Izvor: Dnevnik | Ponedeljak, 26.09.2022.| 15:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Geotermalna izvorišta u Srbiji jača od uglja

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Elena Yakusheva/shutterstock.com)
U situaciji kada su energenti sve skuplji i kada potražnja za njima stalno raste, pitanje energetske efikasnosti, uštede energije, te korišćenja obnovljivih izvora energije postaje sve važnije. Među obnovljive izvore energije spada i geotermalna energija.

To je veoma važan resurs u Srbiji koji se, i pored toga što po potencijalima naša zemlja spada u područje s bogatim izvorima, veoma slabo koristi. Prema nekim podacima, u Srbija ima čak 360 izvorišta termalnih i termomineralnih voda, naša zemlja se ističe značajnim hidrogeološkim i geotermalnim resursima u odnosu na prosečne vrednosti u Evropi, jer količina geotermalne toplote koja izbija na površinu Zemlje, obračunata po jednom kvadratnom metru u svakoj sekundi iznosi više od 100 mNJ/m2, naspram evropskog potencijala od 60 mNJ/m2. Potencijal i mogućnost za eksploataciju geotermalnih voda postoji na skoro celoj teritoriji Vojvodine.

Iako stručnjaci ukazuju da je ukupna količina toplote geotermalnih resursa u Srbiji znatno veća od toplote koja bi se generisala iz domaćih rezervi uglja, ovaj potencijal se gotovo ne koristi. Suštinski, voda s geotermalnih izvora ili bušotina u našoj zemlji uglavnom se koristi u terapeutske svrhe u termalnim banjama, a njena primena je mnogo šira.

Geotermalna energija može se koristiti za proizvodnju električne energije, grejanje naselja, grejanje staklenika i plastenika, u drugim vrstama poljoprivredne proizvodnje. Uz to, geotermalna energija ima niz prednosti - čista je i sigurna za sredinu, a praktično neiscrpna. Upotrebom ovog izvora energije smanjuje se korišćenje fosilnih goriva, eksploatacija nije ograničena meteorološkim uslovima, a ni godišnjim dobom.

________________________________________________________________________________________________________________
U Vojvodini na 50 mesta

U Vojvodini ima 50 lokaliteta gde je moguće geotermalne vode iskoristiti u lekovite svrhe ili izgraditi banje. Temperatura geotermalnih voda na području Vojvodine je od 25 do 80 stepeni, a korist tog prirodnog potencijala važan je i za razvoj zdravstvenog turizma. Energetski gledano, kada bi Srbija iskoristila samo 10% geotermalnog potencijala, mogla bi da zameni jednu trećinu energije koju potroši na grejanje.
________________________________________________________________________________________________________________

Geotermalnu energiju je najjednostavnije iskoristiti za zagrevanje i hlađenje kuća i poslovnih prostorija pomoću takozvanog otvorenog sistema - bilo direktnim korišćenjem geotermalne vode ili posredno primenom toplotnih pumpi. U mnogim zemljama geotermalna energija se u velikoj meri koristi za proizvodnju električne energije. Tako se, recimo, na Islandu više od 25% ukupne električne energije proizvode u geotermalnim postrojenjima, a i među zemljama koje sve više koriste prednosti ovog izvora energije su i Sjedinjene Američke Države, Italija, Nemačka, Francuska, Novi Zeland, Filipini, Indonezija, Japan..

Kada se geotermalna energija koristi za proizvodnju električne energije, koristi se vruća voda i para iz Zemlje za pokretanje generatora. Elektrane koje rade na binarni princip koriste hladniju vodu u odnosu na postrojenja s drugačijim načinom proizvodnje električne energije iz geotermalnih izvora, pa je dostupnost geotermalnih zaliha veća nego kod ostalih postupaka. Geotermalne elektrane ne zauzimaju veliki prostor i ne koriste drugu energiju za pokretanje pumpi, osim one koju same proizvedu, a nakon izgradnje takve elektrane energija je gotovo besplatna.

Znatne uštede mogu se ostvariti i kada se geotermalna voda koristi za grejanje. Naime, prednost sistema za grejanje i hlađenje je to što se 70% energije potrebne za grejanje prostora dobija iz podzemne vode besplatno sve vreme eksploatacije toplotne pumpe. Budući da su mogućnosti korišćenja geotermalne energije u Srbiji velike, na taj način bi se mogli uštedeti milioni kilovata energije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE