NavMenu

Kako je digitalizacija doprinela rekonstrukciji zgrade iz 19. veka u moderni beogradski hotel

Izvor: eKapija Sreda, 09.11.2022. 08:08
Komentari
Podeli
(Foto: PlanRadar)
U oktobru 2021. godine Beograd je dobio još jedan butik hotel, u centru grada, hotel Indigo, brend InterContinental grupe, koji je turističkoj ponudi prestonice doneo kombinaciju tradicije, dorćolskog šarma i kulture, kao i modernog dizajna.

Hotel je ušuškan u najstrožem centru Beograda, u glavnoj pešačkoj zoni grada, između ulica Kneza Mihaila i Čika Ljubine, a zgrada u kojoj se nalazi potiče iz 19. veka i proglašena je kulturnim dobrom od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Ova činjenica je, tokom rekonstrukcije hotela, za investitora, kompaniju Delta Real Estate, predstavljala poseban izazov, da se istovremeno očuva istorijski šarm i duh Beograda, ali i priliku, da se savremeni principi poslovanja koje primenjuje ova kompanija i najsavremeniji digitalni alati u građevinarstvu, među kojima je i aplikacija PlanRadar, primene na delu.

- Budući da se radi o kompleksnom projektu, koji na svojim nižim etažama ima ekskluzivni prodajni prostor, a na gornjim hotel sa ukupno 46 soba, restoran modernog enterijera, kao i najmoderniji prostor za rekreaciju, veoma brzo smo uvideli potrebu korišćenja digitalnih alata koji nam omogućavaju istovremeno praćenje dinamike radova, potencijalnih nedostataka i koordinacije podizvođača - navodi Darija Raščanin, menadžer za projektovanje i izgradnju u kompaniji Delta Real Estate.

- Izbor je bio očigledan. Odlučili smo da aplikaciju PlanRadar prvi put implementiramo u već odmakloj fazi projektovanja i tom prilikom smo i uvideli koje su sve njene mogućnosti u praksi, koliko ubrzava i olakšava poslovanje. Kao primer mogli bismo navesti digitalne izveštaje koje smo koristili, a koji su u velikoj meri skratili vreme koje su naši inženjeri trošili na pisanje izveštaja sa gradilišta, čime smo ostvarili uštedu u vremenu potrebnom za izradu izveštaja od 81%. Aplikacija nam je omogućila i da na dnevnom nivou digitalnim putem pratimo celokupnu situaciju na gradilištu i da na vreme budemo obavešteni o tome šta se dešava na samom gradilištu, kao i da li je u nekoj fazi izvođenja radova došlo do odstupanja od predviđenih rokova - dodaje Raščanin.

Hotel Indigo (Foto: Delta Real Estate)Hotel Indigo

- Velika nam je čast i zadovoljstvo što je naša aplikacija korišćena na projektu hotela Indigo, čime se i mi delimično osećamo zaslužnim za dodatni šarm koji je Beograd dobio otvaranjem ovog hotela. Sa više od 120.000 korisnika iz 65 zemalja možemo slobodno reći da učestvujemo u digitalizaciji svetske građevinske industrije, ali i gradnji baze znanja i iskustava u oblastima arhitekture, inženjerstva i održavanja nekretnina - navodi Bojan Petković, regionalni direktor kompanije PlanRadar za Jugoistočnu Evropu.

- Od beogradskih hotela i poslovnih zgrada, preko Pelješkog mosta ili metroa u Beču i Barseloni, do Ibis hotela u Londonu investitori i izvođači građevinskih projekata imaju slične probleme i izazove, i nadam se da uspevamo da ih efikasno rešimo kroz digitalizaciju komunikacije i poslovanja - zaključio je Petković.

Informatizacija i digitalizacija građevinskog sektora inovativnim alatima kao što je PlanRadar od presudnog su značaja. Svakodnevni zadaci upravljanja građevinskim projektima primarno se obavljaju na gradilištu, no administrativni i ponavljajući zadaci mogu se obavljati radom na daljinu u realnom vremenu. Praktično iskustvo poslednjih godina pokazuje da digitalizacija procesa u građevinarstvu donosi velike koristi svim akterima. Građevinske kompanije imaju koristi od efikasnijih procesa rada i na taj način štede vreme i novac, dok zaposleni cene fleksibilnost rada, što može omogućiti i bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

Kompletan sadržaj tematskog biltena "Nekretnine i gradnja - investicije kao zalog za budućnost" možete pogledati OVDE
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.