NavMenu

U Srbiji će na raspolaganju biti mobilno postrojenje za tretman neopasnog otpada kapaciteta oko 75.120 tona godišnje

Izvor: eKapija Utorak, 04.10.2022. 13:51
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen / Zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu)
JKP Gradska čistoća iz Beograda planira korišćenje mobilnog postrojenja za tretman neopasnog otpada, koje je namenjeno za teritoriju Srbije, zbog čega je Ministartvu zaštite životne sredine podnet Zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu.

Novo mobilno (samohodno) drobilično postrojenje namenjeno za tretman:

- kabastog otpada;
- nameštaja;
- madraca;
- tepiha;
- otpadnog drveta;
- panjeva;
- paleta;
- plastika;
- papira/kartona;
- industrijske gume;
- komunalnog otpada.

Takve je konstrukcije da nije vezano za podlogu ili objekat i može se premeštati od lokacije do lokacije. U režimu
mirovanja, mobilno postrojenje je parkirano u Auto bazi Voždovac.

Mobilno postrojenje radi na mestu nastanka otpada, na lokaciji proizvođača otpada, ili na drugoj lokaciji vlasnika otpada za koju operater postrojenja ima i dozvolu za skladištenje otpada. Na svakoj konkretnoj lokaciji obezbeđuje se prostor za postavljanje mobilnog postrojenja. Za vreme rada, odnosno tretmana otpada, operater obezbeđuje nadzor i kontrolu procesa.

Usipni koš drobilice (Foto: Print screen / Zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu)Usipni koš drobilice
U mobilnom drobiličnom postrojenju vrši se tretman neopasnog otpada, postupcima drobljenja i sitnjenja, u cilju dobijanja sekundarne sirovine i/ili materijala, čime bi se omogućila njihova ponovna upotreba u iste ili druge svrhe. Privremeno skladištenje izdvojenog neopasnog otpada i frakcija dobijenih tretmanom, vrši se u posebnim kontejnerima, na mestu koje je određeno za postavljanje istih, do daljeg preuzimanja i odvoženja sa lokacije.

Tokom rada mobilnog postrojenja, kao eksterna podrška, korisi se grajfer - kamion sa polipnom grabilicom, a po potrebi će se koristiti i druge građevinske mašine, u zavisnosti od potreba, karakteristika otpada i lokacije rada mobilnog postrojenja.

Mobilno postrojenje je autonomno u radu i ne zahteva priključke na elektrodistributivnu mrežu. Vodovodna, kanalizaciona i gasna mreža nije neophodna za rad mobilnog postrojenja.

Radni noževi (Foto: Print screen / Zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu)Radni noževi
Kapacitet drobiličnog postrojenja je max 30 t/h, u zavisnosti od vrste materijala koji se drobi, kao i zahtevane krupnoće zrna.

Radno vreme operatera je 7 do 19 sati. Usled pripreme postrojenja za rad i pripreme samog otpada za tretman, mobilno drobilično postrojenje će u proseku raditi efektivno oko osam sati na dan, tako da je maksimalni kapacitet tretmana otpada:

- maksimalno 240 tona na dan (ukupno ili za svaku navedenu vrstu ulaznog otpada;
- oko 6.260 tona mesečno (ukupno ili za svaku navedenu vrstu ulaznog otpada);
- oko 75.120 tona godišnje (ukupno ili za svaku navedenu vrstu ulaznog otpada).

Zahtev je izradio Eko-vok 2017 iz Beograda.

A. K.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.