NavMenu

Projekat "Vinski putevi Otvorenog Balkana" predstavljen na 6. Globalnoj konferenciji Svetske turističke organizacije

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.09.2022. 08:33
Komentari
Podeli
Sa sajma održanog u Beogradu (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Sa sajma održanog u Beogradu
Projekat "Vinski putevi Otvorenog Balkana" predstavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić na 6. Globalnoj konferenciji Svetske turističke organizacije (UNWTO) o vinskom turizmu u italijanskom gradu Alba.

Na panelu "Budućnost vinskog turizma" govorila je i o rezultatima koje su Srbija, Albanija i Severna Makedonija ostvarile na sajmu Vinska vizija Otvorenog Balkana u Beogradu.

- Razmena znanja i iskustava sa ostalim državama Evrope i sveta na 6. Globalnoj konferenciji o vinskom turizmu u Albi značajno će pomoći našoj zemlji u nastojanjima da vinski turizam učinimo jednim od vodećih pokretača turizma i ekonomije u Srbiji. Ovom prilikom, i u okviru panela "Budućnost vinskog turizma", prikazali smo sve što smo do sada uradili u okviru inicijative Otvoreni Balkan. Predstavili smo našu ideju, misiju i viziju budućnosti vinskog turizma u Srbiji i regionu celom svetu. Daljim ulaganjem u razvoj vinarstva, sigurno je da će vinski turizam kod nas procvetati, a rute vina naći svoje mesto na evropskoj i svetskoj turističkoj mapi uz tvrđave, carske gradove, ali i destinacije poput planina i banja - istakla je Matićeva, navedno je na sajtu Ministartsva.

Ona je takođe naglasila da se u Srbiji poslednjih godina intenzivno investira u vinarski sektor putem subvencija za podizanje novih zasada, kupovinu vinarske opreme, kao i za promociju na međunarodnim tržištima, te da su vinogradarima i vinarima i u 2022. godini omogućeni povoljni krediti kroz novi projekat Svetske banke, a da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija kroz projekte promocije, edukacije i treninga, od 2015. opredelilo preko 170.000 EUR (blizu 20 miliona dinara) za promociju vinskog turizma.

Sastala se i generalnim sekretarom Svetske turističke organizacije (UNWTO) Zurabom Pololikašvilijem. Pozvala je Svetsku turističku organizaciju da podrži ovu inicijativu, naglasivši njen značaj ne samo za Balkan, već i za celu Evropu.

- Prepoznajući vinske rute kao budućnost turizma, projekat "Vinski putevi Otvorenog Balkana" pomoći će Albaniji, Severnoj Makedoniji i Srbiji da dodatno razviju svoje vinogradarsko-vinske sektore i zajednički pozicioniraju region Zapadnog Balkana na evropskoj i svetskoj vinskoj turističkoj mapi kao nezaobilazne destinacije. Zato bi podrška Svetske turističke organizacije bila od velike važnosti za razvoj ovog regionalnog projekta - poručila je ministarka Matić.

Pololikašvili je pozdravio pokretanje inicijative "Vinski putevi Otvorenog Balkana" i istakao važnost gastronomije, kulturnog turizma, ruralnog turizma, telekomunikacija u turizmu, reke Dunav, kao i uključivanje više zemalja u inicijativu.

On je još naglasio značaj obrazovanja u turizmu i pozvao Srbiju da se priključi onlajn platformi UNWTO akademije koja podstiče konkurentnost u turističkom sektoru i pomaže radnoj snazi globalne industrije da lakše pristupi lokalnim i međunarodnim mogućnostima zapošljavanja.

Matićeva se prethodno tokom dana u Albi sastala sa zamenicom ministra turizma Bugarske, Marielom Modevom, kojoj je takođe predstavila pomenuti projekat.

Ona je tom prilikom ocenila da bi uključenje drugih zemalja regiona, tako i Bugarske, u inicijativu doprinelo boljoj ekonomskoj situaciji i podizanju turizma celog regiona i navela da postoji zainteresovanost za zajedničko konkurisanje na IPA programima EU u oblasti turizma.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Počinje prijava za 20.000 dinara za đake u Beogradu

Prijavljivanje za 20.000 dinara, koje će sve beogradske porodice dobiti po detetu koje pohađa osnovnu i srednju školu, kao i za kartice za besplatan ulazak na gradske bazene tokom letnje sezone počinje danas, objavio je Beoinfo. U svim osnovnim i srednjim školama u Beogradu od danas pa do kraja leta moći će da se prijavi za 20.000 dinara, a sve informacije građani će moći tamo da dobiju. Princip će biti isti ili sličan kao kada su se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.