NavMenu

Brnabić: Dogovor s ratarima "blizu", sporna otkupna cena suncokreta

Izvor: Beta/eKapija Utorak, 16.08.2022. 09:10
Komentari
Podeli
(Foto: Nomad_Soul/shutterstock.com)
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je blizu postizanje dogovora sa poljoprivrednicima koji protestuju u više gradova, ali da ne mogu biti ispunjeni njihovi zahtevi koji su "stavljeni na papir samo da bi bili odbijeni".

Brnabić je za televiziju Pink izjavila da je u interesu Vlade Srbije "da se nađe dogovor", ali da "mora da se nađe sredina", da se pomogne poljoprivrednicima i da se čuva budžet.

Ona je navela da je sporan zahtev za otkupnu cenu suncokreta od 700EUR po toni, jer je zemljama u okruženju otkupna cena ispod 600 EUR po toni.

- Mi smo zauzeli cenu od 600 EUR po toni. Vlada Srbije ne može da utiče na otkupnu cenu. Ako otvorimo tu 'Pandorinu kutiju' tražiće i drugi garanciju otkupne cene bez obzira na situaciju na tržištu ili njihovu ličnu konkurentnost - kazala je Brnabić.

Prema njenim rečima time bi "razvalili" našu ekonomiju jer je borba na tržištu nešto što jača privredu.

- To ne možemo ali smo intervenisali da bi obezbedili da naši građani imaju dovoljno suncokretovog ulja i da obezbedimo da su cene prema građanima u jednom kontrolisanom nivou u teškim vremenima - rekla je Brnabić, prenosi Beta.

Nedimović: Razgovori sve do postizanja dogovora

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je na jučerašnjim razgovorima premijerke i članova Vlade sa predstavnicima poljoprivrednika koji štrajkuju postignut visok stepen saglasja oko premija za mleko i oko podrške poljoprivrednim proizvođačima vezano za gorivo.

Nedimović je u izjavi za Radio-televiziju Srbije rekao da je sastanak trajao devet sati i da je nakratko prekinut kako bi poljoprivrednici obavestili svoje kolege o rezultatima razgovora, kao i da će biti nastavljen i trajati koliko god je potrebno da se postigne dogovor.

- Razgovori su bili teški, a budžet nije ćup iz kojeg vadi koliko ko hoće, a ni Vlada ne može da garantuje cene - preneo je Nedimović.

On je naveo da su "poljoprivrednicima ponuđene cene bolje nego što dobijaju proizvođači u Hrvatskoj ili "i izrazio nadu da će dogovor bit postignut kao što je postignut sa malinarima i ostalim proizvođačima, kao i da će svi imati sluha za kompromis, prenosi sajt Vlade Srbije.


Blokade nastavljene, Šumadijski paori radikalizovali protest

Blokade saobraćajnica nastavljene su i juče i danas. Poljoprivrednici su popodne na kratko su blokirali i Žeželjev most u Novom Sadu, da bi ga kasnije odblokirali.

Predstavnik nezadovoljnih poljoprivrednika na pregovorima sa predstavnicima Vlade Srbije Mileta Slankamenac potvrdio da je plan da blokade budu nastavljene širom Srbije jer još nisu ispunjeni njihovi zahtevi, prenela je Beta.

Poljoprivrednici iz Šumadije koji četvrti dan traktorima blokiraju brzu saobraćajnicu Kragujevac-Batočina, a od sinoć i ulaz na autoput E 75, formirali su kolonu mehanizacije i u 15.45 časova krenuli za Beograd, objavio je N1.

- Tokom puta priključiće nam se kolege sa blokade u Desimirovcu kod Kragujevca i ostali. Ako nas niko ne bude zaustavljao u vožnji, uz stajanje na pumpama da dolijemo gorivo, ispred zgrade Vlade Srbije bićemo između 21 i 22 časa. Pozivam sva udruženja, građane, političke organizacije, a posebno ekološka udruženja da nam se pridruže u protestu - rekao je za N1 Jovan Golubović, poljoprivrednik iz Rače Kragujevačke.

Odblokirana je raskrsnica puteva kod batočinskog ulaza na autoput, a put Beograda sa te lokacije krenulo je pedesetak traktoristi iz Šumadije.

Ratari protestuju danima tražeći otkupnu cenu suncokreta od 700 EUR po toni, ograničenje marže na suncokretovo ulje i ukidanje akciza na gorivo za količinu do 100 litara po hektaru i ograničenje trgovačke marže na suncokretovo ulje.

"Uljare prave problem"

Predstavnik udruženja poljoprivrednika iz Stiga Milan Marković rekao je danas da su na sastanku u Vladi Srbije poljoprivrednici dali sve od sebe, da je država dala dobar deo u pregovorima, ali da su u ovom trenutku uljari problem.

- Poljoprivrednici su bili krajnje fleksibilni na jučerašnjem sastanku. Mogu da kažem da je čak i država dala sve napore, da su sada najviše oči uprte u uljare zbog cene suncokreta, jer one nisu htele da popuste ni malo i da se oslobode svoje zarade i svog profita - rekao je Marković agenciji Beta.

On je dodao da su poljoprivrednici bili spremni da prihvate cenu suncokreta od 73 dinara, što bi značilo da bi na svakom otkupnom mestu u Srbiji poljoprivrednik, bio on mali ili veliki, imao zagarantovanu tu cenu suncokreta.

- Mi smo bili spremni to da prihvatimo oni nisu hteli nama da izađu u susret. Blokade se nastavljaju dok se ne reši stvar. Sišli smo ispod našeg minimuma - rekao je Marković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.