Izvor: eKapija | Petak, 16.09.2022.| 10:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zelena trava krova mog - Kako ozelenjavanje krovnih pokrivača štedi energiju i koliko košta (FOTO)

(Foto: CHUTTERSNAP/Unsplash)
Zeleni krovovi su nešto što sve češće viđamo na zgradama i u Srbiji. Prijatni su za oko, ali lepo zelenilo na vrhu zgrade je mnogo više od vizuelnog, naročito u vreme energetske krize.

Stručnjaci ističu da zeleni krov jeste skuplji od klasičnog, ali da se dugoročno mnogo više isplati i to je razlog što su investitori u Srbiji u poslednjih nekoliko godina sve zainteresovaniji za ovu vrstu krovnog pokrivača.

Jovana Bošković iz beogradske firme Green Decor, koja se bavi projektovanjem i ugradnjom zelenih krovova, za eKapiju prvenstveno ističe njihove ekonomske prednosti, navodeći da povećavaju vrednost nekretnine kako kroz estetske karakteristike, tako i kroz poboljšanje građevinskih i energetskih svojstava objekata:

- Najpre, životni vek zelenih krovova je dvostruko veći u odnosu na konvencionalni. Sledeća prednost je povećanje energetske efikasnosti objekta, jer zeleni krov zimi zadržava toplotu a leti ga rashlađuje. Ekstenzivni zeleni krovovi (oni sa najmanjom debljinom supstrata), smanjuju dnevne potrebe za klimatizacijom tokom leta za više od 75%. U Kanadi se recimo pokazalo da krov objekta prekriven biljkama sa samo 10 cm supstrata, smanjuje 25% potreba za hlađenjem tokom leta. Dakle, veoma su efikasni kao termoizolacioni element i zasenjivanje spoljne površine objekata ima više efekata nego unutrašnja izolacija.
(Foto: Nikola Petrović/Green Decor)
Naša sagovornica dodaje da zeleni krovovi mogu i da snize spoljne temperature u letnjim mesecima i smanje efekat toplotnih ostrva:

- Biljke na horizontalnim, ali i vertikalnim površinama stambenih objekata (zeleni zidovi), to čine kroz dnevne evapotranspiracijske cikluse. Ukoliko je krov prekriven vegetacijom, temperatura vazduha iznad biljnog sloja ne prelazi 25 stepeni Celzijusa.

Boškovićeva ističe i da ovi ekološki krovni pokrivači pomažu u smanjenju distribucije prašine i polutanata u gradu, kao i proizvodnje smoga, što igra veliku ulogu u redukciji emisije gasova staklene bašte i prilagođavanju ubranih sredina budućoj klimi sa toplijim letima.

A zeleni krovovi štite čak i od poplava i pritom smanjuju troškove za odvođenje padavinskih voda. Kako?

- Na zelenim krovovima voda se zadržava u supstratu, a zatim, preuzeta od biljaka vraća se nazad u atmosferu putem procesa transpiracije i evapotranspiracije. U letnjim mesecima, u zavisnosti od vrste biljaka i dubine supstrata, zeleni krovovi zadržavaju 70-90% padavina, a zimi između 25-40%. A osim što zadržavaju kišnicu, oni takođe i produžavaju vreme oticanja, što dovodi do smanjenja opterećanja kanalizacionih cevi. Pritom, deluju i kao prirodni filteri za prečišćavanje padavinskih voda – objašnjava Jovana Bošković.

Još neke prednosti zelenih krovova koje povećavaju vrednost nekretnine su i njihova uloga u zvučnoj izolaciji, ali i zaštiti od požara.

- Ekstenzivni zeleni krov može da redukuje spoljni zvuk za 40 decibela, a intezivni (sa debljim slojem supstrata), za 46-50. Biljke i supstrat to čine tako što apsorbuju ili odbijaju zvučne talase - susptrat blokira niže, a biljke više zvučne frekvencije. Takođe, u odnosu na konvecionalne krovove, zeleni su manje zapaljivi i kao takvi pružaju zaštitu od požara – navodi sagovornica eKapije.
(Foto: Pavle Lazić/Green Decor)
Najzad, dodaje Boškovićeva, zeleni krovovi su popularni i korisni i kao novi urbani i prirodni prostori:

- Čak i svedeni dizajn zelenila na krovu povećava estetsku vrednost objekta, a samim tim i vrednost nekretnine, ali zeleni krovovi pomažu i u postizanju principa pametnog rasta, jer povećanje zelenih površina u gradu pozitivno utiče i na urbanu, ali i na prirodnu sredinu. Tako su ovi krovovi pogodni i kao krovne bašte u urbanim sredinama, a ujedno predstavljaju staništa za različite vrste biljaka, insekata i ptica, što pozitivno utiče na ekosistem.

Naša sagovornica međutim napominje da u Srbiji još ne postoje standardi i propisi koji uređuju oblast gradnje zelenih krovova, što može da uzrokuje svojevrsni urbanistički haos, jer je sve ostavljeno individualnim željama i procenama u pogledu izgleda, sadržaja, veličine biljaka i slično.


Vrste i cene


(Foto: Dejan Lazić/Green Decor)
Ekstenzivni zeleni krov

Debljina hranljivog supstrata je od 7 do 12 cm, a biljne vrste koje se koriste za ekstenzivne zelene krovove su sedumi ili trave livadskog tipa kojima nije potrebno održavanje, koje imaju mali korenov isistem i lako podnose sušu, pa ekstenzivni zeleni krovovi nemaju zahteve za održavanje. Mogu da se instaliraju na gotovo svaki ravan krov ili krov sa maksimalnih 30% nagiba. Ovi sistemi su idealni za efikasno upravljanje atmosferskim vodama, ali ne treba zanemartiti i njihovu funkciju u termoregulaciji objekata. Cena za ovaj tip zelenih krovova su od 60 EUR po m2, pa naviše.
(Foto: Dejan Lazić/Green Decor)
Poluintezivni zeleni krov

Ima mogućnost fizičke dostupnosti korisnicima (za odmor, rekreaciju i uzgajanje povrća), a uglavnom pored travnatih podrazumeva i žbunaste biljke, na debljini supstrata od oko 30 cm. Ove vrste biljaka zahtevaju umerena i povremena održavanja, pa je potrebna i isntalacija drenažnih i irigacionih sistema, ali je i u stanju da zadrži više atmosferskih voda. Cena je od 90 EUR po m2.

Intezivni zeleni krov

Naziva se još i krovni vrt zbog toga što njegova debljina supstrata (od 35 do 80 cm), dozvoljava formiranje pravih vrtova i oaza - urbanih bašta, rekretivnih površina, bašta restorana, dečijih igrališta…, uz korišćenje različitih biljnih vrsta, od prizemnih biljaka do drveća. Stoga nude veliki potencijal za dizajn, namenu i biodiverzitet, ali i zahtevaju složenije drenažne i irigacione sisteme, neophodne hranljive elemente za biljke, kao i ozbiljan pristup u projektovanju i izvođenju radova. Ovde treba uzeti u obzir i statiku objekta, upravo zbog debljine supstrata. Najniža cena za ovaj tip zelenog krova je 120 EUR po m2.

B. PetrovićUnos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE