju. Moderator panela je bila Milica Dubljević (Privredna komora Srbije), a o tome su govorili Vladimir Lekić (Dragon Maritime SEE), Stevica Čarapić (MSC), Vladan Veličković (GEFCO), Velizar Perunović (Milšped) i Amelija Arsić (Mercator-S).

Učesnici su zaključili da su lanci snabdevanja jedna od ključnih tema poslovanja i spajanja proizvođača, prevoznika i maloprodajnih lanaca i krajnjih kupaca i složili se da je od izuzetnog znacaja saradnja i koordinacija svih aktera u procesu: Uprave carina, ministarstava, prevoznika i kompanija u oblasti logistike i snabdevanja.

Direktorka Konfindustrije Srbije Irena Brajović izjavila je na samom kraju, da je konferencija dala odgovor na pitanje o budućnosti lanaca snabdevanja, ponudila određena rešenja, unela optimizam da je napredak moguć i ostvariv i stavila u prvi plan poruku svih panelista - da su saradnja u regionu i saradnja svih operatera u sektoru - ključ rešenja problema.

Sponzori događaja su bili Dragon Maritime Group, Mediteransko brodska kompanija - MSC, NLB Komercijalna Banka, Nelt Group, Transfera, Slovenske železnice, Sava osiguranje, dok je media partner bio Pluton Logistics Serbia.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.