NavMenu

MPC Properties doprinos dekarbonizaciji i zdravijem ekosistemu - Društveno odgovorna strategija u skladu sa ESG ciljevima (FOTO)

Izvor: PR Četvrtak, 08.09.2022. 14:48
Komentari
Podeli
Kao jedna od vodećih real estate kompanija u regionu, MPC Properties je značajno doprineo promociji i popularizaciji zelene gradnje tokom poslednjih 10 godina. Potvrda toga su objekti u portfoliju kompanije koji su sertifikovani najznačajnijim svetskim sertifikatima.

UŠĆE Shopping Center je jedan od prvih i najvećih sertifikovanih šoping centara u regionu i Evropi, dok je Navigator Business kompleks projektovan i izgrađen u skladu sa prestižnim LEED Gold sertifikatom, a poslovni objekat UŠĆE Tower Two projektovan je i izgrađen u skladu sa BREEAM standardom.

Postavljajući dobrobit svojih zakupaca i posetilaca u prvi plan, MPC Properties je takođe prva kompanija u Srbiji koja je sertifikovana najprestižnijim "WELL Health-Safety" sertifikatom za portfolio od osam poslovnih i maloprodajnih objekata, koju dodeljuje Međunarodni institut za ocenu kvaliteta boravka u zgradama (the International WELL Building Institute (IWBI)).

U sklopu sprovođenja svoje zelene strategije, MPC Properties je razvio i planira dalji razvoj niza projekata. Na krovu UŠĆE Shopping Centera trenutno je postavljena solarna elektrana snage 50kW na površini od 400 m2. Proizvedena energija se trenutno koristi za punjenje električnih vozila postavljenih u garaži UŠĆE SC, a planirana je montaža dodatnih solarnih panela na površini od 1,600 m2 snage 311 kW. Ukupna snaga svih solarnih elektrana koje se planiraju na krovovima MPC Properties šoping centara će iznositi 4,300.00 kW, dok bi njihova godišnja proizvodnja električne energije trebalo da bude oko 4,921,355.00kWh. Tom snagom moguće je obezbediti električnu enegriju za 900 domaćinstava, a ako uzmemo da je prosek članova po domaćinstvu 2,5 dolazimo do informacije da iz solarnih elektrana na krovovima MPC Properties šoping centara može da se napaja naselje sa 2,250 stanovnika.

Solarni paneli na krovu UšćaSolarni paneli na krovu Ušća

MPC Properties promoviše alternativne vidove transporta, pa tako podržava korišćenje eko vozila, obezbeđuje vozačima električnih automobila, bicikala i trotineta adekvatne parking stanice sa punjačima, koje korisnicima istih omogućavaju udobnost i potrebnu infrastrukturu, dok sa druge strane promovišu ekološki način života i posredno utiču i na zdravlje posetilaca. U čitavoj MPC Properties mreži poslovnih objekata i šoping centara postoji ukupno 400 parking mesta za bicikle, koji promovišu alternativne načine transporta i njihov doprinos čistom vazduhu i zdravom načinu života. Takođe, MPC objekti broje 46 punjačkih mesta za električne automobile, a UŠĆE Shopping Center je prvi šoping centar na Balkanu sa BIKEEP parking stanicom sa punjačima za električne bicikle i trotinete. Ovakva stanica do kraja godine biće pozicionirana i na drugim šoping centrima u vlasništvu MPC Properties.

- Naša misija je da svojim inovativnim i integrisanim pristupom u poslovanju, koji je podržan MPC Properties ekspertizom u izgradnji i upravljanju modernim šoping destinacijama i poslovnim centrima, sprovodimo rešenja koja imaju za cilj da unaprede i poboljšaju kvaliet života ljudi u zajednici koju okupljamo. Pioniri smo na tržištu kada je sprovođenje ESG strategije u real estate industriji u pitanju. Posebnu pažnju u narednom periodu posvetićemo uključivanju naših poslovnih partnera i zaposlenih kroz projekte kompanije u ovu globalno važnu temu. Naša posvećenost dobrobiti zajednice vidi se i kroz brojne sertifikate koje posedujemo, a od kojih bih posebno izdvojio "WELL Health-Safety" sertifikat izdat od strane Međunarodnog instituta za ocenu kvaliteta boravka u zgradama (IWBI) za ceo MPC portfolio - izjavio je Maxence Liagre, CEO kompanije MPC Properties.

Veliku pažnju MPC Properties posvećujuje i reciklaži, pa se tako 312 t kartona i 12 t stakla reciklira svake godine. Takođe, oko 480 m3 organske materije se pretvara u vredno đubrivo koje se dalje koristi na portfoliju, a trenutno je u procesu uvođenje i kompostiranja na lokaciji UŠĆE kompleksa gde je planirana nabavka mašina za kompostiranje hrane za otpad kapaciteta do 274kg/dan.

Održive zelene krovne bašte u okviru MPC Properties portfolija obezbeđuju zdravo okruženje i savršeno mesto za opuštanje korisnika zgrada, dok paralelno doprinose čistijem vazduhu, podržavaju biodiverzitet i zdraviji ekosistem. Trenutno MPC poseduje zeleni krov na poslovnom centru Navigator Business Center 1, a na krovu UŠĆE Shopping Centera planirana je postavka zelenog krova površine oko 800 m2 sa urbanim povrtnjakom koji će se navodnjavati kišnicom.

Zelena bašta iznad Ušće Towers garažeZelena bašta iznad Ušće Towers garaže

Paralelno sa postavkom zelenih krovova uvedene su i košnice na MPC Properties objektima - ukupno pet košnica na krovu UŠĆE Shopping Centera, sedam košnica na krovovima poslovnih objekata u MPC Properties porftoliju (UŠĆE Tower One, UŠĆE Tower Two i Navigator Business kompeks), kao i pet hotela za pčele na krovu BEO Shopping Centera. Pčele su jedan od najvitalnijih članova našeg ekosistema, odgovorne za oprašivanje biljaka koje čine značajan deo zaliha hrane i pomažu u kontroli erozije, obezbeđuju stanište životinja i povećavaju kiseonik uz istovremeno ublažavanje ugljen-dioksida.

Pored posvećenosti zelenim projektima, MPC Properties je fokusiran i na stvaranje destinacija koje pružaju jedinstveno iskustvo svojim korisnicima. Velika pažnja je posvećena na izgradnju snažne zajednice okupljene oko šoping centara i poslovnih zgrada kompanije, kroz različite društveno odgovorne inicijative i marketinške aktivnosti, koje promovišu inkluziju, negovanje različitosti, promociju programa lojalnosti i brigu prema okupljenoj zajednici.

Više informacija o seobuhvatnoj ESG strategiji možete pogledati na sajtu: mpcproperties.rs


Fotogalerija
MPC Properties doprinos dekarbonizaciji i zdravijem ekosistemu
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.05.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Popunjenost hotela u Beogradu 100% zahvaljujući koncertima grupe Rammstein

Zahvaljujući koncertima grupe Rammstein, koji će biti održani 24. i 25. maja, popunjeni su svi hotelski kapaciteti u Beogradu. Zbog nezapamćenog interesovanja publike i rekordne rasprodaje ulaznica odmah po puštanju u prodaju, zakazan je i drugi koncert, koji će biti održan dan kasnije. Jedino Beograd, od svih gradova regiona, našao se na spisku za evropsku Stadion turneju 2024, u godini kada grupa obeležava 30 godina postojanja. Iz tog

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.