NavMenu

Regionalno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Užica, Požege i Arilja - Na ranom javnom uvidu prostorni plan područja posebne namene

Izvor: eKapija Sreda, 07.09.2022. 13:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Printscreen/Prostorni plan)Ilustracija
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oglasilo je rani javni uvid povodom izrade Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta regionalnog prečišćavanja otpadnih voda na teritoriji lokalnih samouprava Požega, Užice i Arilje. Preliminarna granica plana obuhvata oko 172 km2.

Predviđeno je da komunalne otpadne vode Užica, Požege i Arilja do kompleksa postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda budu dovedene zajedničkim gravitacionim cevovodom, a da se prečišćena voda ispušta u reku Skrapež.

Izrada Prostornog plana svrstana je u prioritetne planske dokumente za donošenje i za cilj ima aktiviranje regionalnog sistema odvođenja i prečišćavanja otpadnih vode, koji treba da pokriva područje od Užica i Arilja ka Požegi (naselja u donjim delovima tokova Đetinje, Skrapeža i Golijske Moravice, odnosno delu gornjeg sliva reke Zapadne Morave) gde se javlja pojačani vid zagađenja usled izlivanja komunalnih, ali i industrijskih otpadnih voda, i osiguraće odvođenje i njihovo prečišćavanje, što će imati pozitivne efekte na kvalitet životne sredine i rečnih sistema, kao i konkurentnost područja za budući razvoj - navedeno je u PPPPN.

Izgradnja regionalnog sistema odvođenja i prečišćavanja otpadnih vode, od Užica i Arilja ka Požegi, direktno će doprineti očuvanju kvaliteta životne sredine, pozitivnom uticaju na socijalni razvoj i bržem privrednom razvoju obuhvaćenih delova Zlatiborskog upravnog okruga (Užice, Arilje i Požega), u prvom redu u pogledu obezbeđenja nedostajućih i kvalitetnih komunalnih infrastrukturnih sistema. Izgradnja regionalnog sistema odvođenja i prečišćavanja otpadnih vode indirektno će doprineti jačanju funkcija Užica, Arilja i Požege, i većeg broja ostalih naselja na predmetnom području.

Prostornim planom su obuhvaćeni:
1) Koridor regionalnog kolektora za otpadne vode ukupne dužine oko 30 km. Širina koridora iznosi oko 100 m, i obuhvata trasu sa zaštitnim pojasevima; i
2) Postojeći i planirani koridori drugih magistralnih infrastrukturnih sistema sa trasom i zaštitnim pojasima (užim i širim) infrastrukturnih sistema koji su u obuhvatu planskog područja (železničke pruge, gasovodi, dalekovodi, optički kablovi idr., koji se ukrštaju sa regionalnim kolektorom za otpadne vode).


Planirano PPOV Požega biće konvencionalno postrojenje sa aktivnim muljem u A2O (anerobno, anoksi, oksi) konfiguraciji, sa anaerobnom digestijom mulja, iskorišćenjem biogasa i solarnim sušenjem mulja. Nominalni kapacitet postrojenja iznosi 102.000 ekvivalentnih stanovnika. U tehnološkom smislu, PPOV Požega činiće četiri celine: linija vode, linija mulja, linija biogasa i pomoćni sistemi.

Komunalne otpadne vode Užica, Požege i Arilja će do kompleksa PPOV biti dovedene zajedničkim gravitacionim cevovodom. Prečišćena voda se iz PPOV upušta u reku Skrapež, što podrazumeva i planirane aktivnosti na regulaciji dela vodotoka izgradnjom odbrambenog nasipa za odbranu od velikih voda.

Javni uvid će trajati do 15. septembra.

S.T.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.06.2023.  |  Energija, Industrija, Građevina

Beogradske elektrane ubuduće će i hladiti potrošače - Gradiće se novo postrojenje za kompleks Nacionalnog stadiona i EXPO centra u Surčinu

JKP Beogradske elektrane raspisale su tender za izradu prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom za izgradnju kogeneracijskog/trigeneracijskog postrojenja na području PPPP Nacionalni stadion, a vrednost nabavke procenjena je na 20 miliona dinara. U okviru područja Nacionalni stadion određen je prostor za novi toplotni izvor Surčinsko polje. Površina zemljišta određena za ovaj javni kompleks je veća od 5ha. Budući kompleks

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.