NavMenu

Kompleks prečistača u Zrenjaninu zauzeće 2,69 hektara - Mogućnost proizvodnje biogasa

Izvor: Dnevnik Petak, 30.09.2022. 11:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: mr.water/shutterstock.com)Ilustracija
Nedavno usvojenim izmenama i dopunama Plana generalne regulacije dela Zrenjanina Jugoistok nastavljene su pripremne aktivnosti za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Zrenjaninu.

Postrojenje će se nalaziti na jugoistoku gradskog građevinskog rejona, neposredno uz levu obalu Begeja, nizvodno od većine postojećih i planiranih sadržaja u gradu.

Tačna površina lokacije kompleksa definisana je urbanističkim projektom i iznosi 2,69 hektara. Planirano je da postrojenje prerađuje 25.000 kubnih metara na dan, što iznosi 290 litara u sekundi komunalnih otpadnih voda za 88.500 stanovnika. Postrojenje je dimenzionisano za prečišćavanje otpadnih voda Zrenjanina, Aradca, Elemira, Ečke, Stajićeva, Kleka i Lazareva.

- Ukupna količina sirovih otpadnih voda uvodi se u primarnu komoru postrojenja cevovodom pod pritiskom. Pored prethodnog tretmana, predviđeno je da vode prolaze kroz proces primarne obrade, sekundarnog biološkog tretmana i dezinfekcije, kako bi se zadovoljili konačni parametri. Prečišćena voda bi se ispuštala u Aleksandrovački kanal - navodi se u Planu generalne regulacije Jugoistok.

Kompleksu postrojenja će se pristupati preko planirane tercijalne ulice, koja se priključuje na državni put I-B reda broj 13 Zrenjanin - Beograd.

- Postoji mogućnost proizvodnje biogasa iz budućeg postrojenja za prečišćavanje komunalnih i industrijskih otpadnih voda, na deponiji komunalnog otpada i iz drugih izvora biorazgradivog otpada koji se generiše na teritoriji grada. Stoga se otvara mogućnost izgradnje kogenerativnih postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije - piše u pomenutom dokumentu.

Pre nekoliko meseci je najavljeno da su završetak i puštanje u rad postrojenja planirani za kraj iduće godine. Ugovor za izgradnju i upravljanje prečistačem za otpadne vode između Grada Zrenjanina i kompanije Metito iz Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisan je u Zrenjaninu krajem 2020. godine. Projekat se realizuje kao direktna strana investicija, na osnovu međudržavnog sporazuma naše zemlje i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Njagova vrednost je 30 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.06.2023.  |  Industrija, Saobraćaj

Air Serbia dodaje u flotu Dash 8-400?

Air Serbia od 12. juna dodaje u flotu jedan Dash 8-400, prenosi zamaaero.com. Avion je uzet u "wet lease" od nemačke ACMI kompanije Avanti Aira. Ovo je prvi put da kompanija ima ovaj avion u floti, dodaju. - Prema neslužbenim i nepotvrđenim nformacijama Air Serbia će pribaviti još jedan Dash 8-400, te bi ovi avioni trebalo da zamene AirConnectova dva ATR 72-600, sa kojim Er Srbija nije zadovoljna zbog brojnih otkazivanja letova - navedeno

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.