NavMenu

U planu izgradnja marine u Risnu, investicija će biti realizovana kroz koncesiju

Izvor: eKapija Subota, 10.09.2022. 11:05
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Anatoliy Sadovskiy)
Vlada Crne Gore je na poslednoj sjednici donijela Plan davanja koncesija za luke od posebnog značaja za 2022. godinu, kojim je predviđena i izgradnja marine u okviru Luke Risan, na teritoriji opštine Kotor.

Kako je navedeno u saopštenju Vlade, planom je predviđeno davanje koncesije za Luku Risan koja je Prostornim planom posebne namjene za obalno područje identifikovana kao luka nautičkog turizma - marina, za koju je procijenjeno da postoji srazmjerno veliki interes nautičara.

- Planom je, između ostalog, definisano da je predmet koncesije izgradnja, rekonstrukcija, održavanje, korišćenje i upravljanje, opremanje infrastrukturom i suprastrukturom luke Risan. Kapacitet luke je maksimalno 150 komercijalnih i 30 komunalnih vezova - navodi se u Planu.

Koncesiono područje obuhvata kopneni dio luke ukupne površine 5.039 m² i pripadajući akva prostor za komercijalne vezove površine 17.100 m² i za komunalne vezove 4.495 m².

U saopštenju se navodi da je, zbog određenih ekoloških ograničenja, potreban krajnji oprez pri planiranju izgradnje.

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović kazala je na sjednici Vlada da je Prostornim plan posebne namjene za obalno područje identifikovao i prepoznao luku Risan kao luku nautičkog turizma i izgradnja marine sa pratećim sadržajima u ovoj luci je u skladu sa strateškim opredjeljenjima države i u funkciji ubrzanja privrednog razvoja. To je, kako je navela, predstavljalo i ključno opredjeljenje za pokretanje postupka dodjele koncesije.

- Želim da naglasim da je prilikom izgradnje potencijalne marine, zbog određenih ekoloških ograničenja, potreban krajnji oprez, te da će se o tome i te kako voditi računa. Ipak, s obzirom da je Prostorni plan posebne namjene za obalno područje identifikovao ovu luku kao luku nautičkog turizma, i da je to u potpunosti sa našim strateškim opredjeljenjem, saglasni smo kao resorno ministarstvo da se pokrene postupak dodjele koncesije - kazala je Novaković Đurović.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić ukazao je da se na tom području nalazi čitav podvodni grad i vjerovatno najveće podmorsko arheološko nalazište u Crnoj Gori.

- Potonuli Risan i ilirska prestonica kraljice Teute nalazište je koje se vidi golim okom i mi nemamo analizu za taj dio elaborata. Vidim da je predviđeno da se u luku uloži 8 mil EUR, a nemamo ni procjenu infrastrukture koja je već izgrađena u luci, a kamo li kako bismo došli do tih osam miliona. Nemamo dovoljno elemenata za odluku i mislim da elaborat nije pokrio tu arheološku temu. Ne gubimo ništa ako odložimo odluku dok ne dobijemo taj elaborat - kazao je Krivokapić.

Novaković Đurović je navela da bi, ukoliko bi se došlo do nalaza da je nalazište na bilo koji način ugorženo, projekat bio zaustavljen.

Iz Vlade je saopšteno i da su planom su kao luke od lokalnog značaja definisane Luka Budva, Brodogradilišna luka Bonići - Tivat, Luka Tivat - Porto Montenegro, Luka Tivat - Kalimanj, Nautičko turistički centar - Kotor, Luka Risan, Luka Zelenika i Luka Škver.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.