NavMenu

Završena prva faza obnove Zavičajnog muzeja u Rumi - Sledi zamena stolarije, fasada će čekati da se isuši kapilarna vlaga

Izvor: RTV Centar Srem Sreda, 28.09.2022. 10:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com/Pavel L Photo and Video)Ilustracija
U Rumi je u toku rekonstrukcija zgrade Zavičajnog muzeja Ruma, najstarije višespratne zgrade u Rumi sagrađene pre tačno 250 godina. Zgrada je imala ozbiljnih problema sa kapilarnom vlagom, a zalaganjem lokalne samouprave i predsednice opštine ovaj problem konačno će biti rešen.

- Što se tiče radova završena je prva faza, problem sa kapilarnom vlagom je konačno rešen, za to smo izdvojili 12 miliona dinara, a prema rečima stručnih ljudi treba da sačekamo godinu i po dana da se vlaga isuši iz zidova, pa onda radimo fasadu i unutrašnje radove - izjavila je Aleksandra Ćirić, predsednica Opštine Ruma.

Poslednja rekonstrukcija objekta bila je 1986. godine, a od ’91 godine se vodi kao nepokretno kulturno dobro od velikog značaja i od tada je pod zaštitom države. Trentuni radovi se izvode u dve faze, a za drugu su opredeljena sredstva u iznosu od 18 miliona dinara.

- Sledeće na redu je zamena stolarije već je raspisan teder očekujemo da će se i to uskoro realizovati, a sve se to radi u skladu sa uputstvima Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Sremske Mitrovice. Dalje imamo radove na elektroinstalacijama – menja se kompletna elektroinstalacija u čitavom objektu zavičajnog muzeja, potom zamena podova dole u prizemlju, parketa i hoblovanje parketa na spratu i da polako krećemo kako nam budu dozvolili radovi sa postavljanjem dela stalne postavke na spratu i kada budemo mogli i u prizemlju i tako ćemo imati jednu modernu i reprezetntativnu stalnu postavku - rekla je Aleksandra Ćirić, predsednica Opštine Ruma.


Takođe, Zavičajni muzej trentuno radi na konzervaciji predmeta od tekstila, papira, keramike i drveta, kao i na konzervaciji drvenog čamca, monoksila. Po završetku renoviranja i kreiranja nove stalne postavke, Rumljani ali i svi posetioci će u godini velikog jubileja, imati vrednu stalnu postavku kroz koju će moći da se upoznaju sa bogatom istorijom Rume.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.