NavMenu

Dečija bolnica u Novom Sadu imaće 50.000 kvadrata umesto 14.000

Izvor: Novosti Četvrtak, 22.09.2022. 11:09
Komentari
Podeli
(Foto: Print screen / Google maps)
Odlukom novosadske Skupštine grada, usvojenom jednoglasno na sednici gradskog parlamenta minule sedmice, dato je "zeleno svetlo" za ostvarivanje plana po kojem bi u narednom periodu znatno bio povećan kapacitet Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, popularne Dečje bolnice u Novom Sadu.

Tu značajnu investiciju u zdravstvu, kako je ranije najavljeno, zajednički će finansirati Grad Novi Sad i AP Vojvodina. Planirano je rušenje dela postojećih bolničkih objekata, izgradnja novih, dogradnja ili nadogradnja kao i potpuna rekonstrukcija određenih zgrada.

Biće tako, između ostalog, porušena zgrada Stomatologije Medicinskog fakulteta da bi na njenom mestu bio izgrađen objekat sa šest do sedam spratova, koji će biti povezan sa Poliklinikom instituta. Za rušenje su predviđeni i objekti magnetne rezonance i klinika za pedijatriju i rehabilitaciju kao i ograda prema Hajduk Veljkovoj ulici.

Na mestu Klinike za rehabilitaciju biće izgrađena šestospratnica, a zgrada iste spratnosti planirana je i na lokaciji današnje Klinike za pedijatriju.

- Kada bude ostvarena ova investicija, kakva do sada nije postojala od osnivanja naše bolnice, biće povećan kapacitet sa sadašnjih 14.000 na 50.000 m2 - istakla je za skupštinskom govornicom odbornica Borislavka Dragišić, glavna sestra u Dečjoj bolnici koja u toj ustanovi radi pune tri decenije.

Dodala je da ta zdravstvena ustanova danas raspolaže sa 350 bolničkih postelja i da u svoje sve tri klinike hospitalizuje oko 15.000 dece godišnje. Tokom godine se u Dečjoj bolnici obavi čak 150.000 pregleda.

U okviru izgradnje novih delova bolničkih objekata biće izgrađena podrumska garaža na najmanje dve etaže, sa oko 130 parking mesta.

- Broj podzemnih etaža garaže se ne ograničava, uz uslov da taj objekat bude obezbeđen od podzemnih voda - precizirano je u planu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.