NavMenu

Uvođenje evropskih standarda na srpsko tržište u oblasti deterdženata i kozmetičkih proizvoda - Planovi udruženja "Kozmodet"

Izvor: eKapija Utorak, 28.12.2010. 12:39
Komentari
Podeli

Predstavnici vodećih proizvođača i uvoznika deterdženata i kozmetičkih proizvoda u Srbiji, okupljeni u poslovno udruženje "Kozmodet", najavili su da će i tokom naredne godine biti posvećeni unapređenju i razvoju poslovanja u ovoj oblasti, uvođenju evropskih standarda na srpsko tržište i podsticanju konstruktivnog dijaloga između kompanija članica i relevantnih institucija.

"Kozmodet" su, sa ciljem da okupi kompanije koje posluju u ovoj oblasti, 2010. godine osnovale kompanije "Henkel", "Beiersdorf", "Ecolab Hygiene", "L’Oreal", "P&G i Unilever", a udruženju se nedavno priključila i jedna od vodećih kompanija sa proizvodnjom u Srbiji - "Beohemija Inhem".

"Kozmodet" je člani međunarodnog sektorskog udruženja A.I.S.E. (International Association for Soaps, Detergents and Maintenance Products) i pridružen član značajnog evropskog udruženja za kozmetičke i parfemske proizvode COLIPA (The European Cosmetic Toiletry and Perfumery Association).

Aktivnosti "Kozmodeta" će u narednom periodu, između ostalog, obuhvatati i prepoznavanje zajedničkih problema u poslovanju u okviru ove delatnosti - pre svega onih koji se odnose na zakonodavstvo, razgovore sa relevantnim predstavnicima vlasti u cilju daljeg unapređenja i razvoja sektora, kao i predstavljanje članica pred institucijama, kao što su Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo trgovine, Agencija za hemikalije, udruženja potrošača, nevladine organizacije itd.

Preteča "Kozmodeta" – udruženje ADCPI (Association of Detergents and Cosmetics Producers and Importers) osnovano je 2005. godine kao jedan od odbora u okviru Saveta stranih investitora (www.fic.org.rs). Nakon usvajanja Zakona o udruženjima krajem prošle godine stekli su se uslovi za osnivanje udruženja nezavisno od Saveta stranih investitora koje će moći svoje članstvo da proširi i domaćim kompanijama.

Na čelu "Kozmodet" nalazi se generalni direktor kompanije "Henkel Srbija" Georg Grassl. Mesto potpredsednice je preuzela direktorka kompanije "Ecolab Hygiene" Marianne Vuković-Pal. Sediste udruženja je u Beogradu. Izvršni sekretar udruženja je dipl. hem. Jelena Pejčinović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.