Izvor: Politika | Petak, 27.01.2006.| 11:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na današnji dan pre 250 godina rođen je Volfgang Amadeus Mocart

Intenzivan, probran i dobro osmišljen kulturni program povodom velikog jubileja, 250 godina od rođenja kompozitora V. A. Mocarta, počinje danas, na dan rođenja velikog stvaraoca, u Kulturnom centru Beograda i trajaće naredna dva dana. Publika će danas, sutra i prekosutra živeti sa jednim od najplodnijih i najpoznatijih umetnika, i to kroz koncerte, poznate arije i simfonije, izložbe, filmove o njegovom životu i stvaralaštvu, i predavanja koja će osvetliti lik ovog izuzetnog stvaraoca. Još jedna pogodnost za posetioce: ulaz na sva dešavanja u KCB je slobodan.

Za sva tri dana u 14, 16, 18 i 20 časova pripremljen je muzički program, revija Mocartove muzike, koji će se održavati u galeriji „Artget” KCB. Izdvajamo da će publika danas moći da čuje uvertire iz opere „Don Đovani” i „Čarobna frula”, arije i popularne duete iz „Figarove ženidbe” i „Don Žuana” slušaće u subotu, a prijatno nedeljno popodne zgodno je provesti uz koncertno predavanje „Evolucija horne” (18 časova, KCB). Dva sata kasnije sledi koncert operskog studija „Aiz” sa brojnim solistima koji će nas voditi kroz čaroliju Mocartovih nota. Glumac Pavle Pekić čitaće Mocartova pisma porodici i prijateljima svake večeri u 19 časova, a za poštovaoce likovne umetnosti treba istaći da se izložba „Iz života Volfganga Amadeusa Mocarta”, koja obuhvata printove, dokumenta i raznovrsne tekstove, otvara večeras u knjižari KCB.

Čudno običan čovek

Pijanista i profesor Dušan Trbojević održaće sutra u 18 časova, u galeriji „Artget” KCB, takozvano koncertno predavanje „Enigma Mocart” na kojem će spojiti zvuk i reč o Amadeusu, našem savremeniku i posle 250 godina.– Svaki stvaralac je enigma, ali ovaj je čudo umetnosti, čudo muzike i duha – rekao je Trbojević. – Moj prilaz suštini Mocartove ličnosti, kao čoveku i kao stvaraocu, nije istorijski niti muzikološki. Ljudi se često pitaju kako je neki nezgodan čovek mogao da komponuje vrhunsku muziku. Čitajući i razmišljajući o Mocartu, svirajući njegova dela, shvatio sam da je on bio čudno običan čovek sa svim vrlinama i manama. Govorili su da je bio nesposoban za ovozemaljski život, da je ostao veliko dete do kraja života, da se predao kartanju i bilijaru. Ali takav čovek bio je u stanju da stvori i nadzemaljsku muziku, muziku bez Zemljine teže. Neposredno posle očeve smrti komponovao je vrlo veselu „Malu noćnu muziku”, nakon gubitka ćerke darovao nam je najveličanstveniju simfoniju „Jupiter”. Zbog toga se spekulisalo da li je bio neosetljiv čovek. Zapravo, on je bio podložan svim osobinama i slabostima svakog običnog normalnog čoveka koji oseća bol, radost, tugu, razočaranje. Ali u njegovoj ličnosti bujao je i taj neiscrpni izvor muzičkih i zvučnih ideja okrenutih harmoniji i svetlosti.

Bez preškrabanih nota

On je podsetio na scenu iz filma „Amadeus” u kojoj Salijeri tajno dobija rukopis kompozicije svog „konkurenta” i u neverici, zapanjeno gleda kako je moguće da taj rukopis u originalu nema nijednu ispravku niti preškrabanu notu. Posle toga, Volfgang je rekao kako on u jednom trenutku vidi celu simfoniju obasjanu sjajnom svetlošću, sa svim detaljima i pojedinostima i samo mu ostaje da te note pribeleži. Zvuči jednostavno, lako, šmekerski i ležerno.Za ovaj jubilej urednik filmskog programa Nebojša Popović izabrao je sledeće filmove: danas u 12 časova projekcija filma „Čarobna frula” Ingmara Bergmana u Dvorani kulturnog centra Beograda, subota u podne rezervisana je za nemačko ostvarenje „Koga bogovi vole” (filmovana Mocartova biografija urađena po Gebelsovoj inicijativi, režija Karl Hartl), u isto vreme u nedelju Viderbergova „Velika ljubav Elvire Madigan”, jedna od najlepših ljubavnih priča u evropskom filmu.

Raskošan i prebogat program koji sigurno podmiruje ukus i onih najprobirljivijih i najzahtevnijih posetilaca pomogao je Sekretarijat za kulturu Skupštine grada Beograda, Austrijski kulturni forum u Beogradu i Atlas Internacional.

Volfgang Amadeus Mocart

(1756-1791)

Čuveni kompozitor, Volfgang Amadeus Mocart, rođen je 1756.g. u austrijskom gradu Salcburgu. Za Volfganga se govorilo da je "čudo od deteta". I to ne bez razloga - u petoj godini napisao je prve male kompozicije, a u jedanaestoj prvu operu. Njegov otac Leopold, bio je violinista i kompozitor. Sa nepunih šest godina, Mocart je sa ocem i sestrom počeo da putuje po Evropi i svira. Podjednako dobro je svirao i klavir i violinu.
Bio je plodan kompozitor, puno je putovao, ali nije uspevao da se skrasi na jednom mestu. Posle mnogo godina lutanja, 1781. nastanio se u Beču.
Godine 1787. obreo se na dvoru Jozefa II, na mestu dvorskog kompozitora.
Mocart je napisao više od šest stotina kompozicija. To su: opere "Otmica iz saraja" iz 1782. godine, "Cosě fan tutte" (Takve su sve) iz 1790, "Čarobna frula" iz 1791, zatim 41 simfonija, brojne sonate, kao i mnoga druga dela. Njegove opere "Figarova ženidba" (1786) i "Don Đovani" (Don žuan) (1787) već posle prvih izvođenja postigle su izvanredan uspeh.
Svoje poslednje delo, Rekvijem, pisao je po narudžbini, za jednog plemića ("rekvijem" je misa za umrle.)
Ne završivši Rekvijem, posle teške bolesti i u nemaštini, Mocart je umro. Imao je samo 35 godina.
Njegova porodica nije imala novca da ga sahrani na dostojan način i on je, kao i svi siromasi tog vremena, sahranjen u nekoj od zajedničkih grobnica, bez ikakvog obeležja.

Firme:
Kulturni centar Beograda
Tagovi:
Mocart
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.