NavMenu

Februar 2005m Izraelska kompanija „Solel Bone“ zainteresovana da gradi most preko Bokokotorskog zaliva, 50 mil EUR

Izvor: Novosti Četvrtak, 03.03.2005. 12:00
Komentari
Podeli

Koncesijom preko Boke Kotorske

 

Izraelska kompanija „Solel Bone“ zainteresovana da
gradi most preko Bokokotorskog zaliva, 50 mil EUR

 

TIVAT - Čuvenim trajektima, koji više od jednog veka prevoze automobile između Lepetana i Kamenara je konačno - odzvonilo. "Projekat stoleća" kako poodavno krste povezivanje obala Boke Kotorske uskoro će sa papira biti "precrtan" u stvarnost. Najverovatnije da će veliki posao, težak više od 50 miliona evra finansirati izraelska kompanija "Solel Bone".

Predstaviici ove moćne firme, čiji godišnji obrt iznosi milijardu dolara, upravo su u Podgorici razgovarali s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem i njegovim saradnicima oko ulaganja u crnogorske projekte.

Izraelci su, kako se čulo, više zainteresovani za gradnju mosta u Boki, nego za autoput Podgorica-Mateševo.

- Most je ekonomski gledano mnogo isplativiji od autoputa, rekao je Davor Štern, predstavnik kompanije "Solel Bone" za centralnu Evropu. - Razgovarali smo o raznim modalitetima finansiranja i za deset dana će stići naš konkretan odgovor. Obavezno bi išao tender da bi se i drugi mogli javiti.

Njegove reči potvrdio je i Jusuf Kalamperović, potpredsednik Vlade RCG, uz napomenu daje ovo prvi sastanak i da će uslediti novi.

- Izraelci jesu zainteresovani, ali mi ćemo na ovu temu razgovarati i s drugim kompanijama. Most i autoput su naši prioriteti.
Koncesije su ono što zanima Izraelce, ali i što je Crna Gora spremna da ustupi. Za 10 do 15 godina, smatraju u izraelskoj firmi, ova investicija bi se isplatila.

Pre četiri godine Vlada RCG je raspisala međunarodni konkurs za idejno rešenje budućeg mosta preko "neveste Jadrana". Bilo je dosta dobrih rešenja, a po oceni stručnjaka najbolje je stiglo iz Slovenije. Arhitekte iz "dežele“ su dve obale povezali ne u tesnacu Verige, gde je razdaljina između dve obale najmanja (300 metara), nego nešto južnije. Most treba da se gradi između Opatova u tivatskoj opštini i rta Sveta Nedjelja na terenu opštine Herceg Novi. Razdaljina je znatno veća - 960 metara - ali su to najpogodnije krajnje tačke budućeg mosta zbog prilaznih puteva koje treba uraditi s obe strane, ali i zbog drugih pogodnosti koje su od važnosti za ovu saobraćajnicu.


- I na takozvanom izvođačkom projektu su radili Slovenci i mogu reći da će to biti jedna od najlepših građevina ne samo u Crnoj Gori, kaže Kalamperović. Ranije, kada je prihvaćen idejni projekat bilo je rečeno da će most koštati oko 70 miliona maraka. No, sasvim je izvesno da računato u evrima, ta cifra neće biti prepolovljena.

- Precizna cifra nije izvedena, ali taj projekat će biti "težak" između 50 i 60 miliona evra.

U hrvatskoj javnosti se pre nešto više od godinu dana pojavila informacija da će tamošnja građevinska operativa biti uključena u veliki posao u Boki. Njihov ministar građevinarstva je tada kazao da oni imaju iskustva u ovim poslovima.

Sada su „u igri“ Izraelci. Na tender će moći da se jave i drugi, a posao će dobiti onaj ko ponudi najbolje finansijske uslove. Jedno je izvesno: Crna Gora nema svojih para za most a veoma je zainteresovana za njegovu gradnju i to što pre. A koncesije su oio što Crna Gora hoće da da, što je dobar mamac za ulagače kapitala.


TRAJEKTI

PREVOZ automobila između Lepatana i Kamemara, takođe autobusa, teških i lakih kamiona i drugih vozila veoma je unosan posao. Obavlja ga preduzeće "Pomorski saobraćaj", koji je jedno od najbogatijih u Crnoj Gori. Karta za putničke automobile u jednom pravcu košta 3,5 evra, dok su cene za veća vozila znatno više.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.