NavMenu

Potpisan sporazum sa UAE - Srbija dobija kredit od 1 mlrd USD po povoljnoj kamatnoj stopi

Izvor: Beta/eKapija Nedelja, 11.09.2022. 12:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: JOAT/shutterstock.com)Ilustracija
Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Srbija potpisali su sporazum po kome će Beograd dobiti 1 mlrd USD po izuzetno povoljnim uslovima, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić, koji je u dvodnevnoj poseti UAE, rekao je za televiziju Pink da po tom sporazumu Srbija dobija 1 mlrd USD "po neverovatnim uslovima", te ocenio da je to "praktično poklon".

- Nama već u januaru dospevaju obaveze starih kredita koje moramo da vraćamo, sada obezbeđujemo punu likvidnost uz solventnost koju imamo - rekao je on.

Dodao je da je to velika pomoć i da je ovim ušteđeno mnogo novca. Prema njegovim rečima, kad god je teško, Srbija može da se osloni na UAE.

Kazao je da će Srbija dobiti finansijsku podršku po upola manjoj kamati od one po kojoj se zadužuju zapadne zemlje i da je to, kako je naveo, ogromna podrška domaćem budžetu i finansijama. Dodao je da članice EU, poput Mađarske i Rumunije, zadužuju po kamatama od 6%.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je kamatna stopa 3%, što je, kako je ocenio, "veoma važna vest za građane Srbije, jer tim novcem dodatno snažimo naše javne finansije".

Mali, koji se nalazi u delegaciji naše zemlje, istakao je da je kamatna stopa od samo 3% u ovom trenutku nezamisliva, jer se kamate na tržištu kreći između 7% i 7,5%, navedeno je na sajtu Ministartsva.

- Samo na kamati štedimo 40, 45 mil USD - rekao je Mali, istakavši da na ovaj način Srbija snaži javne finansije i ima novca i da vrati neke stare kredite.

- Sa druge strane, ovo nam daje mogućnost da reagujemo kada je nabavka gasa i nekih drugih energenata u pitanju, daje nam mogućnost da sa što manje negativnim posledicama prebrodimo ovu krizu - podvukao je Mali.

Vučić je izrazio očekivanje da će Srbija da postigne "stendbaj" aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom i da će tu da obezbedi dodatnu podršku.

Kazao je da je sa šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom razgovarao o energetskoj krizi i o nafti i gasu.

- To je i jedan od razloga zašto smo obezbedili ovakvu vrstu podrške - rekao je Vučić.

Ponovo je ocenio da će sledeća zima, posle predstojeće, biti još teža, te da će doći i do krize hrane.

Kazao je da Srbija mora i za to da se spremi, te ocenio da je zato prijateljstvo sa UAE od suštinskog značaja.

Rekao je da su u Abu Dabiju i predstavnici vojne industrije Srbije jer su UAE zainteresovani za mnoge srpske proizvode.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.