NavMenu

Pokrajina dodelila 110 miliona dinara za ekologiju

Izvor: RTV Petak, 02.09.2022. 15:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / khoinguyenfoto)Ilustracija
Opštine u Vojvodini, njih 27, dobilo je od Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine ugovore za podršku projektima u oblasti zaštite životne sredine. Sredstva su dodeljena u okviru dva konkursa, za sanaciju divljih deponija i za upravljanje komunalnim otpadnim vodama, a ukupna vrednost je 110 miliona dinara.

Neadekvatno upravljanje otpadom i stvaranje divljih deponija jedan su od gorućih problema u Srbiji i gotovo da nema opštine koja sa tim problemom ne vodi sizifovsku bitku. Kada se na to doda i podatak da je naša zemlja na začelju po pitanju prerade otpadnih voda, ne čudi što se pokrajinski sekretarijat odlučio za finansiranje projekata koji bi trebalo da saniraju ove probleme.

- Dobili smo 2,5 miliona dinara za uklanjanje divlje deponije u naseljenom mestu Lok i dobili smo pet miliona za izradu projektno-tehničke dokumentacije prečistača u Šajkašu, za koji nam je nažalost istekla građevinska dozvola i veoma dobro su nam došla ova sredstva. Sredstva su značajna za ovako male opštine, jer nam na dve ili tri godine ističu građevinske dozvole, jer ne uspevamo da realizujemo te projekte koji prevazilaze finansijske kapacitete opštine - kaže Dragan Božić, predsednik Opštine Titel.

- Ovakav vid podrške pokrajine i pokrajinskog sekretarijata nama je veoma bitan s obzirom da smo jedina lokalna samouprava na teritoriji AP Vojvodine koja se vodi kao nerazvijena opština što ima za rezultat da imamo veoma limitiran budžet. Tako da nam je svaka vrsta donacije i podrške od veoma velikog značaja. Mi se redovno javljamo na sve konkurse i uglavnom smo podržani - kaže Miloš Markov, predsednik Opštine Opovo.

Ovi projekti doprineće smanjenju zagađenja životne sredine, kažu u resornom sekretarijatu i stvoriti preduslove za održivi društveni i ekonomski razvoj.

- Smatramo da na ovaj način pomažemo jedinicama lokalne samouprave u pogledu rešavanja najbitnijih trenutno problema u pogledu zaštite životne sredine, a mogu slobodno da kažem i uopšte u društvenom životu i našoj prelepoj Vojvodini, samim tim i Srbiji - ističe Nemanja Erceg, iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Iz Pokrajinskog sekretarijata su najavili da će i sledeće godine obezbediti sredstva za podršku projektima koji se tiču poboljšanja u oblasti zaštite životne sredine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.