NavMenu

Počela proizvodnja električne energije iz biogasa za potrebe postrojenja u Bogojevcu - Količine dovoljne za oko 12 radnih sati

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.09.2022. 12:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Kekyalyaynen/shutterstock.com)Ilustracija
Nedavno su pušteni u rad gasni generatori i uspešno se otpočelo sa proizvodnjom električne energije za potrebe rada Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Bogojevcu.

- Na osnovu do sada proizvedenog biogasa, kvaliteta otpadne vode na ulazu u postrojenje, gas-generatori će proizvoditi električnu energiju koja će moći da pokrije rad postrojenja u proseku oko 12 sati dnevno. Grad Leskovac je svestan koliko je u današnje vreme, u uslovima svetske energetske krize, važno eksploatisati obnovljive i alternativne izvore energije. To što je ovo postrojenje samodovoljno i energetski samoodrživo, dokaz je da ovaj projekat višestruko koristan za životnu sredinu i kvalitet života naših sugrađana - naveo je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović prilikom obilaska postrojenja.

On je dodao da je projekat upravljanje otpadnim vodama na teritoriji grada Leskovca jedan od najznačajnijih projekata za grad i zaštitu životne sredine i dodao da se kompletan projekat sastoji iz tri komponente: gradskog kolektora vrednog 464 miliona dinara, centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (linija vode, 10,4 miliona evra i linija mulja, 497,5 miliona dinara) i ORIO projekta: proširenje kanalizacione mreže u 16 naseljenih mesta.

- Predstavnici Ministarstva za spoljnu trgovinu i razvojnu saradnju Kraljevine Holandije početkom idućeg meseca boraviće u Beogradu, kako bi sa našim Ministarstvom za zaštitu životne sredine potpisali aneks Sporazuma za fazu implementacije ORIO projekta, koji predviđa da se za izgradnju pomenute kanalizacione mreže gradu Leskovcu usmeri još dodatnih 10 miliona evra. S tim u vezi, Grad i nadležno ministarstvo sledeće nedelje će potpisati aneks ugovora – dodao je gradonačelnik Cvetanović.

Maja Milošević Milojić, pomoćnik direktora JKP Vodovod govorila je o tehničkim detaljima.

-Priveli smo kraju probni rad objekata linije vode i linije mulja. Na liniji vode smo dokazali parametre na izlazu, prečistili vodu i doveli parametre na osnovu ulaza da izlaz bude u skladu sa zakonskom regulativom, a u drugom procesu linije vode proizveli mulj. Mi na postrojenju imamo otprilike oko 6.000 tona mulja za ovih 9 meseci i mulj ima oko 20% suve materije, čak su ispitivanja akreditovane laboratorije pokazala da su materije od 21-24 procenata. Taj mulj nakon 6 meseci je počeo da se transportuje u anerobne digestore gde je počeo tehnološki proces izdvajanja biogasa ili metana. Nakon mesec dana smo nakon digestije počeli da punimo balon i do sada smo proizveli oko 11.000 metara kubnih gasa. Prošle nedelje smo pustili u probni rad gasne generatore, nekoliko nedelja pre toga i gasni kotao, do sada je na postrojenju prošlo oko 4 miliona metara kubnih otpadne vode, što je iznosilo oko 19 hiljada metara kubnih na danu. Instalacije i objekti na liniji mulja su apsolutno automatizovani, preko SKADE, tako da su podešeni parametri da se automatski pokreće rad gas generatora i ostale opreme - pojasnio je Milojić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

03.06.2023.  |  Industrija, Saobraćaj

Air Serbia dodaje u flotu Dash 8-400?

Air Serbia od 12. juna dodaje u flotu jedan Dash 8-400, prenosi zamaaero.com. Avion je uzet u "wet lease" od nemačke ACMI kompanije Avanti Aira. Ovo je prvi put da kompanija ima ovaj avion u floti, dodaju. - Prema neslužbenim i nepotvrđenim nformacijama Air Serbia će pribaviti još jedan Dash 8-400, te bi ovi avioni trebalo da zamene AirConnectova dva ATR 72-600, sa kojim Er Srbija nije zadovoljna zbog brojnih otkazivanja letova - navedeno

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.