NavMenu

PKS: Već danas 420 sastanaka privrednika na Sajmu Vinska vizija Otvorenog Balkana

Izvor: eKapija Četvrtak, 01.09.2022. 11:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Alexander Chaikin/shutterstock.com)Ilustracija
Više od 350 kompanija iz 39 zemalja zakazalo je 420 poslovnih sastanaka u okviru Prvog međunarodnog sajma vina, "Vinska vizija Otvorenog Balkana" koji počinje danas i traje do 4. septembra.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, (PKS) ističe da ove brojke jasno pokazuju koliko je interesovanje za sajam posebno u poslovnom segmentu umrežavanja proizvođača iz regiona i velikih kupaca iz inostranstva.

- Na sajam smo doveli više od 100 velikih kupaca iz čak 30 zemalja koji će se sastati sa izlagačima i upoznati sa ponudom najkvalitetnijih vina i rakija iz regiona. Među kupcima je najviše distributera i uvoznika, a tu su i predstavnici HORECA sektora, maloprodajni lanci i veletrgovci iz Srbije i regiona koji su zainteresovani da prošire svoj prodajni asortiman kad su vina u pitanju - objasnio je Čadež za Radio televiziju Srbije, navodi se na sajtu Privredne komore.

Kako je rekao, prednost je što se sastanci zakazuju unapred, putem specijalne platforme koja omogućava da se pretraže profili svih učesnika i izaberu potencijalni partneri u skladu sa sopstvenim potrebama i interesima i da se na brz i jednostavan način pronađu kupci, dobavljači, uspostave poslovni kontakti, ugovori saradnja i partnerstvo.

- Veliki je uspeh što smo doveli neke od najznačajnijih kupaca iz ovog sektora, poput austrijskog Wein & Co koji je broj jedan trgovac vinima u Austriji i koji se bavi prodajom najkvalitetnijih evropskih vina ili američki Opici Wines and Spirits osnovan davne 1913. godine. To je porodična kompanija koja se već četvrtu generaciju bavi uvozom premium vina, a njihov dolazak na sajam Wine Vision, govori o njihovom interesovanju za vina iz našeg regiona - rekao je Čadež.

Među kupcima je, kako je navedeno, Novel Wines, kao predstavnik jedne od najjačih kompanija koja se bavi uvozom i distribucijom vina u Veliku Britaniju. Novel Wines uvozi vina iz 37 zemalja, a zainteresovani su da prošire asortiman svoje ponude i pronađu nove dobavljače upravo tokom Sajma vina u Beogradu.

- Ova prva zajednička regionalna manifestacija Otvorenog Balkana okupila je oko 400 izlagača, među kojima je i 40 destilerija, iz 22 zemlje iz regiona, EU, ali i Australije, Argentine, Južne Afrike, SAD. Iz tri države Otvorenog Balkana je 235 vinarija. Sutra, 2. septembra biće održan Samit lidera Otvorenog Balkana, a Čadež ističe da i taj događaj pokazuje da se rodila nova vrsta poverenja između lidera, ono što nismo imali ranije. Inicijatima Otvoreni Balkan došla je od samih lidera, to privreda ceni i podržava unapređenje saradnje u celom regionu, kao što je i sporazum o obezbeđivanju prehrabmene sigurnosti - dodao je predsednik PKS.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a u okviru inicijative Otvoreni Balkan. Manifestacija na jednom okuplja vinarsku elitu – najeminentnije vinare, vinogradare, majstore podruma, enologe, somelijere, distributere i trgovce vinom – i promovisaće Balkan kao originalnu turističku i geografsku destinaciju i bogatstvo autohtonih vinskih sorti. Biće održano i takmičenje, a o pobedniku će odlučivati eminetntni međunarodni žiri iz sveta vina. Sajam će danas od 16 časova biti otvoren i za posetioce koji će tokom manifestacije imati priliku da posete različite tematski definisane izlagačke celine, da se edukuju i budu informisani o istoriji i poreklu vina, procesu proizvodnje, vrstama vina, konzumaciji, ali i da degustiraju i kupe najbolja vina iz balkanskog regiona i sveta.

Poseban segment manifestacije biće posvećen najpoznatijim gastronomskim specijalitetima iz ovog dela Evrope, a ideja je da se na sajmu Srbija, Severna Makedonija i Albanija, pored vina, posebno predstave i svojom tradicionalnom hranom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.