NavMenu

Upoznali smo 100 žena, pili vino od nara, otkrili najstariju vinariju Albanije - Kako smo se proveli na sajmu "Vinska vizija Otvoreni Balkan" (FOTO, VIDEO)

Izvor: eKapija Utorak, 06.09.2022. 11:24
Komentari
Podeli
(Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)
Da je prvi međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvoreni Balkan" opravdao sva očekivanja, potvrdili su nam predstavnici vinarija iz pet zemalja, koje su se ovde predstavile.

Srbiju su predstavljala sva značajna imena i uveliko poznate etikete, ali bilo je i malih vinarija koje su ovde pronašle svoje mesto. Tako je vinarija Sava na Dunavu, o kojoj možete čitati u zasebnom tekstu, osvojila bronzanu medalju za prvu etiketu "Alhemija".

Osim poznatih lica upoznali smo se i sa novim, pa tako i sa 100 žena. Reč je o inicijativi koju su pokrenuli muškarci, tako što su kupili parcele između Niša i Aleksinca, u Vele Polju, i to poklonili sebi bliskim ženama koje su se organizovale u vinogradarsku zadrugu.

- Prva etiketa izašla je ove godine, od prve berbe. Reč je o rozeu od merloa, a čekamo da sazri crno vino, za koje se veruje da ima puno potencijala. Ovo još uvek nije biznis, ali se nadamo da će biti u budućnosti. Trenutno je veliko uživanje u koje smo uključile i svoju žensku decu - rekla je Aleksandra Đaković iz vinarije 100 žena.
Aleksandra Đaković prva s leva (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Aleksandra Đaković prva s leva
Kada je reč o manifestaciji, kaže da je "divna, jer nema vašarsku atmosferu, a dovoljno je prijatna da svi na njoj mogu da uživaju".

Produžili smo putovanje do jugozapadne Hercegovine i mesta Crnopod, odakle su na sajam u Beogradu stigla vina iz vinograda Nuić. Direktni uvoznik ovih etiketa, kao i onih hrvatske vinarije Enjigi, je firma Inova Smart & Simple iz Šapca, koj ima i svoju vinoteku u ovom gradu.

Na sajmu su predstavljena bela vina od authtonih sorti - žilavka selekcija, grk i pošiš, od crvenih vina blatina, blatina barik, trnjak, merlo i širaz, kao i roze "Let’s go".

- Ova vina se dosta piju u Srbiji, a na sajmu se posebno istakla žilavka selekcija, nakon što je baš nju degustirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Mnogi su dolazili da probaju trnjak kao specifičnost u tom smisli što blatina kao autohtona sorta svaka u sebi sadrži 10% do 15% trnjika. Vinogradi Nuić su to izvukli i flaširali kao posebno vino, a veliki poznavaoci vina su to umeli da prepoznaju kao kvalitet - rekla je Jelena Mirković.
Deo ponude vinograda Nuić (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Deo ponude vinograda Nuić
Podelila je oduševljenje sajmom i istakla da nisu bili na boljem, iako izlažu već dve, tri godine na svim sajmovima:

- Cela koncepcija ujedinjenja i upoznavanja ljudi sa celog Balkana je fenomenalna.

Put nas je dalje vodio ka Crnoj Gori, odnosno Nikšiću i vinariji Drijen, koja postoji osam godina. Ovde su svi posetioci mogli da uživaju u poluslatkom vinu od nara, bez grožđa.

- Ovo vino je specifično i jedinstveno u svetu, a proizvodi se samo u Crnoj Gori, Izraelu i Azerbejdžanu. Ima 13% alkohola i zbog slatkoće koju ima pije se kao desertno vino ili kao hladni aperitiv - rekao nam je Miodrag Vukadinović, vlasnik vinarije Drijen.
Vino od nara (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Vino od nara
Dodao je da imaju nekoliko prodajnih mesta u Crnoj Gori i ograničenu proizvodnju, a prisustvuju na sajmovima van zemlje, gde, kao i u Beogradu, prezentuju svoje vino kao novitet.

- Predivno je iskustvo raditi sa regionom, upoznati i naučiti nešto novo od drugih vinarija i vinara. Još ne izvozimo vino van Crne Gore, ali smo uspostavili nove kontakte kako bismo proširili biznis - naveo je Vukadinović.

Ana Runčeva, prva s leva (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Ana Runčeva, prva s leva

U Severnoj Makedoniji sreli smo Anu Runčevu, dizajnerku etikete za vinariju Kievo. Reč je o maloj porodičnoj vinariji koja je predstavila dva proizvoda - rizling i vranac.

- Planiramo da barikiramo vina i da napravimo roze. Sajam je odličan zbog marketinga, ali i za uspostavljanje poslovne saradnje, jer je interesovanje veliko – istakla je za naš portal.

Vinsko putovanje završili smo u Albaniji gde smo razgovarali sa predstavnikom vinarije Verës Librazhd, koju su osnovali Rusi 1916. godine. U pitanju je najveća i najstarija vinarija u Albaniji, sa kapacitetom od 1,2 miliona litara u godini.

- Imamo crni šeš, tokaj, kaberne, beli šeš, rakiju, konjak, brendi. Na sajmu je prelepo, odlično je za posao i nadam se da će se nastaviti i ubuduće - naveo je Enis Gjeta.
Enis Gjeta sa posetiocima (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Enis Gjeta sa posetiocima
Podsetimo, sajam je organizovan od strane partnerskih zemalja, osnivača inicijative Otvoreni Balkan - Srbije, Severne Makedonije i Albanije, od 1. do 4. septembra na Beogradskom sajmu.

Aleksandra Kekić



Fotogalerija
Vinska vizija Otvoreni Balkan
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.