NavMenu

Banjaluku posetilo duplo više turista nego 2019. godine

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 08.09.2022. 16:30
Komentari
Podeli
(Foto: Ammit Jack/shutterstock.com)
Ljetna turistička sezona, koja je pri kraju, biće rekordna, a prema podacima gradske Turističke organizacije, tokom sedam mjeseci 2022. zabilježeno je gotovo duplo više posjetilaca nego 2019. godine, koja se smatrala najboljom do sada.

Rekla je ovo za Glas Srpske direktorica Turističke organizacije grada Banjaluka Dragana Vukliš i dodala da je turistički promet u Banjaluci, od januara do jula 2022. godine, povećan za 100,77% što se tiče dolazaka, odnosno 97,46% što se tiče noćenja, u odnosu na isti period u pretpandemijskoj 2019.

- U maju, junu i julu 2022. imali smo tendenciju rasta po noćenjima, što je u poređenju sa prošlom godinom, vidno povećanje. Prema statističkim podacima, u dosadašnjem dijelu 2022. evidentirano je 48.169 dolazaka ili 91,37% više nego u istom periodu 2021. godine, odnosno ukupno 74.957 noćenja - rekla je Vukliš.

Ističe da je u najvećem gradu Srpske porastao i broj noćenja.

- Usluge smještaja na području grada pružaju hoteli, moteli, hosteli, prenoćišta, sobe za iznajmljivanje i seoska domaćinstva smještajnog tipa sa ukupno 2.053 registrovana ležaja - kaže Vukliš i dodaje da ostvareni prihod grada po osnovu boravišne takse do kraja avgusta ove godine iznosi skoro 156.000 KM.

Kao i ranijih godina, turisti u Banjaluku dolaze mahom iz zemalja regiona, međutim, ove godine je njihov broj višestruko veći. Tokom sedam mjeseci ove godine grad je posjetilo 27.730 stranih i 20.439 domaćih turista, dok je u istom periodu prošle godine bilo 12.064 stranih i 13.107 domaćih posjetilaca.

- Očekujemo da će ova godina biti rekordna po broju turista. Bilo ih je iz dalekih država svijeta, kao što su Indonezija, Tajland, Kina, Japan, Mongolija... Ipak, najveći broj posjetilaca došao je iz Srbije i zemalja zapadne Evrope - kazala je Vukliš.

Dodala je da su brojni sadržaji koje Banjaluka nudi gostima.

- Turisti su najviše zainteresovani za razgledanje grada, obilaske znamenitosti, rafting na Vrbasu, događaje i animacije u etno-turizmu - kazala je Vukliš.

Kako je naglasila, ove godine u Banjaluci je bilo dosta dešavanja koja su takođe bila privlačna turistima.

- Istakla bih "Banjalučko ljeto", koje je zabilježilo veoma dobru posjećenost, što nam je izuzetno drago i daje podstrek da svake godine napredujemo sa boljim sadržajem - rekla je Vukliš.

Zmijanjski maraton

Treći po redu Zmijanjski maraton 2022 na Manjači biće održan od 9. do 11. septembra, a do sada se za ovu manifestaciju prijavilo oko 120 učesnika.

- Imamo dvije staze, od kojih je jedna Jazavac skajrejs, dužine 23 kilometra i manju stazu od 14 kilometara "Ideš li, rode". Novina je dječja trka Eko Zmijanjče - kazali su iz Udruženja Kozara ultra trejl, organizatora ovog događaja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.