NavMenu

Počinje izgradnja najveće privatne solarne elektrane u Srbiji

Izvor: Energetski portal Subota, 27.08.2022. 15:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock)Ilustracija
Uskoro će početi izgradnja najveće bifacijalne solarne elektrane na zemlji u privatnom vlasništvu u Srbiji. Solarna elektrana DeLasol snage 9,913 MW prostiraće se na 12 hektara i biće izgrađena na području opštine Lapovo.

- Dobijena je građevinska dozvola, kao i sve druge neophodne dozvole i izgradnja bi trebalo da počne 1. septembra ove godine. Nadam se da će sve ići po planu i da će solarna elektrana DeLasol u potpunosti biti završena do početka marta 2023. godine - rekao je investitor Miloš Kostić.

Ova solarna elektrana biće priključena na trafostanicu u Lapovu i na godišnjem nivou će proizvoditi 15.000 megavat-sati.

Izgradnja elektrane DeLasol poverena je kompaniji MT-KOMEX.


Prema rečima investitora na specijalno napravljene konstrukcije SONNEN biće postavljeno 17.980 panela.

- Oprema je počela da stiže, čekamo konstrukcije i uskoro će sve biri spremno za početak gradnje solarne elektrane - dodaje Kostić.

Za bifacijalne solarne panele se kako kaže odlučio jer oni imaju mogućnost da prikupljaju sunčeve zrake koji se odbijaju o podlogu i proizvode struju efikasnije od elektrana sa monofacijalnim panelima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.