NavMenu

Mokranjčevi dani od 10. do 16. septembra u Negotinu

Izvor: Euronews Srbija Utorak, 06.09.2022. 13:51
Komentari
Podeli
Kuća Stevana Mokranjca (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Kuća Stevana Mokranjca
U Negotinu, rodnom gradu velikana srpske muzike, kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, u periodu od 10. do 16. septembra, biće održan 56. festival Mokranjčevi dani.

Selektorka festivala je muzikološkinja dr Sonja Marinković, a fokus ovogodišnjeg programa biće na horskoj muzici.

Već prve koncertne večeri za titulu najuspešnijeg, na tradicionalnom Natpevavanju horova takmičiće se horski ansambli iz Novog Sada, Doboja, Banjaluke i Beograda, a tokom festivalskih dana nastupiće Hor "Mokranjac" (Beograd), pobednik prošlogodišnjeg Natpevavanja, zatim Hor RTS, sa dirigentom Bojanom Suđićem, kao i "Collegium musicum", koji predvodi Dragana Jovanović.

U festivalskom programu je i Kvartet TAJJ, koji će izvesti muziku Aleksandre Vrebalov, dok će ansambl "13 gudača" održati koncertno veče posvećeno stvaralaštvu Dejana Despića. Pored koncerata, ansambl Pozorišta na Terazijama izvešće mjuzikl "Brodvejske vragolije", a najmlađoj publici posvećena je opera "Dečja soba", koju je komponovao Milenko Živković.

Jedan festivalski dan biće posvećen i narodnoj tradiciji. U Mokranju, mestu odakle potiče porodica Stevana Mokranjca, održaće se program pod nazivom "Niti tradicije", a u Domu kulture u Negotinu nastupiće članovi KUD "Dimitrije Koturović" iz Beograda.

Pored tradicionalnih izložbi i promocija knjiga, biće održana i naučna tribina posvećena stvaralaštvu Stevana Mokranjca, kao i seminar za dirigente pod nazivom "Dirigentsko hodočašće".

Na svečanom otvaranju 56. Mokranjčevih dana besediće kompozitorka Aleksandra Vrebalov.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.