Izvor: eKapija | Sreda, 21.09.2022.| 08:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Žene vlasnice samo 25% preduzeća u Srbiji - Sa kojim se problemima susreću preduzetnice?

Milica Stevanović
Milica Stevanović (Foto: Srđan Bosnić)
Na konferenciji "Snažne. Hrabre. Važne.", Lidl Srbija zvanično je predstavio učesnice istoimenog projekta koji za cilj ima podršku žena preduzetnica, čiji će se proizvodi u nedelji od 6. oktobra naći na policama Lidla. Tom prilikom, na konferenciji su prikazani rezultati istraživanja koje je pokazalo nepovoljan položaj preduzetnica u Srbiji, a panelisti su se složili da žene imaju veliki potencijal za doprinos društvu, i da im je potrebna sveobuhvatna podrška.

Istraživanje kompanije Lidl Srbija i Fondacije Ana i Vlade Divac, ukazuje na to da je u Srbiji i dalje mali broj žena u preduzetništvu – samo 33% preduzetnika su žene, a 25% preduzeća u Srbiji je u vlasništvu žena. Svesna činjenice da je preduzetnicima znatno teže da sebi prokrče put do potrošača, kompanija Lidl Srbija je u martu ove godine organizovala konkurs "Snažne. Hrabre. Važne.", u nameri da podrži i osnaži razvoj ženskog preduzetništva u Srbiji i omogući plasman proizvoda ovih uspešnih žena u svojoj mreži prodavnica. Od više desetina prijavljenih preduzetnica, kompanija Lidl Srbija odabrala je njih 26.

Ponosna sam na to što smo uspešno sproveli projekat i što ćemo ponuditi proizvode iz segmenta hrane, dodataka prehrani ili kozmetike, iz domaće proizvodnje, na čijem čelu su žene. Naše preduzetnice imaju proizvode izuzetnog kvaliteta, a od trenutka prijave pa do sada prešli smo dug put kako bi se proizvodi našli u Lidlovoj ponudi - kao rezultat imamo preko 30 proizvoda - rekla je Milica Stevanović, CSR u sektoru nabavka Lidl Srbija.
Marija Srdić
Marija Srdić (Foto: Srđan Bosnić)
Istraživanje Fondacije Divac pokazalo je da su faktori koji utiču na mali broj preduzetnica u našoj zemlji različiti i odnose se na to da one teže pristupaju kreditima, izvorima finansiranja, manje su umrežene, prisutna je rodna segregacija u obrazovanju, teže usklađuju rad, privatni i porodični život i često nailaze na prepreke zbog predrasuda i stereotipa o ženama u biznisu. Dodatno, one koje se i odluče za put preduzetnice najčešće osnivaju mikro i mala preduzeća – čak 99% njih.

- Moramo svi zajedno da učinimo promene, da omogućimo povoljniji ambijent za razvoj malih preduzeća, izjednačimo prava preduzetnica sa pravima zaposlenih žena, omogućimo efikasnu razmenu informacija u ovoj temi, organizujemo transparentne konkurse podrške radu preduzetnica i drugo - izjavila je Marija Srdić ispred fondacije Ana i Vlade Divac.

Kompanija Lidl Srbija svakoj odabranoj preduzetnici u projektu "Snažne. Hrabre. Važne" uručila specijalno priznanje za zalaganje.

- Velika je stvar ući u veliki trgovinski lanac - postanete vidljivi, imate plasman proizvoda, osetite tržište, a posebno, znanje koje se dobije kroz proces pripreme je neprocenljiva škola. Saradnici iz Lidla su bili veoma predusretljivi, ljubazni, pravovremeni u povratnim informacijama i stekla sam iskustvo koje mi je trebalo. Sigurno bih se opet prijavila - izjavila je Jelena Todorović, vlasnica CosmoSkini učesnica projekta "Snažne. Hrabre. Važne.". U sklopu globalne inicijative za poboljšanje položaja žena na radnom mestu, kompanija Lidl Srbija potpisala je i "Principe Ujedinjenih Nacija za osnaživanje žena", čime se javno obavezala na poštovanje i promovisanje principa jednakosti unutar kompanije, kao i tamo gde njeno poslovanje može da ima uticaj.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE