NavMenu

Španska vina u srcu grada vol. 4.0

Izvor: PR Sreda, 14.09.2022. 09:36
Komentari
Podeli
(Foto: Beogradska nedelja vina)
Festival Beogradska nedelja vina (Belgrade Wine Week) nam i ove godine, sada već tradicionalno donosi program Španska vina u srcu grada, ovoga puta u periodu od 20. do 26. septembra.

Kao i prethodnih godina, ovo će biti prilika da se podsetimo šta je to što španska vina mogu da ponude, a mogu mnogo: od mnoštva sorti vinove loze, do 96 oznaka geografskog porekla koja pokrivaju raznoliku klimu od sušnog juga do zelenog severo-zapada. Pored podsećanja, nedelja španskih vina ima i za cilj da ljubiteljima vina omogući da tokom ovih 7 dana otkriju i ono što još uvek nisu probali bilo da je to penušava kava, robusna vina Riohe i Ribere, lepršava vina atlantika ili pak veoma specifični šeri ili ćakoli. Domaći uvoznici su se pobrinuli da lepeza španskih vina dostupnih srpskim vinoljupcima ponudi po nešto za svačiji ukus. Na sajtu Foods and Wines from Spain možete pronaći spisak vinoteka i restorana u kojima možete uživati u svojim omiljenim špasnkim vinima.

Španska nedelja vina nam ove godine donosi i jednu novinu. Osim ka široj publici, program će ove godine biti usmeren i na profesionalni sektor. Tako će, prvog dana festivala, Ekonomsko odeljenje Ambasade Španije organizovati degustaciju španskih organskih vina za uvoznike i distributere. Španija je jedna od vodećih proizvođača organskih vina u Evropi, a samim tim i u svetu. Podatak koji može biti interesantan je da je proizvodnja organskog vina porasla 522% u prethodnih 10 godina, što dokazuje spremnost španskih vinarija da se uklope u nove trendove i suoče sa izazovima koje oni nose. Ovog puta, pet španskih vinarija će predstaviti svoja najbolja vina, a to su: Tempore, Alta Alella, Ondare, Prado del Rey i Luzon. Degustaciju će voditi Marko Marjanović, nosilac ICEX diplome Spanish Wine Specialist.

Ekonomsko odeljenje Ambasade Španije 22. septembra odranizuje i prvi Salon španskog vina i hrane. Pored vina, profesionalna publika će moći da proba neke od istaknutih simbola španske kuhinje: iberijsku šunku, sireve i maslinovo ulje, ali i iberijske pistaće i kremu od pistaća.

Oni koji su posetili Španiju znaju da ono što špansku ponudu čini jedinstvenom, a mnogi će se složiti, i neodoljivom je upravo spoj naočigled jednostavnih namirnica koje pružaju potpuni gastronomski ugođaj. Zato će se ove godine predstaviti 10 vinarija (Rovellats, Matarromera, Codorniu, Marques de Riscal, Maset, Sommos, Dominio de Casalta, Freixenet, U Mes U Fan Tres i Perez Barquero) i 6 proizvođača hrane (Cesar Nieto, Beher, Valle de Ricote, Matarromera, Pistacyl, Queseria la Antigua).

Tokom Salona biće održane dve vinske degustacije na kojima će se predstaviti odabrana vina vinarija učesnica i dve vođene degustacije hrane:

- Radionica suhomesnatih proizvoda koju će voditi master šef, Uroš Urošević, staviće poseban akcenat na iberijsku šunku. Biće predstavljena dva proizvođača koja se nalaze u samom vrhu po kvalitetu svojih proizvoda o čemu govore i njihova mnogobrojna priznanja na španskim i međunarodnim takmičenjima – Beher i Cesar Nieto.

- Radionica posvećena siru i maslinovom ulju koju će voditi profesorka dr Bojana Kalenjuk osvrnuće se na sir sa tartufima i sir koji je zrio u opni grožđa tempraniljo, autohtone španske sorte, proizvođača Queseria la Antigua, dok će finese organskog i ekstra devičanskog maslinovog ulja prikazati proizvođači Valle de Ricote i Matarromera.

Sve zainteresovane za posetu Salonu molimo da se prijave na email belgrado@comercio.mineco.es.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.