Izvor: eKapija | Utorak, 28.12.2010.| 15:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uprava carina ostvarila 14,5% više prihoda nego lane

Uprava carina prihodovala je u budžet Republike Srbije u 2010. godini sa oko 285 milijardi dinara kroz naplatu na ime carinskih dažbina i poreza na dodatu vrednost iz uvoza, čime je u potpunosti ispunjen godišnji plan. Ovaj prihod predstavlja povećanje od 14,5% u odnosu na isti period 2009. godine.

"Osim toga, u 2010. godini, između ostalog, zaplenjeno je preko 200 kilograma različitih narkotika, a još bolji rezultati u borbi protiv svih vrsta krijumčara očekuju se već od januara, kada stiže prvih pet od jedanaest najsavremenijih skenera za kontrolu robe", navedeno je u saopštenju Uprave carine.

Od 2010. godine primenjuje se novi Carinski zakon, a ostvaren je i veliki napredak u reformama i modernizaciji srpske carine, koji su izrazito pozitivno ocenili Evropska komisija i Svetska carinska organizacija (SCO).

Tokom 2010. godine Uprava carina doprinela je nastavku ispunjavanja obaveza Srbije iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), usaglašavanjem carinske legislative sa zakonodavstvom Evropske unije, primenom analize rizika, integrisanim upravljanjem granicom, naknadnim kontrolama i izgradnjom partnerskih odnosa sa poslovnom zajednicom.

Kako se je dodato u saopštenju, u infrastrukturne projekte – rekonstrukciju graničnih prelaza i carinarnica uloženo je preko 700 miliona dinara. Tim projektom obezbediće se odgovarajući uslovi za rad carinskih i drugih službi, uz značajno ubrzanje prometa putnika i robe.

Uprava carina je posebnu pažnju poklonila unapređenju informacionih tehnologija pokretanjem potpuno novog veb portala www.carina.rs, sa ciljem da se unapredi mogućnost neposredne interakcije sa građanima i preduzećima, kako bi se sarađivalo brže, efikasnije i transparentnije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.