NavMenu

Rast kamata polako obuzdava cene nekretnina u Nemačkoj

Izvor: Mina Subota, 24.09.2022. 13:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: pexels)Ilustracija
Cene kuća i stanova u Njemačkoj veće su peto tromesečje zaredom više od deset odsto u odnosu na isti period prošle godine, ali se taj rast polako usporava, pokazuju preliminarni podaci Saveznog zavoda za statistiku.

Od aprila do juna cene stanova porasle su u proseku 10,2% u odnosu na isti period prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku. U prvom tromjesečju ove godine taj rast cena je iznosio 11,6%, prenosi SEEbiz.

U poređenju s prethodnim tromesečjem, poskupljenje stanova i kuća s jednim ili dva stana u drugom tromesečju u proseku je iznosilo 2,5%.

Statističari su najveći rast cena zabilježili u rijetko naseljenim, ruralnim područjima, gde su kuće za jednu do dve porodice poskupele 13,6% u odnosu na drugo tromesečje prošle godine, a stanovi 11,7%.

U vodećim metropolama, poput Berlina, Hamburga, Minhena, Kelna, Frankfurta, Štutgarta i Diseldorfa, cene porodičnih kuća skočile su 12,2%, a stanova 10,6% u odnosu na isti period prošle godine.

U urbanim sredinama dolazi do blagog popuštanja cena. Tamo se stopa aprecijacije kuća od 7,8% vratila na jednocifreni iznos prvi put od prvog kvartala prošle godine. Za stanove su kupci nekretnina morali izdvojiti 7,3% više nego u to vreme prošle godine.

Zbog viših kamata, skupljih građevinskih materijala i problema sa snabdijevanjem stručnjaci očekuju slabljenje potražnje za nekretninama koja u Njemačkoj cveta već više od deset godina.

Pogotovo zbog visokih kamata, sve više je onih koji ne mogu sebi da priušte kupovinu stana ili kuće.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.