NavMenu

Rastući zeleni gradovi: holandski sajam hortikulture pokazuje kako do njih (VIDEO)

Izvor: Pametni gradovi Ponedeljak, 22.08.2022. 11:31
Komentari
Podeli

(Foto: Daria Nepriakhina/Unsplash)

U Holandiji je otvoren sajam hortikulture Floriade koji se održava jednom u deceniji kako bi pokazao svetu kako napraviti zelenije, čistije gradove pogodnije za život. Positive News je razgledao sajam i napisao opsežan osvrt.

Ovogodišnja tema je ‘rastući zeleni gradovi’ – organizatori u Almereu žele pokazati svetu kako to postići. S Evropom koja se topi u toplotnom talasu, trenutak je prikladan.

Holanđani su posebno skloni davanju saveta o izgradnji prilagodljivih gradova. Pomerili su more kako bi izgradili svoje, koristeći razrađeni sistem nasipa i pumpi kako bi zadržali plimu – stručnost koja će biti vrednija kako nivo mora bude rastao.

Bog je stvorio svet, ali Holanđani su napravili Holandiju

Zapravo, sama Floriade nalazi se na onome što je nekada bilo morsko dno, ali je sada jedan od najvećih projekata melioracije zemljišta na svetu. Lokalna izreka neskromno sažima to postignuće: "Bog je stvorio svet, ali Holanđani su napravili Holandiju".

Prostire se na više od šezdeset hektara – s žičarom koja prevozi posetioce iznad glava drugih posetilaca – mesto je podeljeno u 192 parcele, od kojih svaka prikazuje ideje i inovacije koje bi mogle pomoći da naši gradovi budu zeleniji i pogodniji za život. Ili, u najmanju ruku, lepši.

Zgrada čija je fasada prekrivena zelenilom jedan je od najupečatljivijih eksponata

Ogrnut ljubičastim zvončićima, belim radama i zelenim lišćem, četvorospratna kancelarija je živa, aromatična i vrvi od oprašivača. Ali iznutra, izgleda kao bilo koje drugo radno mesto, sa svojim ergonomskim nameštajem i desktop računarima – možda dokaz da izgradnja zelenih gradova ne znači žrtvovanje funkcionalnosti.

Kada se Floriade završi u oktobru, zgrada će postati stalni dom naučnog fakulteta Univerziteta Aeres. Zapravo, celo mesto će biti pretvoreno u novo predgrađe Almerea, grada koji je započeo kao niz skica u šezdesetima, kada su planirani gradovi bili u modi.

Almere je uređen i funkcionalan grad

Holandski odgovor na engleski Milton Kinz, Almere je uređen, funkcionalan i pomalo neromantičan, s arhitektonskim detaljima koji podsećaju na Roterdam. Grad je poslednjih godina prolazio kroz neku vrstu obračuna sa samim sobom, jer su urbanisti shvatili grešku svojih prethodnih postupaka. Popločana područja su iskopana i zamenjena ispupčenim cvećem, uglavnom lavandom, koja pčelama pruža ljubičaste hodnike.

Četvrt koja će se dići iz pepela Floriade gradiće se na tome, kažu organizatori, osiguravajući zeleno nasleđe za Almere.

Dominiraju holandske inovacije, ali katarske inovacije su nešto posebno

Holandske inovacije dominiraju, ali ovo je međunarodna izložba i katarski štand se na neki način izdvaja. Naftom bogata nacija teško da je sinonim za ekološku inovaciju, ali postavlja rešenje problema s kojim su mnoge nacije upoznate – šta učiniti sa velikim količinama slane vode koju stvaraju postrojenja za desalinizaciju.

Studije su pokazale da slana voda proizvedena tokom procesa desalinizacije predstavlja pretnju okeanskim staništima, gde se obično ispušta. Katarska inovacija pokazuje kako se bazeni slane vode mogu koristiti za uzgoj useva otpornih na so, kao što je samfir, ili čak za uzgoj ribe poput tilapije, koja pomaže u pročišćavanju vode pre nego što se vrati u okean.

Francuske metalne nadstrešnice

Druge ideje su jednostavne, poput metalnih nadstrešnica na francuskom štandu. Dizajnirani za urbana područja gde sadnja drveća nije moguća, konkavni okviri pružaju strukturu za penjačice da pužu.

Jednom kad procvetaju, stvaraju senovita područja, pomažući u rashlađivanju gradova, suprotstavljajući se takozvanom efektu ‘gradskog toplotnog ostrva’.

Zgrade od biomaterijala i plutajuća šuma

Neke zgrade sagrađene su isključivo od biomaterijala: cigle od sušenog busena, zidovi od pluta, glineni malter. Mirišu zemljano i zdravo, stvarno. Nasuprot tome, druga zgrada je u potpunosti napravljena od otopljene plastike.

Posebno za Floriade, Dobberend Bos (Plutajuća šuma) krenula je od Roterdama do Almerea. Ovo delo umetničkog producenta Mothership sastoji se od 20 recikliranih morskih bova iz Severnog mora ispunjenih holandskim brestovima.

Floriade je dobrodošao podsetnik na uzbudljive dizajnerske odgovore na klimatsku krizu, problem plastičnog zagađenja i druge izazove. Pokazuje šta je moguće u svetu koji se zagreva i koliko bi naši gradovi mogli biti lepi kad bismo ih gradili imajući na umu sva stvorenja.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.