NavMenu

Marko Đurić, Epson - Budućnost grafičke industrije je u personalizaciji štampe

Izvor: eKapija Subota, 24.09.2022. 11:00
Komentari
Podeli
(Foto: Vojislav Vujanić/Epson)
Posle dve godine pauze u Beogradu je održan Međunarodni sajam grafičke, papirne i kreativne industrije, popularna Grafima. To je bila prilika i da Epson, japanska kompanija koja je jedan od najvećih proizvođača štampača u svetu, prikaže ovdašnjoj publici najnovije tehnologije vezane za štampu.

Marko Đurić, C&I Senior Account Manager za Balkan, za eKapiju kaže da se kompanija na sajmu predstavila brojnim novitetima, među kojima je i jedna evropska premijera, ali da je njegov glavni utisak da su se svi iz industrije uželeli direktnog kontakta sa kupcima nakon pauze zbog pandemije.

- Zaista se radujemo što ponovo možemo na ovaj način da komuniciramo sa kupcima. Uprkos činjenici da se sve prebacuje na web platforme i socijalne mreže, klasična komunikacija tržišta ovih tehnologija je i dalje zadržana, a glavna i najkvalitetnija komunikacija je upravo kroz sajamske aktivnosti, jer to su mahom industrijski proizvodi koji podrazumevaju drugačiji način prodaje.

eKapija: Kakve je promene pandemija koronavirusa donela grafičkoj industriji?

- Pandemija je promenila grafičku industriju na način da ona sve više ide u pravcu konkretnog obraćanja i odgovaranja na potrebe korisnika. Dakle, personalizacija ispisa je ubrzana usled pandemije. Sve više imamo potrebu za personalnim ispisima, i ne samo kroz web mreže, već kroz ono što nosimo, jedemo, što je svuda oko nas. Od momenta kad ustanemo okruženi smo porukama koje se komuniciraju prema nama, ali i kojima mi komuniciramo prema drugima. Ali da biste na pravi način komunicirali kroz reklame, morate biti unikatni u tome. Nove tehnologije u štampi upravo idu u prilog tome. U industrijskom okruženju sve je više manjih, konkretnih personalnih serija koji se plasiraju na tržište i koje korisnicima omogućavaju iskažu svoju kreativnost na pravi način - kroz jednostavnost u printu, bez odstupanja od kvaliteta.
(Foto: Vojislav Vujanić/Epson)
eKapija: Čime se Epson predstavio na ovogodišnjoj Grafimi i šta je izazvalo najviše pažnje?

- Ove godine prvi put prikazujemo UV tehnologiju u domenu sajnidž industrije , koja je već prisutna na tržištu Srbije ali je nova u našem portfoliju. To je tehnologija koja se koristi za personalne ispise i reklamnu komunikaciju kroz grafička rešenja, prvenstveno u industriji.
Na sajmu smo prikazali novi model SureColor SC-V7000, UV fletbed štampač koji štampa na različitim vrstama materijala kao što su pvc, metal, drvo itd. Naš UV štampač se izdvaja po kvalitetu ispisa i fleksibilnosti u samom ispisu, s obzirom da ima mogućnost štampanja 3D efekta kroz lak koji je konfigurisan u sam štampač. Ovaj proizvod ujedno je izazvao i najviše pažnje na našem štandu.

Takođe, personalni ispis kroz tekstil je u usponu i mi tu vidimo svoju šansu i mogu reći da smo lideri smo na tržištu u tom segmentu. Stoga bih iz tekstilnog segmenta izdvojio sajamsku promociju novog modela SureColor F6400H. "H" je oznaka za modele koji su konfigurisani sa fluo bojama, a ovo je model koji se prvi put predstavlja na tržištu Balkana i praktično prvi put i na evropskom nivou na sajmu ovog tipa, a za prodaju će biti dostupan od decembra.

Kao jedan od značajnih noviteta u industriji prezentovan je i SC-F3000 koji štampa direktno na odeću.

Najzad, tu je i Resin ink tehnologija koju smo promovisali na početku pandemije, koja podrazumeva mastilo na bazi smole. Pripada sajnidž segmentu, ali svoje najbolje efekte daje za ukrašavanje enterijera, pa smo na ovom sajmu izdvojili aplikaciju za štampu na tapetama.

eKapija: Niste zaboravili ni male biznise?

- Naravno, Epson ima korisnike od preduzetnika do visoke industrije. Za male biznise imamo štampače koji odgovaraju malim preduzetnicima, in-house korporacijama, malim print shopovim-a, odnosno za početne faze biznisa. Jedan od njih je SC-F100 , prvi Epsonov A4 štampač za sublimaciju boje. Sa otiskom A4 stonog štampača, ovaj uređaj je savršen za proizvodnju promotivne robe i personalizovanih poklona kao što su šolje, privesci, navlake za telefon i druge sitne robe, kada je prostor na prvom mestu. Takođe zadovoljava potrebe proizvođača tekstila koji žele da kreiraju proizvode po meri kao što su torbe, kecelje, trake i jastuci.

eKapija: Pomenuli ste tekstilnu industriju, koliko su ove nove tehnologije u grafičkoj industriji šansa za njen razvoj u Srbiji?

- Tekstilna industrija se kod nas razvija ubrzano. Epson ima saradnju sa dobro pozicioniranim kompanijama koji plasiraju proizvode i na inotržišta, naročito u domenu sportske odeće. Ja tu vidim šansu za razvoj naše tekstilne industrije - pandemija i otežana logistika su doveli do toga da su veliki igrači sve spremniji za saradnju sa lokalnim kompanijama. Tu se otvara šansa za loklane biznise da se razviju. Pritom, sve je više i brendova koji žele da imaju etiketu "Made in Europe" i to je prilika za naše tekstilce, ne samo u Srbiji nego i regionalno.
(Foto: Vojislav Vujanić/Epson)
eKapija: Kakvi su dalji planovi kompanije u Srbiji?

- Cilj je da se što bolje pozicioniramo na tržištu, da sve više investiramo i povećavamo portfolio. Epson pažljivo osluškuje potrebe krajnjih korisnika i gleda da tehnologijom odgovori na njih. Budućnost ove industrije je u personalizaciji potreba korisnika i uspešne će biti one kompanije koje se prilagode novoj stvarnosti, a Epson je među njima.

B. Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.