NavMenu

PKS i RAS organizuju nastup srpskih privrednika na sajmu privrede u Tirani u decembru

Izvor: eKapija Petak, 30.09.2022. 11:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Brian A Jackson/shutterstock.com)Ilustracija
Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije objavile su javni poziv za učešće na Međunarodnom opštem privrednom sajmu u Tirani, "Tirana innternational fair 2022".

Sajam će biti održan od 1. do 4. decembra 2022. godine. Opšti privredni sajam u Tirani, navodi se, dobra je prilika da domaći izvoznici predstave svoje proizvodne programe, izvozne mogućnosti, učvrste postojeće i uspostave nove poslovne veze sa partnerima iz Albanije i izlagačima iz drugih zemalja.

Ovaj sajam je po broju izlagača i posetilaca najznačajnija sajamska manifestacija u Albaniji koja okuplja izlagače iz više od 20 zemalja. Tokom 2021. godine sajam je posetilo više od 3.000 posetilaca.

Budući da je ovaj sajam po profilu opšti, na njemu će se predstaviti proizvodi iz više sektora: poljoprivredne i prehrambene industrije, metalske i građevinske industrije, industrije tekstila i nameštaja, automobilske industrije, visokih tehnologija, kao i sektora turizma.

RAS I PKS organizuju nastup srpskih privrednika u okviru nacionalnog štanda Srbije.

Troškove zakupa prostora i izgradnje štanda snose organizatori, dok izlagači snose troškove participacije za učešće izlagača u troškovima nastupa na sajmu u okviru nacionalnog štanda, troškove puta i smeštaja, uključujući i transport robe koja podleže odgovarajućem temperaturnom režimu.

Pravo na učešće na ovom sajmu u okviru nacionalnog štanda imaju privredna društva i preduzetnici registrovani u Republici Srbiji koji se bave proizvodnjom, preradom ili uslugama iz sektora industrije koji mogu biti zastupljeni na sajmu.

U javnom pozivu navedeno je da je tržište Albanije sve interesantnije za privrednike iz Srbije, koji u sve većem broju ostvaruju saradnju sa albanskim partnerima, a beleži se i znatan broj domaćih privrednih subjekata koji planiraju da osnuju svoja predstavništva, investiraju ili su već nastupili na ovom tržištu, bilo kupovinom ili osnivanjem novih privrednih društava.


- U prilog ovome govori i činjenica da spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Albanije već duži period ima "dvocifreni" trend porasta, čak i tokom krize izazvane pandemijom virusa COVID 19 u 2020. godini. Međusobna robna razmena u 2021. godini je porasla za 24%, dok je izvoz na tržište Albanije porastao za 21%. U prvih 6 meseci 2022. godine izvoz je povećan po stopi od 11%, u odnosu na prvo polugodište 2021. godine - stoji u pozivu.

Podseća se i da bržoj, jednostavnijoj i jeftinijoj trgovini, zajedničkom tržištu rada, smanjenju čekanja na granicama, doprinosi i regionalna inicijativa, "Otvoreni Balkan", čije članice su Srbija, Albanija i Severna Makedonija.

Prijave za Sajam primaće se do 14. oktobra, o detaljima OVDE.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.