Izvor: eKapija | Petak, 16.09.2022.| 13:05
Izdvojite članak Odštampajte vest

Surduk bi mogao da dobije tri solarne elektrane - Proračunska vrednost projekta veća od 350 miliona dinara

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/andreas160578)
Investitor Royal Solar sa Novog Beograda planira izgradnju solarne elektrane Surduk 1, Surduk 2 i Surduk 3 u Staroj Pazovi namenjenu proizvodnji struje za prodaju.

Fotonaponske solarne elektrane nalaze se oko 2 km južno od naselja Surduk i oko 2,7 km severno od naselja Belegiš pored puta Belegiš-Surduk. Ukupna površina parcele predviđene za gradnju iznosi 42.606 m2, a u pitanju je poljoprivredno zemljište van granice građevinskog područja.

Predviđena je fazna izgradnja elektrane. Prva faza obuhvata izgradnju fotonaponske elektrane Surduk I instalisane snage do 990 KW, dok je za drugu fazu predviđena gradnja Surduk II čija je snaga takođe 990 KW. Treća faza previđa izgradnju elektrane Surduk III jednake snage kao i prethodne dve elektrane.

Na prostoru su predviđeni sledeći objekti:

− Objekat priključnog razvodnog postrojenja PRP
− Objekti tri transformatoske stanice TS 20/0,4 kV/kV, nazivnih snaga 1000 kVA,
− Objekat portirnice
− Pristupne saobraćajnice
− Objekat solarnih panela, instaliranih na stubovima na čeličnim nosačima ipod kojih se nalazi zelena površina

Ukupna proračunska vrednost objekta (sve faze) iznosi 353.865.092,96 dinara.

Predviđeno je da paneli generišu jednosmerni napon i struju koja se pomoću invertora pretvara u trofazni sistem naizmeničnih napona odgovarajuće amplitude i učestalosti.

- Izlaz invertora se povezuje sa niskonaponskim izvodom energetskog transformatora koji služi da prilagodi izlazni napon solarnih elektrana naponu distributivne elektroenergetske mreže na koju se oni priključuju preko priključnog razvodnog postrojenja (PRP) - stoji u idejnom rešenju.

Za fotonaponske solarne elektrane predviđeno je da rade u potpuno automatskom režimu bez posade pri čemu se komplentna proizvodnja električne energije prodaje domaćem odnosno stranom kupcu. Kako se navodi u dokumentaciji, operativni rad solarne elektrane zahteva samo periodične preglede opreme i instalacije od strane odgovarajuće obučenih lica i eventualne intervencije u slučaju havarije.

Idejnim rešenjem definisano je da se solarni paneli montiraju na posebno dizajnirane nosače prema utvrđenom rasporedu panela. Nosač solarnih panela je montažno-demontažna laka konstrukcija izrađena od čeličnih profila dimenzija određenih statičkim proračunom. Fotonaponski paneli se montiraju na čelične metalne nosače u grupama od po 16 komada.

Za idejno rešenje zadužena je Tara Green Energy iz Bajine Bašte, dok je nosilac izrade predmetnog urbanističkog projekta G&P Pro - Ing iz Stare Pazove.

Urbanistički projekat nalazi se na javnom uvidu do 22. septembra.

S. M.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE