NavMenu

OIE Srbija 2022: Treba nam bar 5 GW energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine - Sanjamo Đerdap 3

Izvor: eKapija Petak, 16.09.2022. 12:25
Komentari
Podeli

(Foto: OIE Srbija/Goran Zlatković)
Srbija bi trebalo da ima bar 5 GW u OIE do 2030. godine. Novca ima, ostaje pitanje volje i odluke u kojem pravcu će Srbija ići - zaključak je panela održanog na jučerašnjoj konferenciji OIE Srbija 2022.

Kakvi su planovi EPS-a u oblasti vetroparkova i solarne energije, šta Srbija može da uradi da obezbedi energetsku nezavisnost, da li uopšte postoji energetska samodovoljnost - neke su od tema o kojima su razgovarali učesnici panela "Uticaj bezbednosne, ekonomske i energetske krize na razvoj OIE projekata".


Ministarstvo energetike: Naš san je reverzibilna hidroelektrana Đerdap 3

Državna sekretarka u Ministarstvu energetike i rudarstva Jovanka Atanacković istakla je da su pandemija kovida i rat u Ukrajini pokazali koliko je važno da budemo energetski nezavisni.

- Činjenica je da sada nismo samodovoljni i da zbog lošeg kvaliteta uglja ne možemo da ostvarimo pun kapacitet. Naša najmlađa termoelektrana ima 30 godina, a najstarija 70 godina. Moramo da se oslanjamo i na druge kapacitete - naglasila je Atanackovićeva.

Prema njenim rečima, upravo nas vanredno stanje u kojem se svet nalazi primorava da nađemo rešenja.

- Nije stvar u tome da li nešto volimo ili ne, već da se suočimo sa realnošću. Rešenja postoje ali treba da počnemo i da ih primenjujemo. Plan je da do 2030. godine imamo 47% OIE u finalnoj potrošnji i zato moramo izgraditi nove kapacitete. Trebalo bi da imamo bar 5 GW u OIE do 2030. godine i ne možemo više da čekamo. Moramo paralelno raditi na više polja. Naš san je reverzibilna hidroelektrana Đerdap 3 i znamo kako to da uradimo - rekla je Atanackovićeva.


Prozjumeri važni za štednju električne energije

Komentarišući zelene planove EPS o razvoju solarnih projekata i vetroelektrana, Atanackovićeva je istakla da EPS mora da ima svoje obnovljive izvore.

- Radujemo se novim projektima koje EPS najavljuje. EPS treba da bude stožer i da ima svoje obnovljive izvore energije, kao i da ulazi u strateška partnerstva sa privatnim sektorom.

Kao jedan od najvažnijih projekata u oblasti štednje električne energije, Atanackovićeva izdvaja institut kupaca-proizvođača električne energije.

- Trenutno je instalirano 3,8 MW solarnih kapaciteta, dok je 37 MW u procesu priključenja i to je rezultat za samo 6, 7 meseci koliko se primenjuje institut prozjumera. U procesu tranzicije na OIE, veoma je važna uloga građana - podseća Atanackovićeva.


Podzakonski akti su spremni

Uprkos kritikama stručne javnosti da zakonski proces u oblasti OIE nije zaokružen, Atanackovićeva je naglasila da zakonodavni proces za razvoj OIE nije problem.

- Podzakonski akti su spremni. Kad budemo znali šta hoćemo, to će se rešiti. Novac je manji problem, veći problem je volja, želja i odluka šta ćemo raditi. Ne smemo da budemo inertni. Ne smemo budućim generacijama ostaviti ove probleme - naglasila je.

Zamenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice Dirk Bušle govorio je o značaju zajedničkih aukcija u regionu.

- Možda je nepopularno mišljenje, ali energetska nezavisnost ne postoji. Naravno da treba da povećamo otpornost i autonomiju, ali zajedničkim snagama i u tom smislu treba da razmišljamo o zajedničkim aukcijama među zemljama jer važan je regionalni nivo - zaključio je Bušle.

Konferenciju OIE Srbija 2022 organizovalo je udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i organizacije WindEurope.

Portal eKapija je jedan od medijskih pokrovitelja konferencije.

M. D.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.09.2023.  |  Industrija, Zdravstvo

Vlada Srbije i kompanija Pfizer partneri u BIO4 kampusu

Predstavnici Vlade Srbije i kompanije Fajzer (Pfizer) Srbija danas su potpisali Memorandum o razumevanju, kao potvrdu partnerstva u okviru novog bio-ekonomskog centra u Beogradu pod nazivom BIO4 kampus. Taj centar okupiće akademiju, privatan sektor, startap kompanije i sve druge relevantne činioce, kako bi Srbija postala poznata po inovacijama i nauci, navodi se u saopštenju Fajzera. Premijerka Ana Brnabić je na potpisivanju memoranduma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.