NavMenu

Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković" razvija novi farmakološki pristup u terapiji gojaznosti i pridruženih metaboličkih bolesti

Izvor: eKapija Četvrtak, 18.08.2022. 15:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: anawat sudchanham/shutterstock.com)Ilustracija
Naučnice sa Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" zajedno sa koleginicama sa Biološkog fakulteta u Beogradu, Medicinskog fakulteta u Novom Sadu i Medicinskog fakulteta u Nišu u okviru PROMIS projekta Fonda za nauku Republike Srbije istražuju reprogramiranje ćelija belog masnog tkiva pomoću odabranih farmakoloških strategija, tzv. "browning". Projekat WARMED razvija novi farmakološki pristup koji će biti primenjiv u ćelijskoj transplacionoj terapiji gojaznosti i pridruženih metaboličkih bolesti, navodi se na sjatu Fonda za nauku Srbije.

U okviru redovnog praćenja realizacije projekata, Fond za nauku Republike Srbije posetio je istraživački tim projekta WARMED na kome radi projektni tim sastavljen od 6 naučnica. Tokom nadzorne posete, rukovodilac projekta Aleksandra Janković predstavila je projekat i dosadašnje rezultate, kao i laboratorijski rad i opremu koja se koristila i koja je obezbeđena kroz PROMIS program Fonda za nauku. U pitanju je projekat koji je na kraju realizacije i koji je do sada već ostvario značajne naučne rezultate. Osim objavljenih naučnih publikacija, projektni tim radi na zaštiti intelektualne svojine i patentu.

Poseti su, osim istraživača i zaposlenih Fonda za nauku RS, prisustvovali i inostrani saradnici Fonda za nauku, Dorotea Šturn, Adrian Kuraž i Franci Demšar, međunarodno priznati stručnjaci sa dugogodišnjim iskustvom u naučnoistraživačkom radu i upravljanju evropskim fondovima za nauku.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.09.2023.  |  Energija, Finansije

Bajatović: Srbija mora da kupi još najmanje 500 miliona m3 gasa

Srbija mora da kupi još najmanje 500 miliona metara kubnih gasa, izjavio je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović. On je, govoreći o najavljenom poskupljenju gasa, za RTS rekao da Srbija i dalje ima najpovoljniju cenu gasa u Evropi. - Na tržištu se sada može naći gas negde od 42 do 55 EUR po megavatu. Odnosno, 550 USD plus transport ili 450 USD plus transport. Kada biste vi to preveli na naše cene, ovo poskupljenje je moralo da bude veće

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.