NavMenu

Srbija nije ni blizu energetske stabilnosti - Svaka opština smanjiće potrošnju električne energije za 12%, EPS 3,2%

Izvor: eKapija Petak, 30.09.2022. 09:41
Komentari
Podeli

(Foto: Phonlamai Photo/shutterstock.com)
Svaki grad u Srbiji smanjiće potrošnju električne energije za 12%, EPS za 3,2%, javna preduzeća 5%, a ministarstva i državna uprava za 15% - najavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je istakla da je reč o planovima koje su preduzeća i lokalne samouprave dostavili na predlog preporuka Ministarstva rudarstva i energetike za smanjenje potrošnje.

- Hvala svima na dostavljenim predlozima, ali to nije dovoljno, još ima prostora za uštede, posebno kod javnih preduzeća - istakla je ministarka.


"Nijedan ministar energetike neće mirno spavati ove zime"

Ona je podsetila da je teška zima pred nama, ali da nam je upravo energetska kriza pokazala koliko je važno da budemo energetski stabilni.

- Nema ministra energetike koji mirno spava. Mi uvozimo struju gotovo svaki dan, 100% smo zavisni u gasu jer uvozimo od jednog dobavljača. Zavisni smo i u domenu sirove nafte, jer smo našu naftnu kompaniju prodali 2008. godine. Srbija, dakle, nije ni blizu energetske stabilnosti, a energetska bezbednost je uslov za nacionalnu bezbednost - ponovila je Mihajlovićeva.

Ipak, rešenje postoji, a ono je u obnovljivim izvorima energije, istakla je ministarka.

- Ma koliko otpora bilo izlasku iz uglja, nemamo drugi put. Ako to ne uradimo, uvozićemo uskoro preko 30% električne energije umesto 15%. Na nama je da objasnimo privredi, javnom sektoru i stanovništvu šta znači imati čistu energiju. Treba da koristimo naše sunce, vetar, da pravimo vodonik, da se ne oslanjamo na bilo kog dobavljača ili jedan izvor energije i da nikada ni od koga ne zavisimo - rekla je Mihajlovićeva.

Ona je posle sastanka sa parlamentarnom državnom sekretarkom u Saveznom ministarstvu za ekonomiju i zaštitu klime Nemačke Franciskom Brantner istakla da su nam sada potrebne investicije u OIE.

- Dobili smo Zakon o OIE, radimo i na podzakonskim aktima, ali to nije dovoljno. Potrebne su nam investicije u OIE. Naše partnerstvo sa Nemačkom traje 71 godinu, investicije u energetiku traju već dve decenije. Samo projekti sa KfW bankom vredni su više od 1,4 mlrd EUR. Nastavićemo da radimo zajedno sa Nemačkom i da vidimo kako da izađemo iz uglja, a da ubrzamo investiranje u OIE - poručila je ministarka.

M. D.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.06.2024.  |  Finansije

NBS pripremila nacrt izmena i dopuna Zakona o platnim uslugama - Šta su novine?

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je pripremila Nacrt izmena i dopuna Zakona o platnim uslugama i pozvala građane, stručnu javnost i sve druge zainteresovane da u okviru javne rasprave, svoje sugestije i primedbe na pomenute nacrte propisa dostave do 27. juna. Cilj predloženih izmena i dopuna Zakona o platnim uslugama pre svega je, kako se navodi, da se dodatno podstaknu inovacije na tržištu i obezbedi veća konkurencija i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.