NavMenu

Saveti za savršen vikend na Fruškoj gori

Izvor: Zrenjaninski Sreda, 17.08.2022. 10:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vedrana Džudža)Ilustracija
Zbog svoje izuzetne lepote, povoljne lokacije i blage klime, Fruška gora je već neko vreme jedna od najposećenijih turističkih atrakcija u Vojvodini, ali i u celoj Srbiji. Nekada ostrvo, danas je jedna od dve planine koje se uzdižu u nekadašnjem Panonskom moru. Budući da ima veliki turistički potencijal, mnogi turisti rado biraju upravo Frušku goru za odmor, šetnju i relaksaciju.

Uživajte na izletištima Fruške gore
Zaštitni znak Fruške gore jesu njena mnogobrojna izletišta, koja su uvek puna turista. U skoro svakom delu planine postoje pešačke staze, biciklističke staze, ali i mesta za kampovanje i roštiljanje. Čist vazduh, zdravo prirodno okruženje i relativna blizina većih gradova kao što su Beograd i Novi Sad uslovili su da Fruška gora bude izuzetno posećena.

Iriški venac (Foto: Aleksandar Parezanović)Iriški venac
Jedno od najpopularnijih izletišta na Fruškoj gori je izletište Iriški venac. Ono ujedno predstavlja i raskršće svih puteva na planini, budući da se preko Iriškog venca može doći do svih ostalih delova Fruške gore. Na ovom izletištu može se pronaći mnoštvo pešačkih, planinarskih i biciklističkih staza, a sve su jasno obeležene, sa putokazima. Neke od staza vode i do brojnih manastira Fruške gore, dok neke vode duboko u šumu, gde možete uživati u jedinstvenoj flori i fauni. Stazom od Iriškog venca ka Zmajevcu može se doći i do Ledinačkog jezera, koje je nastalo tokom NATO bombardovanja.

Izletište Zmajevac je takođe jedno od najomiljenijih destinacija svim ljubiteljima šetnje i planinarenja. Nalazi se na najvišim vrhovima Fruške gore, na putu od Iriškog venca ka Crvenom čotu i lako je doći do njega. Čitav prostor je uređen klupicama, a sa vidikovca se pruža prelep pogled na Srem i banju Vrdnik. Takođe, ovo izletište je često izbor mladih, gde roštiljaju, kampuju i uživaju u prelepim blagodetima Fruške gore.

Svojim posetiocima mnoštvo atrakcija nudi i izletište Stražilovo. Udaljeno je oko 4 kilometra od Sremskih Karlovaca, a najpopularnije je po grobu slavnog pesnika Branka Radičevića. Zbog toga je ovo izletište često mesto okupljanja mnogih pesnika i umetnika. Sa druge strane, Stražilovo je već dugo mesto okupljanja brojnih nacionalnih i regionalnih takmičenja u biciklizmu i planinarstvu, a sve zbog svoje prelepe prirode i pogleda. Tu se nalazi i odmaralište pod nazivom Brankov čardak sa restoranom i smeštajem.

Još jedno atraktivno mesto na Fruškoj gori je turističko odredište Andrevlje. Ono je idealno mesto za odmor, rekreaciju, šetnju i boravak u prirodi. Ova lokacija je prepoznatljiva po velikoj, prostranoj livadi i okolnoj šumi, te je mesto pogodno i za porodične izlete. Takođe, na raspologanju su i spa centar, vežbe disanja, šetnje i mnoge druge aktivnosti.


Manastir Velika Remeta (Foto: Rajko Karišić)Manastir Velika Remeta
Posetite manastire srpske Svete gore

Nemoguće je posetiti ovu planinsku lepoticu, a ne obići barem jedan od mnoštvo manastira koji krase Frušku goru. Pravoslavnih manastira na Fruškoj gori ima 16, te je ona sa razlogom nazvana i "srpska Sveta gora". Svi manastiri su nastali u periodu od 15. do 18. veka, a do danas su pretrpeli mnogobrojna oštećenja, pljačke i nepogode. Međutim, oni danas predstavljaju riznicu pravoslavne tradicije i upotpunjuju lepotu i mir Fruške gore.

Do svih manastira je lako doći, a iz Beograda je potrebno oko sat vremena, dok iz Novog Sada svega 40 minuta. Samo neki od manastira su Krušedol, Grgeteg, Novo Hopovo, Velika Remeta, Jazak, Vrdnik i mnogi drugi. U svakom manastiru je moguće poslužiti se nakon liturgije, popričati sa monaštvom i kupiti brojanicu ili knjigu za uspomenu, što je poseban doživljaj.


Uživajte na jezerima Fruške gore

Pored divnih šumskih staza i brdsko-planinskih predela, Fruška gora obiluje prelepim jezerima koja su pogodna za plivanje, pecanje, odmor i rekreaciju. Na samoj planini se nalazi čak 16 veštačkih jezera, a 13 je izgrađeno za potrebe navodnjavanja.

Borkovačko jezero je jedno od omiljenih jezera pecaroša, te se tu često organizuju i takmičenja u pecanju. Moguće je obići čitav krug oko jezera te je pogodno za šetanje ili biciklizam. U blizini Borkovačkog jezera nalazi se popularni hotel Borkovac. U njemu možete da se kupate u bazenu, džakuziju, spa centru ili da se odmorite uz savršenu masažu, a sve to u krugu Borkovačke šume. Ovo jezero je obraslo borovima, ima obeleženu stazu, kao i klupice za kratki predah.

Bešenovačko jezero (Foto: Mikica Šubara)Bešenovačko jezero
Bešenovačko jezero udaljeno je dvadesetak kilometara od Borkovačkog jezera, a naziva se još i Beli kamen. Ovo jezero jedno je od najpopularnijih za kupanje na čitavoj Fruškoj gori, a dubina samog jezera je u nekim delovima čak i 50 metara. Omiljena je destinacija za mlade, posebno vikendom. Smatra se da je voda Bešenovačkog jezera izuzetno lekovita, dok se pojedini mažu blatom, verujući u njegovu lekovitost. Samo jezero nije uređeno, ali je prilaz jezeru pristupačan.

Fruška gora nudi ono što svakome treba – kratki predah od svakodnevice, čist planinski vazduh, duge pešačke ture i mir i tišinu u šumi. Ukoliko se odlučite da posetite ovu planinu, obavezno uvrstite u svoj plan i neku od ovih destinacija, kako biste upotpunili svoje putovanje. Obilazak Fruške gore omogući će vam da osetite pravu čaroliju divne planine, svežeg vazduha i zasluženog odmora, piše portal Zrenjaninski.

Mapa : Manastir Velika Remeta
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.