NavMenu

Novi Sad daje 7,5 miliona za idejno rešenje spomenika Nikoli Tesli

Izvor: Radio 021 Sreda, 05.10.2022. 12:30
Komentari
Podeli
(Foto: Wikipedia / Napoleon Sarony)
Novi Sad će izdvojiti 7,5 miliona dinara za konkurs za idejno rešenje spomenika naučniku čiji su pronalasci izmenili svet - Nikoli Tesli.

Ova odluka naći će se pred odbornicima u Skupštini grada, na sednici koja će se održati naredne nedelje.

Iako definitivna odluka o tome gde će spomenik biti postavljen nije doneta, gradonačelnik Miloš Vučević je u nekoliko navrata rekao da bi se spomenik Nikoli Tesli postavio na budućem "turbo" kružnom toku na uglu Bulevara cara Lazara i Fruškogorske ulice.

Sedam i po miliona dinara izdvaja se za izbor idejnog rešenja za spomenik, odnosno za nagrade za tri najbolja rešenja, kao i za naknade za žiri.

Nikola Tesla nikada nije bio u Novom Sadu, ali jeste jedan od počasnih građana. On je prvi počasni građanin Novog Sada, za kojeg je proglašen povodom 80. godina od njegovog rođenja. Odluka je doneta 10. jula 1936. godine.

- Diveći se Vašem velikom geniju, koji je stvorio neprolazna dela na korist celog čovečanstva, a na slavu Srpstva i Jugoslovenstva, Gradski većnici Grada Novog Sada sa današnje svečane sednice upućuju Vam prilikom Vašeg 80. rođendana najlepše želje za dug život, i u ime skromnog oduženja svoga duga, proglasili su Vas danas počasnim građaninom Grada Novog Sada. Živeo veliki TESLA, sin, ponos i slava srpskog naroda - pisalo je u telegramu koji je tada poslat u Njujork.

U pozdravnom govoru, predsednik opštine Branko Ilić poručio je i sledeće:

- Danas se navršava 80 godina od rođenja Nikole Tesle, velikog sina našeg naroda, jednog od najvećih naučnika i pronalazača ne samo današnjice, već čitave istorije. Ova godina pripada Nikoli Tesli. Naš narod je širom cele Jugoslavije na dostojan način proslavio Teslinu 80-godišnjicu i sa zadovoljstvom ističem, da su sva tri naša plemena, i Srpsko i Hrvatsko i Slovenačko, odali u punoj meri priznanje ovom titanu, koji je ponikao iz našeg srpskog plemena, a koji je ponos cele Jugoslavije i čitavog Slovenstva - zabeleženo je u spisima sa svečane sednice.

Nikola Tesla u Novom Sadu ima svoju ulicu još od 1918. godine, što ga čini jednim od retkih ljudi koji su za života imali čast da se neka ulica nazove po njima. Osim toga, osnovna škola na Telepu od polovine pedesetih godina prošlog veka nosi ime velikog naučnika, a po Tesli je nazvana i mesna zajednica za taj deo grada.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.