NavMenu

ASNS traži odmah minimalac od bar 50.000 dinara neto

Izvor: Beta Ponedeljak, 29.08.2022. 13:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lavazzamoon/shutterstock.com,)Ilustracija
Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) objavila je danas da zahteva da minimalna zarada u Srbiji iznosi najmanje 50.000 dinara neto i da se primenjuje odmah, već za isplatu septembarskih plata, upozorivši da se u suprotnom teret krize ponovo svaljuje na radnike i to one najsiromašnije.

- Minimalna zarada od 50.000 dinara omogućila bi medijalnu zaradu od oko 80.000 dinara kojom bi, pre svega tokom najavljene kritične zime, bio obezbeđen barem minimum socijalne sigurnosti za više od 50% zaposlenih i njihovih porodica - navedeno je u saopoštenju.

Upozoravaju i da se projektovana porošačka korpa približava iznosu od 100.000 dinara, te da praktično nema proizvoda ili usluge koji drastično ne poskupljuju.

- Sva pozivanja na statistiku i procente padaju u vodu pred elementarnom činjenicom da sa 40.000 dinara porodica može da preživi, uz rigoroznu štednju, najviše pola meseca - naveli su iz sindikata.

ASNS zbog toga još jednom poziva i Vladu Srbije i reprezentativne sindikate da se "u ovo teško i nepredvidivo vreme, uozbilje i kroz minimalnu zaradu obezbede barem minimalnu, elementarnu socijalnu sigurnost za većinski deo radnika i građana Srbije".

Udruženje je ocenilo i da potvrđivanje nove minimalne zarade prolazi gotovo nezapaženo, kao da od novog iznosa, praktično, ne zavisi život najmanje četiri miliona građana Srbije, te da su pregovori "i ovoga puta, svedeni na puku formu i 1. septembra utvrdiće se minimalna zarada u iznosu od 40.000 dinara neto, kao što je predsednik (Srbije Aleksandar Vučić) najavio".

ASNS pita šta radnicima donosi nova minimalna zarada kada su cene povrća povećane 30%, mesa 17%, mleka 18%, "i samo čekaju odmrzavanje pa da nastave sa divljanjem, kada za grejanje stana od 60 metara kvadratnih za sledeću zimu treba namanje 100.000 ako se greje isključivo na jeftinu struju, 140.000 za lož ulje, o ceni peleta i uglja da ne govorimo pošto ih i nema u prodaji".

- U uslovima našeg potpuno nefunkcionalnog socijalnog sistema gotovo polovina građana Srbije živeće u siromaštvu - smatra ASNS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.