NavMenu

Ratko Kuprešak, direktor kompanije "Jaffa Crvenka" - Nismo na prodaju

Izvor: eKapija Sreda, 29.12.2010. 12:51
Komentari
Podeli

Ratko KuprešakRatko Kuprešak

Domaćim proizvođačima slatkiša trebalo bi omogućiti lakši uvoz sirovina da bi naša privreda bila konkurentnija, izjavio je generalni direktor "Jaffe" iz Crvenke Ratko Kuprešak, navodeći da ta kompanija očekuje da do kraja 2010. godine ostvari prihod od oko 30 mil EUR.

On je nedavno na konferenciji za novinare povodom sumiranja rezultata kompanije rekao da je konditorima u Srbiji potrebna pomoć i kroz jeftinije zaduživanje i naglasio da će se "Jaffa" zalagati da, i pored poskupljenja sirovina, ne koriguje cene gotovih proizvoda.

- Da bismo unapredili izvoz u konditorskoj industriji moramo da šaljemo blagi apel državi da napravimo našu privredu konkurentnom - rekao je Kuprešak, navodeći da domaći proizvođači određene sirovine koje dolaze iz uvoza, zbog raznih carinskih opterećenja, nabavljaju i 30% skuplje nego konkurencija u okruženju.

Govoreći o stanju u konditorskoj industriji Srbije, Kuprešak je rekao da se ove godine očekuje pad od 10-12% kao posledica "drastičnog pada kupovne moći stanovništva, pre svega zbog kursa".

Tom prilikom Kuprešak nije želeo da komentariše ideju da se domaća proizvodnja podstakne i smanjenjem poreza na dodatu vrednost (PDV) na hranu, budući da je očigledno da u budžetu postoji deficit.

Rast od 25% u 2011.

Kompanija "Jaffa Crkvenka" planira da sledeće godine proizvede više od 11.000 tona slatkiša i ostvari prihod od oko 35 mil EUR, najavio je njen generalni direktor.

To će, kako kaže, biti samo odraz planiranog rasta u narednoj godini od čak 25%.

Kako je rekao, kompanija je početkom godine unapredila strategiju prodaje, čiji se rezultati već sada vide, a do povećanja od 25% u narednoj godini planiraju doći jačanjem postojećih brendova, traženjem novih tržišta, ali i ulaskom u neke nove kategorije proizvoda.

Prihod oko 30 mil EUR

"Jaffa" je u oktobru i novembru ubeležila rast prodaje veći od 20% u poređenju na isti period prošle godine pri čemu je novembarski rast bio čak 29%. Najveći porast zabeležen je u kategoriji vafel proizvoda – čak 71%.

Ovu godinu "Jaffa" će završiti sa prihodom nešto manjim od 30 mil EUR, a na domaća i strana tržišta plasiraće skoro 10.000 tona proizvoda.

Konditorska industrija iz Crvenke izvozi 35-40% proizvodnje. Najviše proizvoda plasira na tržištima zemalja bivše Jugosalavije, ali izvoze i u Evropsku uniju. Tako je, kako je za "eKapiju" rekao Kuprešak, "Jaffa" prisutna u velikim trgovinskim lancima kao što su "Spar" i "Billa" u Austriji.

Pre akvizicija, nego prodaja

Mediji su nedavno spekulisali o eventualnoj prodaji kompanije "Jaffa", objavivši nameru jedne hrvatske kompanije za preuzimanjem jednog od naših najvećih konditora.

Kuprešak je potvrdio da postoji zainteresovanost kompanija, ali da u ovom trenutku nema govora o prodaji.

- U narednom periodu pre bi mogli eventualno, planirati akviziciju neke druge kompanije – rekao je Kuprešak.

J.Đ.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.