Izvor: Vijesti | Nedelja, 02.10.2022.| 15:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Budvi preti još jedna godina zabrane gradnje

Budva
Budva (Foto: Ender Vatan/unsplash)
Gradonačelnik Budve Milo Božović čeka poziv ministarke za ekologiju, prostorno planiranje i urbanizam Ane Novaković Đurović na sastanak kako bi se dogovorili da li će moratorijum na gradnju za područje koje pokrivaju planski dokumenti DUP Budva centar i DUP Bečići biti nastavljen.

To je Vijestima odgovoreno iz Opštine na pitanje da li će lokalna uprava nakon 5. oktobra, kada ističe rok koji je dala Vlada Zdravka Krivokapića ostvljajući godinu dana da se izradi Prostorno-urbanistički plan Budve i time uvela moratorijum na gradnju na kompletno područje Bečića i ekskluzivni dio Budve uz more od "Avale do Zavale", početi sa izdavanjem saglasnosti za gradnju na čemu insistiraju brojni građani koji imaju parcele.

Činjenica da Vlada nije uradila taj ključni planski dokument, bio je i povod da se prvi čovjek Budve sastane s resornom ministarkom.

Kako je Vijestima rečeno, Božović se nedavno sastao s ministarkom Novaković Đurović oko zahjteva Opštine Budve da se ponište saglasnosti na gradnju megalomanskog projekta na Skočiđevojci, te je dogovor bio da se održi još jedan sastanak, na kome će, osim o gradnji na mjestu nekadašnje vojne baze, biti riječi i o planskim dokumentima.

- Članom 4 Odluke o izradi Prostorno-urbanističkog plana Opštine Budva zabranjeno je građenje na dijelu prostora u granicama obuhvaćenim Odlukom o donošenju Detaljnog urbanističkog plana Budva - Centar i Odlukom o donošenju Detaljnog urbanističkog plana Bečići, osim u odnosu na objekte taksativno definisane Odlukom. Zabrana građenja primjenjivaće se do donošenja PUP-a Budva, a najduže 12 mjeseci od dana potpisivanja ugovora s rukovodiocem izrade planskog dokumenta. Ugovor o izradi Prostorno-urbanističkog plana Opštine Budva zaključen je s rukovodiocem izrade Plana, dana 5. oktobra 2021. godine, na rok od 12 mjeseci - naveli su nedavno u odgovoru Vijestima iz resora na čijem se čelu nalazi ministarka Ana Novaković Đurović.

Prema tome, kako su naglasili, zabrana građenja iz člana 4 Odluke o izradi Prostorno-urbanističkog plana Opštine Budva primjenjuje se do 5. oktobra ove godine.

- Izrada Prostorno-urbanističkog plana Budva je u fazi nacrta. Nakon utvrđivanja Nacrta plana od strane Vlade Crne Gore, predstoji sprovođenje javne rasprave, a potom i izrada Predloga plana - istakli su u resornom ministarstvu.

Oni su naglasili da su Detaljni urbanistički planovi Budva - Centar i Bečići važeći planski dokumenti i nijesu stavljeni van snage, odnosno nije utvrđen njihov prestanak.

- Ovi planski dokumenti se i dalje sprovode odnosno primjenjuju, s tim što je Odlukom o izradi Prostorno-urbanističkog plana Opštine Budva zabranjeno građenje u njihovom obuhvatu, do 5. oktobra. Pritom, treba imati u vidu definiciju pojma građenja iz Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata kojom je utvrđeno da je građenje objekta izvođenje radova (pripremni radovi, radovi na izradi građevinskih konstrukcija, građevinsko-instalaterski radovi i dr.) radi građenja novog objekta, rekonstrukcije objekta ili radi promjene stanja u prostoru - naveli su u tom vladinom resoru.

Uvođenju moratorijuma oštro se protivila administracija bivšeg gradonačelnika Marka Carevića, koji je tada upozorio premijera Krivokapića da će gradska kasa biti olakšana za najmanje četiri miliona eura zbog nemogućnosti gradnje, a time i naplate komunalija, što se sada i obistinilo.

Carević je tada u dopisu resornom ministru Ratku Mitroviću predočio mišljenje Komisije za praćenje planske dokumentacije na teritoriji Opštine Budva koja navodi razloge da uvođenje zabrane gradnje nije dobro za lokalnu upravu, a predloženo je formiranje ekspertskog tima kako bi se pronašlo održivo rješenje.

- Smatramo da nikako nije dobro jednostrano donošenje odluke o zabrani gradnje u cijelom obuhvatu DUP-a Budva - Centar izmjene i dopune i DUP-a Bečići. S obzirom na to da se radi o odluci s dalekosežnim posljedicama po buduće funkcionisanje Opštine Budva, smatramo da je odluku ispravno donijeti jedino uz konsultacije s predstavnicima Opštine. U ovom trenutku predmetni član 4 Nacrta odluke bi bio izuzetno štetan po Opštinu Budva uzimajući u obzir da je program investicionih aktivnosti i program uređenja prostora direktno u vezi s naplatom naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i on shodno budžetu Opštine Budva za 2021. iznosi 5,5 mil EUR, što predstavlja ukupno 15,3% godišnjeg budžeta opštine - naveo je tada Carević i zatražio hitno formiranje ekspertskog tima, što nije usvojeno.

- Smatramo da odvijanje ovakvih procesa mimo Opštine Budva nije dobra praksa jer smo mišljenja da je centralizacija vlasti relikt prethodnog režima i loša praksa koju ne treba nastavljati - upozorio je tadašnji prvi čovjek Budve.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE