NavMenu

Republički geodetski zavod pokrenuo antikoruptivnu akciju

Izvor: eKapija Utorak, 06.09.2022. 12:24
Komentari
Podeli
(Foto: Lucian Milasan/shutterstock.com)
Republički geodetski zavod (RGZ) je saopštio da je pokrenuo novu antikoruptivnu akciju kako bi podigao nivo javne svesti o štetnosti korupcije.

- Analizirajući strukturu lanaca korupcije, došao do zaključka da se najveći deo koruptivnih aktivnosti dešava van katastra, u povezanim sistemima i kafanama. Između građana i RGZ-a ispletena je čitava industrija iluzije, koja radi na koruptivnoj osnovi. Koristeći manipulacije predstavlja se kao da je najveći problem u RGZ-u i da on može biti rešen samo putem nekoga ko "ima vezu" u katastru - saopštili su iz RGZ.

Dodaju da je cilj sprečavanje ovakvih posrednika, koji generišu korupciju i onemogućavaju građane da direktno komuniciraju sa katastrom.

- Komplikovane i rigidne procedure rada katastra, koje za cilj imaju isključivo pravnu sigurnost i zaštitu imovine građana, koriste se za stvaranje atmosfere u kojoj samo posrednik sa vezom u katastru može da "završi stvar" i da je direktna komunikacija građana sa katastrom unapred osuđena na neuspeh. Na ovaj način posrednik opravdava nezasluženu pljačku pod plaštom navodnih "veza u katastru" - pojašnjavaju u RGZ.

Ističu da RGZ ima nultu toleranciju na korupciju te su pozvali građane da ukoliko dođu u kontakt ili primete koruptivnog posrednika slanjem poruke na prijavikorupciju@rgz.gov.rs prijave sve sumnjive radnje i potencijalne koruptivne slučajeve.

- Pozivamo građane da digitalno komuniciraju sa katastrom, jer im je na raspolaganju ukupno 28 besplatnih elektronskih servisa koji zahvaljujući digitalnim procesima rada omogućavaju da građani sami istraže i reše svoj imovinsko-pravni slučaj - dodaju u RGZ.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.07.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Kompanija Beograd na vodi dobila lokacijske uslove za gradnju na mestu BAS-a

Kompanija Beograd na vodi iz četvrtog pokušaja dobila je lokacijske uslove za gradnju na mestu Beogradske autobuske stanice. To je bio preduslov za podnošenje zahteva i pribavljanje građevinske dozvole kako bi mogli da izgrade stambeno – poslovni kompleks ukupne bruto površine od gotovo 100.000 kvadrata od kojih će 69.500 biti iznad zemlje. Nadležni gradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, odobrenje je izdao 5. jula,

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.