NavMenu

Nikšićka industrija pala na 1.000 radnika

Izvor: Vijesti Nedelja, 14.08.2022. 14:12
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/Matyas Rehak)
U Nikšiću, nekadašnjem industrijskom gigantu, sada postoji 15 poslodavaca koji imaju više od 100 radnika, pokazuje analiza predatih finansijskih izvještaja za prošlu godinu koja se odnosi na preduzeća čije je sjedište u ovom gradu.

Među tih 15 nalazi se jedna osnovna škola, dvije firme za obezbjeđenje, Komunalno, Vodovod, dvije kompanije koje prestaju sa radom... Krajem 80-ih godina samo u nikšićkoj proizvodnoj industriji je radilo 18 hiljada radnika, od čega u Željezari oko 7,5 hiljada. Sada, nakon 30 godina tranzicije, u proizvodnim kompanijama u ovom gradu radi oko hiljadu radnika, a uskoro i manje ako Željezara ne nastavi rad.

Prema ovim podacima najveći poslodavac u Nikšiću je Elektroprivreda sa 975 radnika, međutim to se odnosi na njen ukupan broj zaposlenih a ne samo na one čije je radno mjesto u gradu pod Trebjesom.

Druga po veličini kompanija je Guardian World koja se bavi obezbjeđenjem sa 347 zaposlenih, dok je 293 radnika na trećem mjesti Ramel čija je djelatnost postavljanje elektroinstalacija.

Na četvrtom mjestu je Željezara Tosčelik koje je na kraju prošle godine imala 262 radnika. Njen vlasnik Tosjali grupa najavila je da će od 1. septembra sa svim radnicima raskinuti ugovor o radu. Pregovori o prodaji fabrike nikšićkom biznismenu Miodragu Daki Davidoviću su, kako sada stvari stoje propali, a u ponedjeljak bi mogli početi pregovori u kojima bi zainteresovani kupci mogli biti Vlada i Elektroprivreda.

Peti po veličini poslodavac je pivara Trebjesa sa 220 zaposlenih. a zatim slijede Vodovod i kanalizacija sa 196, firma za obezbjeđenje Vector System sa 185, Komunalno sa 173 i Mesna industrija Goranović sa 171 radnikom.

Na desetom mjestu je građevinska firma Mehanizacija i programat sa 156 radnika, firma za prodaju obuće Uno - NK sa 150, preduzeće za izradu građevinske stolarije VHM Solutions sa 130, Uniprom sa 113, Bumech sa 110 radnika, dok broj poslodavaca sa više od sto radnika zaokružuje Osnovna škola Mileva Lajović Lalatović sa tačno 100 zaposlenih.

Značajan broj radnika iz firmi za obezbjeđenje nije angažovano samo iz Nikšića već i iz drugih gradova gdje imaju poslove. Takođe firma Uno - NK prodavnice obuće ima širom Crne Gore, a većina radnika Uniproma, koji je samo registrovan u Nikšiću, radila je ili možda još radi u Kombinatu aluminijuma u Podgorici, dok je filijala poljske firme Bumech, angažovane za iskopavanje rude boksita, u aprilu ove godine prestala sa radom.

Prema podacima Uprave za statistiku Monstat, u Nikšiću je u junu radilo 16.546 radnika, čija je prosječna plata iznosila 697 eura, odnosno bila je nešto niža od državnog prosjeka od 708 eura. U junu prošle godine u ovom gradu je radilo 13.719 radnika, čija je prosječna zarada bila 507 eura.

Nikšić je u junu imao 14.708 penzionera, čija je prosječno primanje iznosilo 342 eura što je nešto više od prosječne penzije na nivou države. Lani u istom mjesecu u ovom gradu penziju je primalo 15.460 penzionera, čiji je prosjek bio 305 eura.

Na Birou rada u junu ove godine bilo je 4.759 nezaposlenih, što je zvanično hiljadu manje nego u istom mjesecu lani.

Socijanu pomoć - materijalno obezbjeđenje u Nikšiću prima 918 ugroženih porodica sa 2.798 članova. Ukupan iznos u junu podijeljene socijane pomoći i drugih prava iz oblasti socijane zaštite iznosio je 1,16 miliona eura.


U Opštini radnika koliko u Željezari i Trebjesi zajedno

Prema podacima iz Izvještaja o realizaciji plana optimizacije javne uprave na kraju 2020. godine, u administraciji Opštine Nikšić i njenim preduzećima i ustanovama radilo je ukupno 1.138 radnika. Od tog broja sama opštinska administracija je imala 430 radnika, lokalne ustanove 172, opštinska preduzeća 531, a druge njene institucije pet zaposlenih.

Ovo znači da samo u administraciji Opštine radi skoro isto zaposlenih koliko u Željezari i Trebjesi zajedno. Odnosno ukupno u lokalnoj samoupravi ima više radnika nego u cijeloj proizvodnoj industriji Nikšića.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.