NavMenu

Matičnjakom protiv stresa, dobar i kod umanjenja raznih vrsta bolova

Izvor: Politika Petak, 30.09.2022. 08:42
Komentari
Podeli
(Foto: Chiociolla /Shutterstock)
Prirodni čajevi se upotrebljavaju od davnih vremena, a među najpoznatijim biljkama u našem narodu je svakako matičnjak. Čaj od ove biljke deluje protiv stresa, utiče i na bolje raspoloženje istovremeno smanjujući visok pritisak. Interesantna kombinacija, ali i više od toga, u samo jednoj aromatičnoj biljci.

Stres je neprijatelj savremenog društva koji je u velikoj meri odgovoran i za pojavu gojaznosti. Vreme u kojem živimo je nepredvidljivo i opasno, a nerviramo se zbog raznih stvari: korone, nemogućnosti da putujemo gde i kada hoćemo, neostvarenih želja, briga na poslu ili školi. Onda lako pojedemo i ono što ne bi trebalo i – eto problema s kilogramima.

Ako želite da stres suzbijete prirodnim sredstvima, preporučujem vam da u ishranu ubacite provereno sredstvo protiv napetosti i stresa: čaj od lista matičnjaka. Matičnjak se uzgaja, ali i raste samoniklo, a osim čaja upotrebljava se i kao začinska, ukrasna i industrijska biljka.

Pronaći ga možete u bilo kojoj bolje snabdevenoj apoteci ili radnji koja prodaje čajeve i/ili začine. Svež list matičnjaka kada ga protrljate daje miris poput limuna, aromatičan, za šta je zaslužno njegovo etarsko ulje. Ukus je takođe aromatičan.

Priprema čaja od lista matičnjaka je jednostavna: supenu kašiku lista matičnjaka preliti šoljom (2 dl) ključale vode. Posudu poklopiti i ostaviti 10–15 minuta. Zatim procediti i piti. Koristiti dve–tri šolje čaja dnevno.

Osnovna upotreba ovog čaja je za smirenje, protiv stresa, nesanice, depresije i uznemirenosti, a može se kombinovati i s valerijanom. Pozitivno utiče i na srce i eliminiše toksine iz krvi.


List matičnjaka sadrži flavonoide, polifenole, tanine, etarsko ulje i organske kiseline, kao i mnoge druge blagotvorne sastojke. Dobar je kod bolova prilikom menstruacije, grčeva, povraćanja, dijareje, nadimanja i ostalih probavnih smetnji. Deluje antimikrobno protiv virusa herpesa, kao i migrene. List matičnjaka sadrži prirodne antioksidanse koji pozitivno utiču na imunitet.

Osobe koje žele da se ugoje trebalo bi da koriste list matičnjaka kao začin u kombinaciji s gorkim namirnicama. Tada pojačava apetit na potpuno prirodan način.

Eterično ulje matičnjaka je bogato citralom i citronelalom, deluje kao sedativ i dobro je sredstvo protiv mučnine i povraćanja. Odlično je prirodno sredstvo protiv komaraca.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.