Izvor: eKapija | Četvrtak, 15.09.2022.| 12:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Investitori još čekaju na prvu aukciju za proizvodnju energije iz OIE - "Elektrane se ne grade preko noći"

Miloš Colić, predsedavajući Udruženja obnovljivih izvora energije
Miloš Colić, predsedavajući Udruženja obnovljivih izvora energije (Foto: eKapija/S.M.)
Uprkos najavama, još uvek nije održana prva aukcija kad je u pitanju proizvodnja energije iz obnovljivih izvora energije. Iako je donet zakonski okvir, još uvek se ne može reći da je pokrenuto neko privatno partnerstvo, rekao je na otvaranju konferencije o obnovljivim izvorima energije državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Zoran Lakićević.

O tome šta radi Srbija i region, kad je u pitanju proizvodnja energije iz obnovljivih izvora razgovarano je na konferenciji o obnovljivim izvorima energije koja se danas održava u Beogradu. Poslednja dešavanja u svetu učinila su da energetika postane glavna politička i ekonomska tema.

Prema rečima Miloša Colića, predsedavajućeg Udruženja obnovljivih izvora energije nove elektrane iz obnovljivih izvora ne mogu da čekaju više na izgradnju.

- Elektrane se ne dešavaju preko noći, za to je potrebno vreme. Država treba što pre da donese regulativu. Obnovljivi izvori energije su šansa da se izađe iz energetske krize - rekao je on prilikom otvaranja konferencije.


Zelena tranzicija zadatak čitavog društva

Kako je naglasio ideja je da se uključe svi akteri, finansijeri, developeri, predstavnici javnih i privatnih preduzeća, kao i tržišta, jer je zelena tranzicija zadatak čitavog društva.

Iako, uprkos najavama nije došlo do održavanja prvih aukcija, kako je naglasio Colić, udruženje je pre nekoliko dana podnelo inicijativu za izmenu metodologije i za izračunavanje maksimalne otkupne cene Agencije za energetiku.

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu rudarstva i energetike Zorana Lakićevića možemo da kažemo da je energetska bezbednost je i nacionalna i ekonomska bezbednost.

- Ono što smo započeli prošle godine pomoglo je da se ova zima pregura bez restrikcija. Jer znate sa čime se suočava država kad je uvoz energenata u pitanju. Svi pokazatelji govore da će cena energenata ići još gore tokom godine - naveo je on u uvodnom izlaganju.

Kako je rekao, iako nijedna aukcija nije urađena do sada, kompletna regulativa je tu. Nije pokrenuto nijedno privatno partnerstvo, ali urađeno je ono što je moglo da se uradi, a to je pitanje prozjumera, domaćinstava.

Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike
Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike (Foto: eKapija/S.M.)
- U planu su konkretne stvari koje se uveliko primenjuju na terenu i u ovom trenutku štedimo energiju. Na nivou domaćinstava u zadnja 3 meseca potpisano je 230 ugovora sa prozjumerima na nivou domaćinstava. Ti ljudi mogu da proizvode struju iz obnovljivih izvora energije. Do 2030. godine predviđa se proizvodnja 41% energije iz obnovljivih izvora - pojasnio je Lakićević.

Kako je naveo, da bi se to ostvarilo potrebne su investicije i spremnost svih. Ministarstvo kroz Nacionalni plan za klimu i energetiku može da da bolje smernice.

Kako kaže Lakićević "od 1. oktobra nacionalni plan će biti na javnoj raspravi. Očekujemo da do kraja godine taj plan bude i usvojen". Energetska bezbednost nas košta 2 mlrd EUR, koliko je potrebno izdvojiti za uvoz struje, plus milijarda za uvoz gasa.


Zelena energija za toplane u 10 srpskih gradova

Državni sekretar je najavio i da je sledeće sedmice predviđeno potpisivanje programa sa EBRD o uvođenju obnovljivih izvora energije u toplane u gradova 10 u Srbiji.

Regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli (Matteo Colangeli) rekao je da banka učestvuje u finansiranju projekata obnovljivih izvora energije. Aktivnosti banke su i digitalizacija procesa u OIE projekata. Takođe, zadatak svih nas je, prema rečima Kolanđelija, i smanjenje zagađenja i ubrzani prelazak zemalja na obnovljive izvore.


Klimatske promene energetsku krizu čine još gorom

Prema rečima Džajlsa Diksona (Giles Dickson) iz kompanije WindEurope, nismo mogli ni da pretpostavimo da će kriza biti ovako jaka.

- Uzimali smo stvari "zdravo za gotovo" i nismo razmišljali odakle dolazi naš gas ove zime i sledeće. Svaka vlada mora da se izvori sa ovim pitanjima. Sa druge strane imamo i krizu klimatskih promena, a ona energetsku krizu čini još gorom. Reke su previše zagrejane. Nuklearke se bore jer su nivoi reka niski - naglasio je on u video obraćanju.

Kako je rekao, jedini način da se izborimo sa klimatskim promenama je da samnjimo naš uticaj i da pređemo na obnovljive izvore. Kao dobar primer izdvojio je Nemačku i dadao da je proširenje obnovljivih izvora jedan od glavnih interesa Evropske unije.


U narednih 8 do 10 godina planirane investicije do 700 mil EUR

Kako je naglasila Jelena Matejić iz Elektromreža Srbije, EMS nije protiv obnovljivih izvora, nikad nije bila, niti će biti.

- Doprinos Elektromreža Srbije razvoju obnovljivih izvora energije je 40%. Naš veliki Đerdap spada u obnovljive izvore energije, a preko su nam potrebni novi projekti iz obnovljivih izvora energije - navela je Matejić u uvodnom izlaganju.

Kako kaže, najveći procenat je u hidropotencijalu. Svi planovi razvoja uključuju razvojne potrebe OIE, takođe i iz sunca i vetra.

- EMS je u proteklih 9 godina realizovao investicije u ukupnoj vrednosti od 330 mil EUR. U narednih 8 do 10 godina investicije u elektroprenosni sistem iznosiće gotovo 700 mil EUR - naglasila je ona.

Kako je dodala, na sistem su priključene i 4 vetroelektrane, a njihova instalisana snaga je 392 MW.

- U danima koji dolaze energija će imati najveću vrednost - zaključila je u svom izlaganju Matejić.

Konferencija se održava u hotelu Metropol Palace, a jedan od medijskih partnera je i eKapija.

S. Maričić
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE