Izvor: Vijesti | Četvrtak, 22.09.2022.| 16:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Eni i Novatek odustaju od istraživanje nafte i gasa, država još nije naplatila 12 mil EUR

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/wasi1370)
Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) za posljednju sjednicu Vlade prošle sedmice nije pripremilo informaciju i predlog zaključka u vezi sa koncesionim ugovorom za istraživanje nafte i gasa koji je sklopljen sa italijansko-ruskim konzorcijumom Eni-Novatek, što je polazna osnova da bi država naplatila garanciju od 12 mil EUR od konzorcijuma koji izlazi iz ovog posla u Crnoj Gori.

Ovo je Vijestima potvrđeno nezvanično u Vladi iz više izvora uz objašnjenje da je resor kojim rukovodi ministar Ervin Ibrahimović Vlada početkom septembra obavezala da pripremi ove dokumente.

Italijansko-ruski konzorcijum, prema nezvaničnim informacijama, Vladu je u martu obavijestio da izlazi iz ovog posla u Crnoj Gori, odnosno, da ne ulazi u naredne obaveze iz prvog perioda istraživanja što obavezuje MKI da se pokrene postupak naplate garancije.

Ugovorom koji je Vlada sa ovim konzorcijumom potpisala i koji je zvanično dostupan na sajtu Skupštine, predviđena je garnacija za obavezni radni program za prvi perioda istraživanja. Članom 9, stav 2 ugovora je definisan ovaj obavezni radni programa za prvi period istraživanja, a garancija članom 11, stav 3 ugovora. Ukupan iznos garancije je 85 miliona eura i to za prvi period 73 miliona, a za drugi period 12 miliona. Svaki član konzorcijuma ima pola udjela u garanciji.

Rok za prvi period istraživanja je istekao 13. septembra ove godine, dok je koncesionar imao obavezu po ugovoru da najkasnije 60 dana prije isteka tog roka (13. jul ove godine) izjasni da li ulaze u naredni period istraživanja iz obaveznog radnog programa.

Vlada je sa ovim konzorcijumom zaključila 2016. godine ugovor o koncesiji za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa. Ugovor se odnosi na četiri lokacije u podmorju kod Ulcinja. Konzorcijum je odradio prošle godine istražno bušenje koje je pokazalo da proizvodnja ugljovodonika neće biti moguća, jer je bušotina suva. Konzorcijum je obavezan da nakon prve faze, po ugovoru uđe u drugu gdje treba da uradi bušenje druge, pliće, gasne bušotine, od 1,5 hiljada metara.

Vijesti su prošle sedmice pitale MKI da li je naplaćena garancija i ako nije kada će biti, ali jasan odgovor nije stigao.

- MKI kao resorno ministarstvo za ugljovodonike, u saradnji sa Upravom za ugljovodonike prati realizaciju ugovorenih obaveza prve faze istraživanja zaključenim sa firmama Eni i Novatek. S obzirom na to da je jedan dio ugovora pod oznakom tajnosti, kao i informacije donesene na Vladi, možemo reći da je rok za prvu fazu istraživanja istekao 13. septembra ove godine i da su u toku procesne radnje između ugovornih strana kako bi se finalizovali pravo-finansijski aspekti ugovora, o kojim će ministarstvo odmah po završetku informisati javnost - kazali su u MKI kojim rukovodi Ervin Inrahimović.

Ovaj resor, kako Vijesti nezvanično saznaju, formirao je i Komisiju za utvrđivanje ispunjenosti obaveza iz obaveznog radnog programa iz ovog ugovora.

Iz Uprave za ugljovodnike, kojom rukovodi vršilac dužnosti direktora Bogdan Fatić, nijesu mogli da odgovore na pitanje Vijesti da li imaju informaciju da li je MKI krenuo u proceduru naplate garancije od koncesionara Eni-Novatek.

Kako su objasnili potpisnik ovog koncesionog ugovora u ime države Crne Gore bilo je Ministarstvo ekonomije, čije su ingerencije danas u MKI pa sva formalno-pravna pitanja u vezi sa predmetnim ugovorom, kao i ostala pitanja u vezi sa aktiviranjem bankarske garancije može dati samo ovaj resor.

- Rok za naplatu bankarske garancije zavisi od trenutka podnošenja zahtjeva za aktivaciju bankarske garancije od strane resornog ministarstva - pojasnili su u Upravi.


Od naknade za površinu u budžet leglo više od 2,2 mil EUR

Iz Uprave za ugljovodonike su objasnili da Zakon o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika, član 30, stav 2, kaže da "nakon završetka faze istraživanja koncesionar može da nastavi ili odustane od ugovorenih obaveza", te da je to urađeno imajući u vidu neizvjesnost istraživačkih aktivnosti u industriji nafte i gasa.

- Uprkos nadanjima da će prva istražna bušotina biti uspješna, činjenica je da je u svijetu u ovoj industriji tek svaka četvrta istražna bušotina pozitivna, a važno je napomenuti da su u ovo istraživanje u proteklih šest godina koncesionar uložio značajan novac. Država Crna Gora nije imala nikakve troškove u vezi sa istražnom bušotinom. Znanja o geološkoj potencijalnosti na ovim blokovima su ogromna i mjere se u terabajtima podataka koja su u crnogorskom vlasništvu i koja će u budućnosti biti okosnica daljih istraživanja - kazali su u Upravi.

Iz Uprave su naveli podatak da je samo po osnovu nakanada za površinu od strane koncesionara, u državni budžet za šest godina uplaćeno više od 2,2 mil EUR.

Iz Uprave navode da imajući u vidu energetsku krizu na svjetskom nivou planiraju da u narednom periodu iniciraju raspisivanje javnog poziva za istraživanje na neistraženim blokovima crnogorskog podmorja.

- Imajući u vidu kadrovske i druge kapacitete kojima raspolaže Uprava, smatramo da značajan doprinos možemo dati i u razvoju projekta vjetroelektrana na moru, skladištenju nafte i naftnih derivata, skladištenju CO2, kao i stvaranju preduslova za istraživanja ugljovodonika na kopnu - rekli su u Upravi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE